Danıştay tanığı savcıyı çıldırttı

Danıştay tanığı savcıyı çıldırttı

Danıştay tanığının 'hatırlamıyorum' sözüne savcıdan tepki.

Ergenekon davasının bugünkü duruşmasında, Danıştay saldırısına ilişkin tanık ifadelerinin alınmasına devam edildi. Tanık Osman Mutlu'ya Alparslan Arslan ve yakın çevresiyle telefon görüşmelerini soran Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, Mutlu'nun tüm görüşmelerle ilgili, "Hatırlamıyorum." sözüne, "İnsan, Türkiye'yi sarsan böyle bir olayla ilgili detayları nasıl olur da hatırlamaz?" şeklinde tepki gösterdi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon ana davasının 170. duruşmasında tanık Osman Mutlu, Savcı Mehmet Ali Pekgüzel'in sorularını cevapladı. Savcı Pekgüzel'in soruları üzerine Osman Mutlu, daha önce tahliye edilen Arslan'ın Cumhuriyet'e atılan bombaları kendisine verdiğini öne sürdüğü sanık Süleyman Esen'i, silahları temin etmekten sanık Aykut Metin Şükre'yi tanıdığını söyledi. Savcı Pekgüzel "Cumhuriyet Gazetesi'ne ilk bombanın atılmasından 4 gün önce 1 Mayıs 2006'da saat 20.28'de sizi aramış. Siz hemen sonra Arslan'ın arkadaşlarından Orhan Kadı'yı aramışsınız. 2 Mayıs'ta 17.38'de Alparslan Arslan sizi aramış. 3 Mayıs'ta 13.27'de Arslan ile görüşmüşsünüz. Ne konuştunuz?" diye sordu. Mutlu, bu soruyu "Hatırlamıyorum." diye cevapladı.

Pekgüzel'in Alparslan Arslan'ın çapraz sorgusunda, "Osman Mutlu, Urfa eşrafından bir ailenin çocuğu. Korucularla, askerlerle rahat ilişkiler içinde. 'Bir çuval kaleşnikof lazım' desem bulur" şeklindeki ifadelerini hatırlatarak, "Korucularla böyle ilişkileriniz var mı? Sizden kaleşnikof istedi mi? Sizin silah temin edebileceğinizi söylüyor, açıklar mısınız?" diye sordu. Tanık Mutlu, sanık Alparslan Arslan'ın bu konuları kendisiyle konuşmadığını söyledi. Pekgüzel ise, "Alparslan Arslan ile husumetiniz var mı? 'Alparslan yalan söylemez' diyorlar." diyerek açıklama istedi. Mutlu, bu soruya da cevap vermedi. Arslan'ın, avukat Teoman Ekşioğlu'nun 15 Mayıs 2006 günü cep telefonuna gönderdiği "Osman ile konuş, bilet alsın. Malzemeyi her türlü hazırla" içerikli mesajın hatırlatılması üzerine Mutlu, bu konudan da bilgisi olmadığını ifade etti.

Savcı Pekgüzel, 16 Mayıs günü saat 11.01'te Arslan'a silah temin etmekten yargılanan Aykut Metin Şükre'nin Mutlu'yu aradığını, hemen ardından Mutlu'nun Şükre'yi aradığını hatırlatarak tanık Mutlu'dan bu görüşmenin içeriğini sordu. Mutlu'nun bu görüşmeyi hatırlamadığını ifade etmesi üzerine Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, "17 Mayıs 2006'da Türkiye'yi sarsan bir cinayet işleniyor. Siz de Ankara'dasınız. Bir gün önce Arslan'a silah temin eden kişiyi aramışsınız. İnsan olayları kafasından geçirmez mi? Hiç irdelemediniz mi? Düşünmediniz mi?" diyerek açıklama istedi. Mutlu, 17 Mayıs sabahı Ankara'dan Urfa'ya doğru yolu çıktığını ve kimseyle konuşmadığını söylemesine karşın Savcı Pekgüzel, "17 Mayıs günü Arslan'ın arkadaşı Teoman Ekşioğlu'nu, sanık Süleyman Esen'i arıyorsunuz. Neler konuştunuz, hatırlamıyor musunuz? Türkiye'yi sarsan bir eylem yapılıyor. İnsan aklından çıkaramaz. Sizin bir rahatsızlığınız var mı?" diye sordu. Mutlu, bu soruya da sadece kolestrolü olduğu cevabını verdi. Mutlu, Cumhuriyet Savcısının Aykut Metin Şükre ile görüşmesine ilişkin sorularını da "Hatırlamıyorum." diye cevapladı.

Şükre'nin daha önce verdiği, "Mutlu ile görüştüğümüzde Ankara'da bulunduğunu ve annesinin rahatsız olduğunu söyledi. Ben de İstanbul'a gelirse eczacılık diplomasını kiralayarak eczane işi yapmak istediğini söyledim." şeklindeki ifadelerinin hatırlatılması üzerine Mutlu, "Annem rahatsız doğru. Ama ben Urfa'da eczanemi kendim işletiyorum. Kimseye kiraya vermeyi de düşünmüyorum." diye konuştu. Savcı Pekgüzel 16 Mayıs 2006 gecesi Arslan'ın kaldığı otelin yakınlarındaki Eş Dost Sokak'taki baz istasyonunda cep telefonu sinyal veren ve o civarda bir otelde kaldığı iddia edilen Mutlu'ya sanık Alparslan Arslan ile o gece görüşüp görüşmediğini sordu. Arslan ile görüşmediğini söyleyen Mutlu, otelde arkadaşlarının kaydı olduğu için kendisinin kayıt yaptırmadığını sokak ismini de hatırlamadığını söyledi.

Savcı Pekgüzel'in, 17 Mayıs 2006 saat 15.16'da Ankara Emniyet Müdürlüğü'nden baz verdiğini ve neden Emniyet'te gittiğini sorması üzerine Mutlu "Hayır gitmedim" dedi. Savcının aynı davanın tutuksuz sanığı Sedat Peker'i tanıyıp tanımadığı şeklindeki sorusuna da tanıdığını belirten Mutlu, öğrencilik döneminde bir lokantada gördüğünü ama görüşmediğini ifade etti.

Savcı Nihat Taşkın'ın, Urfa'dan Ankara'ya yolculuğunu bir kez daha sorması üzerine 15 Mayıs 2006 günü akşam saatlerinde arabasını satmak ve araba almak için tamirci arkadaşıyla Urfa'dan yola çıktığını, Adana'nın içinden geçtiğini, 16 Mayıs günü sabaha karşı Ankara'ya ulaştıklarını anlattı. 16 Mayıs günü OSTİM'de arabanın tamir işlerini yaptıktan sonra bir süre ablasına uğradığını söyledi. Mutlu, akşam yemek yediklerini ve sonra da 2 eğlence yerine gittiklerini, 16 Mayıs'ı 17 Mayıs'a bağlayan gece saat 04.00 sıralarında oteline döndüğünü anlattı.

Başkan Şengün, "Uzun zamandır görüşmediğiniz arkadaşının söyledikleri hakkında bir diyeceğin var mı?" diye sorması üzerine tutuklu sanık Alparslan Arslan, "Benim söyleyecek bir şeyim yok. Bu noktadan sonra artık insanların serbest bırakılmasından yanayım. Abdullah Öcalan da dahil bütün tutuklular serbest bırakılmalı." diye konuştu. Başkan Şengün'ün bahsedilen konular hakkında söyleyeceği birşey olup olmadığını tekrar sorması üzerine Arslan, "Bu konularda net bir bilgim yok. Sizin de bir bilginiz yok. Bu konular üzerine çok gidilirse rahatsızlığımız artacaktır." diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :