Darbe anayasası için ilginç blok

Darbe anayasası için ilginç blok

CHP, MHP, BDP ile HSYK ve YARSAV’dan oluşan cephe referandumda hayır oyu vereceğini açıkladı

 

Türkiye’yi büyük sıkıntıya sokan12 Eylüldarbe anayasasında büyük demokratik değişimler getiren paket için CHP, MHP, BDP ile HSYK ve YARSAV’dan oluşan cephe referandumda hayır oyu vereceğini açıkladı

Anayasa Mahkemesi’nin kısmi iptal kararı ile birlikte paketin referanduma gitmesi yönündeki kararına tepki gösterenler arasında CHP, MHP, BDP, DSP, HSYK ve YARSAV bulunuyor.

Anayasa Mahkemesi’nin 12 Eylül’de referanduma gidecek olan paketle ilgili kararı iktidarı kısmen memnun ederken, muhalefetin ise tepkisine neden oldu. Referanduma ret cephesinde yer alanlardan CHP, kararın tatmin edici olmadığı görüşünde. MHP halkın sandıkta hayır oyu vermesini istiyor. BDP konuyu AİHM’e götüreceğini açıkladı.

HAYIR’DA ‘HAYIR’ VAR

Yüksek Mahkeme’nin kararının kesin olduğunu ve buna itiraz etmeyeceklerin açıklayanCHPlideri Kemal Kılıçdaroğlu, ‘’Karar AYM’nin geçmişte vermiş olduğu kararların bir izdüşümüdür’’ dedi. Kılıçdaroğlu, 12 Eylül’deki referanduma parti olarak hayır diyeceklerini belirterek ‘’Halk arasında dendiği gibi hayırda hayır vardır’’ diye konuştu. Yeni parlamentoda yeni bir anayasa sözü de veren CHP lideri referandum sürecinde kendisini sorumlu hisseden herkesi hayır oyu vermeye çağırdı. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ise kararı Yüksek Mahkeme’nin aldığı karar sonrası belirsizliklerin doğduğunu savunarak “YSK, kararı göz önüne alarak referanduma gidecek metni belirleyecektir’’ iddiasında bulundu.

HESAPLAŞMA FIRSATI  VERDİ

MHP lideriDevlet Bahçelide Yüksek Mahkeme’nin Anayasa’da belirlenen yetkisini aşarak siyasi bir karar verdiğini belirtti.

Bahçeli, ‘’Anayasa Mahkemesinin hukuken şaibeli son kararının, referandum sürecini sekteye uğratmayarak tarihi hesaplaşmayı etkilememesi hayırlı olmuştur’’ diye değerlendirdi. Partisinin bu pakete bakışının net olduğunun altını çizen Bahçeli,Başbakan Erdoğanve Parti’nin gizli emellerini taşıdığını iddia ettiği paket için referandumda hayır oyu vereceklerini belirtti. Bahçeli, açıklamasında “MHP’nin tüm kadroları bugünden itibaren Türk milletini aydınlatmak için topyekun bir seferberlik ve AKP’nin gizli emellerine ‘hayır’ kampanyası başlatmaktadır’’ dedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da”İnşallah millet tamamını iptal eder. Uzlaşmayla çıkmadığı için bu Anayasa değişikliğine karşıyız” diye konuştu.

BDP AYM’Yİ AİHM’E GÖTÜRECEK

Referandumda sandığa gitmeme kararı alan BDP de karara tepkili. BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Mahkeme’nin referanduma gidilmesini engellemese de sonucu anlamsızlaştırdığını öne sürdü. Yargının yasama alanına girdiğini belirten Kaplan, konuyu bireysel olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götüreceğini söyledi. Kaplan, “Bakalım Hükümet AİHM’de bu Anayasa Mahkemesi’ni nasıl savunacak” dedi.

ÖZBEK: TİMSAH GÖZYAŞLARI

Ret cephesinde yer alan HSYK Başkanvekili Kadir Özbek de kararı beğenmediklerini söyledi. Özbek, “Karara saygılıyız ama kaygılarımız giderilemedi, yazık oldu” diye konuştu.

‘Özbek Yüksek Mahkeme’yi de şu sözlerle eleştirdi: “İşin esasına girildiyse, bu noktadan değil, daha esaslı unsurlardan bir iptal çıkması gerekirdi. Sanki, yine kişisel düşüncemdir, iptal ediliyormuş gibi izlenim vererek iptal edilmemiş gibi bir karar ortaya çıkmıştır. Özbek hükümete yönelik de sert eleştirilerde bulunarak ‘’(Timsah gözyaşları) diye bir kavram var biliyorsunuz, ben onu izledim akşam. Hükümet kanadının saygıdeğer mensuplarının yüzleri gülüyordu. Gözlerinin içleri gülüyordu, farkında olmuş olmanız lazım’’ dedi.

YARSAV: MÜCADELEYE DEVAM

Karar YARSAV’ın da tepkisini neden oldu. Başkan Emine Ülker Tarhan, mahkemenin kısmen de olsa hataları düzelttiğini söylerken referandumdan “hayır” çıkacağını umduğunu söyledi. Tarhan, “Bize adli tatil yok, bu maddelerle sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

YSK:   Süreç aynen devam ediyor

• Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkan Vekili Kırdar Özsoylu, Anayasa Mahkemesi’nin anayasa paketinin kısmen iptal edilmesine ilişkin kararı hakkında, “Referandum takvimini etkileyecek bir şeyin söz konusu olmadığını’’ söyledi. Öte yandan 12 Eylül’de yapılacak halk oylamasında kullanılacak pusulaların basımına, Başbakanlık Basımevi Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü’nde bugün başlanacak. Gümrük kapılarında oy verme işlemi, 3 Ağustos Salı günü başlayacak ve halk oylamasının yapılacağı 12 Eylül Pazar günü saat 24.00’da sona erecek.

ESASLI KAOS

Anayasa MahkemesiBaşkanı Haşim Kılıç’ın önceki gün açıkladığı karar büyük tartışmalara da neden oldu. Hükümetin hazırladığı anayasa paketini içerik olarak da denetleyen mahkeme kısmi iki fıkrada iki ayrı cümleyi iptal kararı vererek skandal bir karara imza atmış oldu. Kılıç oy çokluğuyla ‘esasa girmeye’ karar verdiklerini söylediği konuşmasında bundan sonra ne olacağı konusunda ise oldukça düşünceli bir tavır sergiledi.

İPTAL EDİLEN BÖLÜMLER

Kılıç, esasa ilişkin yapılan incelemede “Yargıtay ve Danıştay’ın Anayasa Mahkemesi ve HSYK’ya üye seçerken her boş üyelik için Cumhurbaşkanı’na sunulacak 3 aday için, bir üyenin bir oy kullanması” yönündeki ibareleri iptal edildiğini açıkladı.

Yine, “HSYK’ya iktisat, siyasal bilimler ve üst kademe yöneticiler arasında seçim yapılması” yönündeki düzenlemenin de iptal edildiğini belirtti. Bunlara bağlı ek düzenlemeler de paketten çıkartıldı.

TOPLANTI SIR GİBİ SAKLANDI

AYM’nin pakete ilişkin görüşmeleri sır gibi sakladığı ortaya çıktı. Bu konuda yedek üyeler ve personel sıkı sıkı tembih edildi. Anayasa değişikliğinin esastan incelenmesi Başkan Haşim Kılıç, üyeler Serruh Kaleli, Engin Yıldırım ve Nuri Necipoğlu’nun muhalefetine rağmen, 7 oyla yapıldı. Toplantıda üyeler öğle yemeği arası dahi vermedi.


STAR GAZETE
 

Etiketler :