Darbe Günlükleri önce Balbay'a gitmiş

Darbe Günlükleri önce Balbay'a gitmiş

Şener Eruygur, Özden Örnekin günlüğünü, Noktanın kapağıyla kamuoyuna yansımadan 8 ay önce Mustafa Balbaya göndermiş

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek’in darbe günlüklerinin, Star’ın manşetinde ve Nokta dergisinde yayınlanmadan aylar önce Şener Eruygur tarafından Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Ergenekon tutuklusu Mustafa Balbay’a verildiği ortaya çıktı. www.t24.com.tr’den Selin Ongun’un haberine göre, Şener Eruygur’daki günlüklerin bazı bölümleri seçilerek, Balbay’ın anlamasını kolaylaştıracak kısa değerlendirmeler yapılarak Balbay’ın bilgisayarına kaydedildiği belirlendi.

ÖNCE ŞAMİL TAYYAR YAZDI, SONRA NOKTA

Özden Örnek’e ait darbe günlüklerinden kısa bir bölüm önce “denizcilersitesi” adını taşıyan bir web sayfasında yayınlanmış, Star Ankara Temsilcisi Şamil Tayyar, 13 Mart 2007 günü bu sitedeki iddiaları köşesine taşımış ve bu yazı Star’ın manşetine çıkmıştı. Daha sonra Nokta dergisinin 29 Mart 2007 tarihli sayısı bir çift asker postalı fotoğrafı ve “2004’te iki darbe atlatmışız” başlığı ile çıkmıştı. Ancak Ergenekon sanıklarının Özden Örnek’in günlüğünden kamuoyunun haberi olmadan çok önce haberdar oldukları ortaya çıktı.

8 AY ÖNCE BALBAY’A VERİLMİŞ

2. Ergenekon iddianemesinin ek delil klasörlerinde Balbay’ın bilgisayarıyla ilgili inceleme raporları yer aldı. Raporlar, Eruygur ve Balbay’ın ‘darbe günlükleri’ kamuoyuna yansımadan 8 ay önce günlükleri bildiklerini ortaya çıkardı. Ergenekon tutuklusu Mustafa Balbay’ın dizüstü bilgisayarına ilişkin hazırlanan “değerlendirme” raporuna göre, darbe günlüklerinin Balbay’ın bilgisayarına “giriş tarihi”, 15 Temmuz 2006, kayıt saati de 13:20. Yani günlükler Nokta’da yayımlanmadan sekiz ay önce Balbay’ın bilgisayarına girmiş.

ÖZEL NOTLAR DA EKLENMİŞ

204 numaralı klasördeki “Mustafa Balbay ve Şener Eruygur’dan elde edilen günlüklerin karşılaştırılması ve değerlendirilmesi” başlıklı bölümdeki tespitler, Mustafa Balbay’ın bilgisayarında yapılan incelemede, bir başka gerçeğin daha ortaya çıkarıldığını gösteriyor. Balbay’ın bilgisayarına dijital olarak aktarılan Darbe Günlükleri’nin kaynağı ise Şener Eruygur’da yakalanan 7 Nolu CD’nin içerisindeki “Özden günlük” isimli klasörden seçilerek oluşturulmuş. Balbay’ın bilgisayarına aktarılan Darbe Günlükleri’ ile ilgili bölümlerde, Balbay’ın bahsedilen şeyleri anlayabilmesi için küçük değerlendirme notları da eklenmiş.

Temizöz’e sorulacak bir cinayet daha!..

Faili meçhullerle ilgili 9 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle tutuklu yargılanan Kayseri İl Jandarma Komutanı Albay Cemal Temizöz’e dosyada olmayan bir cinayet daha sorulacak. Temizöz, Silopi’de 14 yıl önce kaçırılan ve cenazesi Elazığ’daki kimsesizler mezarlığında bulunan Hasan Ergül’ün öldürülmesi olayı ile ilgili sorgulanacak.

Ergenekon savcılarına tazminat kıskacı

Haklarında HSYK’ya çok sayıda şikayette bulunulan Ergenekon savcıları, şimdi de tazminat kıskacında. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, bugün savcılara tazminat davası açılıp açılmayacağına karar verecek. Ergenekon sanıkları arasında yer alan Fatma Sibel Yüksek, kendisi gibi Ergenekon sanığı olan nişanlısı Behiç Gürcihan ile yaptığı telefon görüşmelerinin iddianamede yer alması üzerine “özel yaşam ve haberleşme hürriyetinin engellendiği” iddiasıyla tazminat dava açtı.

4. HUKUK DAİRESİ REDDETMİŞTİ

Ergenekon savcıları Zekeriya Öz, M. Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın’dan istenen tazminat davasına bakan Yargıtay 4.Hukuk Dairesi, görev yönünden davayı reddetti.Haklarında tazminat talep edilen kişilerin Cumhuriyet savcıları olduğunu ve işlemin yargısal bir işlem olmayıp, idari bir işlem olduğunu belirten 4. Hukuk Dairesi, adli mahkemelerde dava açılabileceğine hükmetmişti.

AKILLARA KENT OTEL TOPLANTISI GELDİ

Karara yapılan itiraz bugün Yargıtay Hukuk Genel Kurulu gündemine gelecek. Açık içtihatlara rağmen davaların doğrudan Yargıtay Hukuk Dairesi’nde açılmış olması, şikayetçi Ergenekon sanıklarının Yargıtay nezdinde daha etkili olabileceklerini düşündükleri şeklinde değerlendiriliyor. Özellikle Kent Otel toplantılarına üst düzey çok sayıda yargı mensubu katılmıştı.

Dinlemeler deşifre olacak

• Cumhurbaşkanlarına yargı yolu açan kararı ile kamuoyunda yoğun eleştirilerin odağı haline gelen Sincan 1.Ağır Ceza Mahkemesi, bir başka tartışmalı karara daha imza attı. Hakim kararıyla yapılan dinleme kayıtlarının hepsi tek tek incelenecek. Hakkındaki şikayetler üzerine Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu’nun incelemesine telefonlarının yetkisiz kişilerce dinlendiğini öne süren Osman Kaçmaz’ın başkanlığını yaptığı mahkeme, YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun hakim kararıyla yapılan dinleme kayıtlarının tek tek incelenmesi yönünde karar aldı. Eminağaoğlu, Adalet Bakanlığı müfettişlerinin yasal olmayan şekilde kendisi hakkında dinleme kararı aldırdığı iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına başvurmuştu. Savcılık Eminağaoğlu’nun başvurusuna takipsizlik kararı vermişti. Eminağaoğlu takipsizlik kararının kaldırılması için Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulunmuştu.

EMİNAĞAOĞLU’NA BAKILACAK!

Başkanlığını YARSAV üyesi de olan Osman Kaçmaz’ın yaptığı mahkemenin kararlarıyla bilirkişi heyeti telefon dinlemelerinin yapıldığı Telekominikasyon İletişim Başkanlığı ’nın şimdiye kadar izleme ya da dinleme yaptığı bütün telefon numaralarını inceleyebilecek. Kayıtlar arasında Eminağaoğlu’nun bulunup bulunmadığına bakılacak.

STAR

Etiketler :