Darbe mağdurlarına iyi haber

Darbe mağdurlarına iyi haber

12 Eylül darbesinin kötü hatıraları bir bir siliniyor. Mağdurları sevindiren bir karar da Anayasa Mahkemesi'nden geldi.

Mahkeme darbe yönetiminin re'sen emekliye ayırdığı kamu çalışanlarının haksız şekilde işten çıkarıldığına hükmetti. Kararda mağdurların haklarının da iade edilmesi istendi.

 

Darbenin hemen ardından kimi kamu çalışanları sorgusuz resen emekliye ayrılmıştı. O dönemde resen emekli edilen bir vali durumu Yargıya taşındı. Vali, emeklilik işleminin iptalini ve uğradığı zararın tazminini istedi.

 

Dava önce Danıştay'ın önüne geldi. Valinin müracaatını haklı bulan Danıştay, resen emekli yasasının iptali için Anayasa Mahkemesine dava açtı. Anayasa Mahkemesi de Danıştay ile aynı yönde karar verdi ve resen emekli edilen valiyi haklı buldu. Karar resmi gazetede yayımlandı. Oy birliği ile alınan kararda, yasadaki resen işten çıkarma maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğu belirtildi.

 

Yüksek Mahkeme bu kararla birlikte, resen emeklilik sebebiyle uğranan zararın da karşılanmasına hükmetti. Bu karar ayrıca darbe döneminde diğer kamu kurum ve kuruluşlarından resen emekliye ayrılanların hakkını alması için de kapı araladı.

Etiketler :