Darbe suçu nereye gider?

Darbe suçu nereye gider?

Evren’in Yüce Divan’da yargılanacağı haberlerine hukukçu tepkisi: Darbe görev suçu değildir, Ağır Ceza’ya girer

Anayasa değişikliğiyle birlikte 12 Eylül darbesine yargı yolu açılınca, Kenan Evren ve cuntacı arkadaşlarının hangi mahkemede yargılanacağı tartışma konusu oldu. Habertürk gazetesi dün manşetten yayımladığı haberde, Anayasa değişikliğinin ardından Evren ve diğer 12 Eylül’cülerin Yüce Divan’da yargılanacağını yazdı. Gazete, Yüce Divan davalarını açma yetkisinin ise Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’da olduğunu savundu. Ancak Taraf’a konuşan hukukçular, darbe yapmanın görev kapsamına girmediğini ve suç olduğunu belirterek, Evren ve arkadaşlarının Ağır Ceza mahkemelerinde yargılanacağını söylediler.

Darbe görev değil, suç

Emekli askerî hâkim Ümit Kardaş, Evren’in darbeyi Genelkurmay Başkanı sıfatı ile yapmış olsa dahi görevi ile ilgili bir suç olmadığı için Yüce Divan’da yargılanmasının mümkün olmadığını vurguladı. Kardaş, “Genelkurmay Başkanı sıfatı taşıdığı sırada darbe yaptı. Ama bu, görevi ile ilgili bir suç değil. Evren sadece darbe yaptığı için yargılanacak” dedi.

Adam öldürme yetkisi mi verildi

Avukat Mehmet Uçum ise yapılan tartışmalarla darbe zihniyetinin meşrulaştırılmak istendiğini söyledi. Darbe yapmanın, cinayet işlemenin görev olarak görülemeyeceğini belirten Uçum şunları söyledi: “Genelkurmay Başkanlarına ve kuvvet komutanlarına darbe yapma yetkisi mi verilmiş? Onlara insan öldürme yetkisi mi verilmiş? Görev suçunun, görevin verdiği yetkileri kullanırken suç sayılabileceklerin ortaya çıkmasıdır. 12 Eylül’de yapılan suçlar görev suçu değildir.”

Etiketler :