Darbeciler dosyaları imha etmiş

Darbeciler dosyaları imha etmiş

12 Eylül darbesi ile Meclis feshedilince Cumhuriyet Senatosu da yürürlükten kaldırıldı. Bu döneme ışık tutacak belge ve bilgiler de yok edildi.

27 Mayıs darbesinin ardından, 1961'de TBMM'de, Millet Meclisi'nin yanı sıra Cumhuriyet Senatosu'nun da olduğu iki meclisli bir yapı ortaya çıktı. Milli Birlik Komitesi başkanı ve üyeleri ile eski cumhurbaşkanları da senatonun tabii üyeleri arasındaydı. Cumhuriyet Senatosu, Millet Meclis'ini denetleme işlevi görüyordu. Cumhuriyet Senatosu üyeleri, kanunlar üzerinde denetim yapıyordu. Yani kanunlar onlardan izin alınmadan Meclis'ten geçemiyordu.



Senato, Millet Meclisi üzerinde üst denetim kurulu gibi çalışırken bu haliyle halkın seçtiği milletvekileri üzerinde de psikolojik baskı unsuru olarak kulanılıyordu. İşte böylesine bir yapı Türkiye'de 1961 yılında kuruldu ve 19 yıl görev yaptı. Senatonun çalışmaları günahlarıyla sevaplarıyla tarihe not düşülecekti ancak bu olmadı.

12 Eylül darbesi ile Cumhuriyet Senatosu da yürürlükten kaldırıldı. Meclis'te milletvekili kalmadığı için darbeciler Danışma Meclisi kurmaya karar verdi. Meclis amirliğine ise bir tümgeneral atandı. Ancak bu döneme ışık tutacak belge ve bilgiler de yok edildi.

Senato'nun 19 yıl boyunca aldığı kararlar, tutulan zabıtları, yazışmaları ve tutanakları imha edildi. Böylece 12 Eylül darbecileri, 27 Mayıs darbesinin ürünü senatonun yaptığı işlerin arşivini yok etti. Bugün, Meclis'te sadece Millet Meclisi ile ortaklaşa alınan kararların dosyaları bulunuyor.

Arşiv ortada yok ancak ne şekilde ortadan kaldırıldığı da bilinmiyor. Mecliste o dönem görev yapan emekli İhsan Ezherli dosyaların yok edildiğine şahit oldum diyor. Ancak ne şekilde ortadan kaldırıldığı sorulunca "Devlet sırrı" diyerek açıklama yapmıyor. Emekli Arşiv çalışanı Ezherli, dosyaların Milli Güvenlik Konseyi'nin emri üzerine dönemin TBMM Genel Sekreteri tarafından ortadan kaldırtıldığını söylüyor. Sadece dosyalarda çok önemli bilgiler vardı demekle yetiniyor. Emekli arşiv memuru 12 Eylül darbesi ile birlikte Meclis'te şahit olduğu olayları ise acıyla anıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :