Darbecileri Onlar Yönlendirmiş

Darbecileri Onlar Yönlendirmiş

27 Mayıs'ın mimarlarından Milli Birlik Komitesi üyesi emekli Kurmay Yarbay Kaplan, hukukçu danışmanlarıyla ilgili önemli itiraflarda bulundu...

27 Mayıs'ın mimarlarından Milli Birlik Komitesi (MBK) üyesi emekli Kurmay Yarbay Mustafa Kaplan, darbe süreciyle ilgili ilginç açıklamalarda bulundu. Kaplan, darbe döneminde özellikle İstanbul ve Ankara'daki üniversitelerde görevli hukuk profesörleri ile birlikte çalıştıklarını söyledi.

İhtilalin hocaların merî hukukuyla (güncel hukuk) geldiğini belirten Kaplan, "Profesörler bizim danışmanlarımızdı. O zaman en yetkili kişiler onlardı. Onların hazırladıkları hukuku uyguladık." dedi. Kaplan, darbenin ardından Sıkıyönetim Komutanı Cemal Madanoğlu'nun başını çektiği grubun iktidarı CHP'ye bırakmak için mücadele ettiğini de açıkladı. Alparslan Türkeş ve kendisinin içinde bulunduğu 14'ler grubunun buna karşı geldiğini vurguladı.

Kaplan'a göre MBK üyeleri ile CHP arasında doğrudan bir bağlantı yok ancak gayeleri müşterek. 14'ler grubu itirazları sebebiyle 13 Kasım 1960'ta yurtdışına gönderildi. Kaplan, "14'ler buna direnseydi, ülkede kaos çıkardı." dedi. Kaplan, Yassıada'da verilen idam kararlarıyla ilgili ise net konuştu: "Biz MBK olarak iktidara idam cezası verilmesine karşıydık. Onlara 4 yıl gibi bir süre siyaset yasağı koyacaktık.

Başbakan, Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu ve Tahkikat Komisyonu üyesi yaklaşık 15 kişiyi İsviçre'ye gönderecektik. CHP Genel Başkanı İsmet İnönü ve Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel inisiyatif kullanmış olsaydı idamlar olmazdı." İdam kararlarını uygulayacak kurulun MBK olduğunu hatırlatan Kaplan, onay sürecini şöyle aktardı: "O gün MBK'da 22 kişi vardı. Bunların 11'i idama evet derken 11'i hayır kararı verdi. Mehmet Özgüneş ve Ahmet Yıldız idamlara karşıydı. Daha sonra Talat Aydemir tarafından Özgüneş tehdit edildi. O da idama onay verdi. Karar 13'e 9 şeklinde çıktı."

MBK, Orgeneral Cemal Gürsel'in başkanlığını yaptığı 38 subaydan oluşan bir kurul. Cemal Madanoğlu'nun yürüttüğü tasfiye sonucu, ordunun yönetimde kalmasını savunan 14 üye yurtdışına gönderildi. Kurmay Yarbay Mustafa Kaplan, Lizbon'a hükümet müşaviri olarak gönderildi. İki yıl sonra Türkiye'ye kesin dönüş yapan Kaplan, Alparslan Türkeş ile Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'ni (CKMP) kurdu.
Zaman Gazetesi

Etiketler :