David İgnatius: Taliban yurt dışında bir büro açmayı planlıyor

David İgnatius: Taliban yurt dışında bir büro açmayı planlıyor

Washington Post’un köşe yazarı David İgnatius, Obama Yönetiminin, Taliban’ın Kabil veya yurt dışında bir büro açması planını desteklediğini belirterek, Türkiye'nin muhtemel bir mekan olacağını yazdı.

“One Minute” olayının yaşandığı Davos’taki tartışmalı paneli yöneten, Washington Post’un köşe yazarı David İgnatius, Obama Yönetiminin, Taliban’ın Kabil veya yurt dışında bir büro açması planını desteklediğini belirtirken, “Olası bir yer olarak Suudi Arabistan’ın görüşüldüğünü ama Türkiye’nin daha muhtemel bir mekan olduğu”nu yazdı.

Tanınmış dış politika yazarı David İgnatius, “Obama, Taliban, Hizbullah’la konuşmayı tartıyor” başlığını taşıyan yazısında, “Hızla değişen bir İslam dünyasında, Obama Yönetimi’nin, Taliban ve belki Hizbullah gibi düşmanlarıyla en iyi konuşmanın yolunu değerlendirdiği”ni kaydetti.

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un, geçen ay Taliban ile diyalog için kapıları daha da açtığı yorumunu yapan İgnatius, Clinton’un, yönetimin “Taliban şiddetten vazgeçmeli, El Kaide’yi reddetmeli ve Afganistan anayasasına bağlı olmalı” yönündeki “kırmızı çizgiler”ini tekrarlamakla birlikte bunların görüşmeler için “ön koşul” değil, “herhangi bir müzakerenin gerekli sonuçları” olduğunu söylediğine dikkat çekti. İgnatius şöyle devam etti:

“Afgan asileri barışmaya yönlendirmek için yönetim, Cumhurbaşkanı Hamit Karzai’nin, Taliban’a, Kabil veya temasların daha kolay olacağı yurt dışında bir büro açma olanağının sağlanmasını öngören planını destekliyor. Olası bir yer olarak Suudi Arabistan görüşüldü ancak Türkiye daha muhtemel bir mekan olur. Türk hükümeti de konu üzerinde düşünüyor.”

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :