Davutoğlu istedi Bosna Hersek bayrağı dikildi

Davutoğlu istedi Bosna Hersek bayrağı dikildi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Bosna-Hersek'in Banya Luka kentinde Sırp lider Milorad Dodik'le görüşmesi sonrası düzenlenen basın toplantısına Türk tarafının uyarısı damgasını vurdu.

 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Bosna-Hersek'in Banya Luka kentinde Sırp lider Milorad Dodik'le görüşmesi sonrası düzenlenecek basın toplantısında, Türk tarafının uyarısı üzerine Bosna-Hersek devlet bayrağı salona getirildi.

Bakan Davutoğlu'nun Banya Luka kentinde Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik'le toplantısının ''beklenenden uzun sürmesi üzerine'' Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Üçlü Konseyi Başkanı Neboyşa Radmanoviç'le daha önce yapılacağı açıklanan görüşmesi iptal edildi.

Alınan bilgiye göre, yaklaşık iki saat süren görüşme sonrası yapılacak basın açıklaması öncesi Türk heyeti yetkilileri salonda ''Bosna-Hersek devlet bayrağı bulunmadığı'' yönünde Bakan Davutoğlu'nu bilgilendirdi.

Bunun üzerine Bakan Davutoğlu, Dodik'e ''otonomi yönetiminin'' toprak bütünlüğü içinde yer aldığını ve dolayısıyla salonda Bosna-Hersek devlet bayrağının da olması gerektiğini iletti.

Dodik, bunun üzerine yanındakilere talimat vererek basın toplantısı öncesi salona Bosna-Hersek devlet bayrağını koydurdu. Davutoğlu ve Dodik, daha sonra Türk ve Bosna-Hersek devlet bayrağının bulunduğu salonda basın açıklaması yaptı.

Bakan Davutoğlu'nun görüşmede, tüm Balkan halklarının birlikte yaşamasının ve ekonomik istikrarın önemini vurguladığı öğrenildi.

Savaşta yıkılan ve daha sonra TİKA'nın da katkılarıyla yaptırılan tarihi Ferhadiye Camisi'nin yapımına verdiği destekten dolayı Dodik'e teşekkür ettiği belirtilen Bakan Davutoğlu'nun, Banya Luka'ya ikinci kez gelmesi halinde Ortodoks kilisesini de ziyaret edeceğini Dodik'e söylediği kaydedildi.

Bakan Davutoğlu'nun, Dodik'e, Bosna-Hersek'e Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı olmasının yanı sıra aynı zamanda Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Dönem Başkanı olarak da ziyarette bulunduğuna dikkati çekerek, ''önyargıları kırmak, ekonomik ve sosyal anlamda Balkan entegrasyonunu sağlamanın'' önemine vurgu yaptığı kaydedildi.

Bakan Davutoğlu'nun bölgedeki herkesin tutumunu gayet iyi bildiklerini ilettiğini ancak bölgenin kalkınmasının, paylaşılan geçmiş ve ortak gelecek için birlikte hareket etmenin önemini dile getirdiği öğrenildi.

Bakan Davutoğlu'nun ayrıca Dodik'i İstanbul'a yemeğe davet ettiği belirtildi.

Dodik'in de Bakan Davutoğlu'nun ziyaretinin önemine vurgu yaptığı ve bu ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdiği bildirildi.

Bakan Davutoğlu'nu ''entelektüel kişi'' olarak tanımlayan ve kendisini önemsediğini dile getiren Dodik'in, Türk Dışişleri Bakanı'nı konferans için Banya Luka'ya davet ettiği kaydedildi.

-HIRVAT LİDERLERLE GÖRÜŞME-

Bakan Davutoğlu, Dodik'le görüşmesinin ardından beraberindeki heyetle uçakla Mostar kentine geldi.

Davutoğlu, Mostar Başkonsolosluğu rezidansında Hırvat partilerden HSP ve NSRZB'nin liderleriyle görüştü.

Bakan Davutoğlu'nun, buradaki görüşmesinde Bosna-Hersek'in toprak bütünlüğünün önemine vurgu yaptığı belirtildi.

Hırvat liderler de Bosna-Hersek'teki siyasi gelişmelerle ilgili Bakan Davutoğlu'na bilgi verdi ve görüşmekten duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

Bakan Davutoğlu, daha sonra Mostar'daki Bevanda Hotel'de milliyetçi Hırvat parti liderleri HDZ-BiH Başkanı Dragan Çoviç ve HDZ-1990 Başkanı Bojo Ljubiç'le yemekte bir araya geldi. 

Etiketler :