Davutoğlu: Konya'yı merkez yapacağız

Davutoğlu: Konya'yı merkez yapacağız

Dışişleri Bakanı ve AK Parti Konya Milletvekili Adayı Ahmet Davutoğlu, ''Tarih nereye akıyorsa biz de milletimizi o akışın önüne koymaya çalışıyoruz'' dedi.

Konya Dedeman Otel'de düzenlenen AK Parti Konya 24. Dönem Milletvekili Adayları Tanıtım Toplantısına katılan Davutoğlu, yaptığı konuşmada, Kutlu Doğum Haftası'nda kutlu bir yürüyüşe çıktıklarını söyledi.

Mevlana'nın ''Bir mum diğer bir mumu tutuşturduğunda ışığı kaybolmaz'' sözünü hatırlatan Davutoğlu, ''Nesiller bir diğerlerine bir mumu tutuştururcasına bir davayı, bir yürüyüşü emanet ettiler. Başka nesiller de onu omuzlarında taşıdı. Şimdi bu büyük yük bizim omuzlarımızda. Bunun hakkını vermek zorundayız, mazeretimiz olamaz'' diye konuştu.

Mevlana'nın Belh'te doğan, bütün İran'ı katedip Anadolu'ya gelen büyük bir yürüyüşün öncüsü olduğunu dile getiren Davutoğlu, şunları söyledi:

''Bu aslında bir şahsın yürüyüşü değildir. Bir milletin, inancın, değerin, medeniyetin yürüyüşüdür. Konya o şahsın nezdinde tüm o medeniyetin referans şehri olmuştur. Bir millet, tarihin herhangi bir döneminde özne olmuşsa, tarihi belirlemişse, tarihe yön vermişse hiçbir zaman asla tarihin nesnesi olamaz. Hiçbir zaman başkalarının aldığı kararların sıradan taklitçisi olamaz. Bize ne mutlu ki; ne büyük şereftir ki; böyle bir tarihte özne olmuş bir ecdadın nesilleriyiz. Onun için hangi belde ve ülkeye gidersem bizden bir nefes görüyorum. Aynen Mevlana gibi... Horasanlardan çıkıp İran'dan, Mezopotamya'dan Anadolu'ya, Afrika içlerine kadar süren o yürüyüşün öncüleri, aslında adaleti dünyaya hakim kılmaya çalışıyorlardı. Zulme karşı, eşitsizliğe karşı, erdemin, insanlık onurunun sözcüsü oldular. Bugün bizim görevimiz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 2023 vizyonunun tek bir özeti var; aslında bu milleti tekrar tarihin öncüsü yapmak.''

Davutoğlu, bölgede yoğun gelişmelerin yaşandığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Birçok vesileyle muhatabım olan devlet adamlarına şunu söylüyorum; bundan sonra bu değişim sürecinde 3 tür idare olacak. Birincisi, değişimi yönetenler. İkincisi, değişimin zorunlu olduğunu görmesine rağmen o değişimi yönetemeyenler, zamanla o değişimi arkasından takip edenler. Üçüncüsü, değişime karşı direnenler. Değişime karşı direnenler hemen tarih sahnesinden tasfiye oldular, oluyorlar. Değişim karşısında zaman kazanmaya çalışanlar bir müddet direndikten sonra tasfiye oluyorlar ama değişim üretebilenler, tarihin akışını doğru okuyanlar, ait oldukları milletlerin önünü açıyorlar ve geleceği belirleyen liderler onlar oluyor. İşte AK Parti iktidarının farkı bu. Başbakanımızın önderliğinde sekiz buçuk yıldır tarihi doğru okumaya çalışıyoruz. Tarih nereye akıyorsa biz de milletimizi o akışın önüne koymaya çalışıyoruz. Değişimin arkasından gelmiyoruz. Onun için bugün bölgedeki tüm bu değişimlerde Türkiye ve AK Parti iktidarı örnek gösteriliyor.''

Çok sayıda demokratikleşme paketiyle, halkın iradesini yansıtan birçok düzenlemelerle tarihin önüne geçtiklerini dile getiren Davutoğlu, bu nedenle Ortadoğu'daki değişim hareketlerinde adalet ve kalkınma kavramlarının sıkça kullanıldığını belirtti.

Milletin tarih içindeki özne olma halini daha da kuvvetlendireceklerini söyleyen Davutoğlu, ''Tarihi doğru okuyacağız, tarihi normalleştireceğiz. Bizimle birlikte aynı kaderi paylaşmış ortak kardeş topluluklarla tamamen bütünleşeceğiz, onlarla kader ortaklığımızı pekiştireceğiz'' diye konuştu.

-''AVRUPA'NIN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK BİR MİLLET OLARAK AB'YE GİRECEĞİZ''-

Davutoğlu, AB'ye sıradan üye olarak girme peşinde olmadıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Aksine Avrupa'nın da kaderini değiştirecek, Avrupa tarihinin akışında aktif ve yönlendirici bir millet olarak AB'ye gireceğiz. Çevre bölgelerde ne varsa, Balkanlar'da, Kafkaslar'da, Ortadoğu'da, Kızıldeniz'de hangi olay gelişiyorsa onlara ilk tepkiyi biz vereceğiz. Gerekirse tüm o olayların öncüsü olarak mümkün olduğu kadar her bir acı duyan kardeşimizin yanında olacağız. 2023 vizyonuyla ortaya koyduğumuz hedefler gerçekleştikçe tarihte bu coğrafyalardan yeni bir yürüyüş tekrar başlayacak. Bu coğrafyadan çıkmış insanlar yeni mesajlarla, yeni dinamik unsurlarla tarih sahnesine ağırlığını koyacak.''

-''KONYA'YI DÜNYANIN MANEVİ MERKEZİ YAPMAYA KARARLIYIZ''-

Tarihe ağırlığını koymuş bir milletin tarih sahnesinde nesne olamadığı gibi, tarihte Konya gibi bir kez başkent olmuş şehrin de sıradan şehir hale getirilemeyeceğini ifade eden Davutoğlu, ''Konya bu topraklardaki ilk büyük başkentimizdir. Konya bu büyük medeniyet yürüyüşünün bütün birikiminin odaklaştığı manevi odağını bulduğu şehirdir'' diye konuştu.

Davutoğlu, Konya'yı dünya şehri, dünyanın manevi merkezi yapmaya kararlı olduklarını belirterek, ''Birçok manevi önderi yetiştiren bu şehirde bu bayrak hiç düşmez. Konya'nın bu ruhu var oldukça da bu ülkenin manevi omurgası sarsıntı geçirmez. Biz buna inanıyoruz'' dedi.

Toplantıda, Davutoğlu ve AK Parti'nin diğer Konya milletvekili adayları el ele tutuşarak poz verdi.

Davutoğlu daha sonra, Mevlana Müzesi'ne geçerek, eşi Sare Davutoğlu ile birlikte müzeyi ziyaret etti. Müzede dua eden Davutoğlu, yetkililerden bilgi aldı.

Davutoğlu, müze çıkışında turistlerle sohbet ederek fotoğraf çektirdi.

aa

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.