Davutoğlu ve Barzani'den ortak karar

Davutoğlu ve Barzani'den ortak karar

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak Kürt Bölgesel Yönetiminden terörle mücadele konusunda tam bir işbirliği beklendiğini söyledi.

Davutoğlu, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani ile Dışişleri Bakanlığındaki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, görüşmelerde kesin bir karar aldıklarını belirterek, "Türkiye ile Irak arasındaki bu yakın ilişkilerin bir köprüsü olarak, Türkiye ile kuzey Irak arasında da tam bir ekonomik entegrasyon çalışması yürütülecek" diye konuştu.

Ortak bir enerji, ticaret ve ulaştırma stratejisi geliştirileceğini belirten Davutoğlu, THY'nın Erbil seferlerini en kısa zamanda başlatılması için çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti.

Davutoğlu, Ziraat Bankası ve İş Bankasıgibi Türk bankalarının Erbil'de şube açmasını da planladıklarını ifade ederek, "Aydınlar, öğrenciler, eğitim kurumlarımız arasında öyle bir yakın ilişki olsun ki, ortak kardeşliğe dayalı yeni bir tarih bilincine, yeni bir gelecek vizyonuna sahip bir geçlik yetişsin istiyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, şunları kaydetit:

"Bu ortak perspektife baktığımızda, bunu tehdit eden en önemli unsur, hala kardeşliğimize fitne tohumu ekmeye çalışan terör faaliyetleridir. Terörün olduğu yerde vizyon, huzur, güvenlik ve gelecek olmaz. Onun için bütün Iraklı kardeşlerimizinden, özellikle Irak Kürt Bölgesel Yönetiminden bu konuda tam bir işbirliği bekliyoruz. Son dönemde bu işbirilğinin artmasından memnuniyet duyuyoruz."

DAVUTOĞLU: "BİZ, BİR TÜRKİYE-IRAK EKSENİNİ İSTİKRARLI VE MÜREFFEH BİR ORTA DOĞU İÇİN ÖNEMLİ VE KALICI BİR ANA UNSUR OLARAK GÖRÜYORUZ"

Davutoğlu, bir Türkiye-Irak eksenini istikrarlı ve müreffeh bir Orta Doğu için önemli ve kalıcı bir ana unsur olarak gördüklerini söyledi.

Davutoğlu, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani ile Dışişleri Bakanlığındaki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, "Biz bölgemizdeki bütün ilişkilerin, bölgemizdeki tarih akışının normalleşmesini istiyoruz" diyerek, Türkler, Araplar, Kürtler, Sünniler, Şiiler, İranlılar bölgede tarihte olduğu gibi güçlü, tek ve büyük bir havzanın oluşmasını istediklerini kaydetti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Tabii ki sınırlarımıza saygı göstereceğiz, tabii ki uluslararası hukukun gereği olan tüm unsurları hayata geçireceğiz, ama bileceğiz ki ortak geleceğimizi bütün bu kardeş topluluklar birlikte inşa edecek" diye konuştu.

Bu çerçevede ziyaretin önemli olduğunu belirten Davutoğlu, "Öyle bir dönemde yapılmaktadır ki, Orta Doğu yeniden kuruluyor. Kardeş, dost Irak yeniden yapılanıyor. Biz bu Orta Doğu ve Irak'ın yeniden kuruluş süreçlerinin barışa ve istikrara yönelik ortak bir gelecek inşa etmesini istiyoruz" diye konuştu.

Yeniden kuruluş döneminde Türkiye ile Irak'ın ilişkilerinin büyük önem taşıdığını ifade eden Davutoğlu, geçen yıl Irak'ta imzalanan anlaşmaların bunun bir işareti olduğunu söyledi. Davutoğlu, "Biz, bir Türkiye-Irak eksenini istikrarlı ve müreffeh bir Orta Doğu için önemli ve kalıcı bir ana unsur olarak görüyoruz. Irak'taki en önemli unsurlardan gördüğümüz Irak Kürt bölgesel yönetimi ve Irak'taki Kürt kardeşlerimizi de bu ittifakın ana unsurları olarak görüyoruz" dedi.

Davutoğlu, Basra, Erbil ve Musul'a yaptığı ziyaretlere de değinerek, bu üç kenti ziyaret eden ilk Türk dışişleri bakanı olmaktan gurur duyduğunu kaydetti. Mesud Barzani'den Erbil'de büyük misafirperverlik gördüğünü belirten Davutoğlu, "Kak Mesud'dan köklü aile geleneğini yansıtan hem misafirperverlik hem de Türkiye ile ortak gelecek inşa etmesi konusunda güçlü siyasi irade gördüm" ifadesini kullandı.

O ziyarette bazı hususların karara bağlandığını belirten Davutoğlu, Türkiye olarak bu hususları hayata geçirmeye öncelik verdiklerini ve geçirdiklerini söyledi.

Görüşmede, seçim sonrası hükümet kurma çalışmalarındaki son durumu gözden geçirdiklerini kaydeden Davutoğlu, Irak seçimlerinin Irak halkının iradesini yansıttığını, sonuçların Irak Yüksek Mahkemesi tarafından onaylanmasından da memnuniyet duyduklarını belirtti. Davutoğlu, "Irak halkının siyasi iradesini yansıtan bir hükümetin oluşması için Iraklı kardeşlerimizin siyasi basiret içinde davranacaklarına inanıyoruz. Türkiye her zaman bu konuda Iraklı kardeşlerinin yanında olacaktır" diye konuştu.

Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Bütün Iraklılar bizim kardeşimizdir. Bütün Iraklı grupların bir arada güçlü, müreffeh ve istikrarlı bir Irak inşa etmesini istiyoruz. Erbil'de oturan kardeşlerimiz bir gözleriyle Bağdat'ta diğer gözleriyle Ankara'da, bir elleriyle Basra'da diğer elleriyle İstanbul'da olacaklar. Körfez'den Avrupa'ya, Bağdat'tan İstanbul'a uzanan kuşakta barış ve istikrar içinde bir dünya kuracağız. Ve bu yollar Erbil'den, Kerkük'ten, Musul'dan geçecek. Buralarda kurulan kardeşlikler bütün dünyaya örnek teşkil edecek. Araplar, Türkmenler, Kürtler, Şiiler, Sünniler bu ortak dünyanın parçaları olarak bir arada yaşayacaklar."

"TÜRK VEYA KÜRT HERHANGİ BİR GENCİN KANININ DÖKÜLMESİ BİZİ OLDUKÇA ÜZMEKTEDİR, BİR AN ÖNCE BUNU SONA ERDİRMEK GEREKİYOR"

Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani, son günlerde yaşanan terör olaylarıyla ilgili olarak, "Türk veya Kürt herhangi bir gencin kanının dökülmesinin kendilerini oldukça üzdüğünü, bunu bir an önce sona erdirmek gerektiğini" söyledi.

Barzani, son terör olaylarında gençlerini kaybeden ailelerin acılarını paylaştığını söyledi ve ölenlerin yakınlarına baş sağlığı diledi. Barzani, "Türk veya Kürt herhangi bir gencin kanının dökülmesi bizi oldukça üzmektedir. Bir an önce bunu sona erdirmek gerekiyor" dedi.

Türkiye'de kendisine gösterilen sıcak karşılamadan dolayı teşekkür eden Barzani, kendisini Türkiye'de "kardeş ve dostları içinde" hissettiğini kaydetti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun Erbil'e yaptığı ziyarete atıfta bulunan Barzani, bu ziyaretle Türkiye ile kuzey Irak arasındaki ilişkileri doğru bir çizgiye oturttuklarını belirtti.

Barzani, Ankara'ya yaptığı ziyaretin Davutoğlu'nun Erbil ziyaretinin "tamamlayıcısı" olduğunu, dostluk ve kardeşliği pekiştirdiğini söyledi.

Türkiye'nin bölgedeki rolüne işaret eden Barzani, geleceklerini Türkiye ile iyi ilişkilerde gördüklerini, Türkiye ile kuzey Irak arasında çok sayıda ortak değer olmakla birlikte önlerinde "yapacakları çok iş" bulunduğunu ifade etti.

Barzani, Irak'ın Batıya açılmasında Türkiye'nin önemli bir köprü olduğunu, Irak'ın da Türkiye'nin Körfez bölgesine açılımında bir köprü vazifesi gördüğünü belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bölgeye yönelik açılım politikasını takdirle karşıladığını bildiren Barzani, Türkiye ile ilişkileri daha ileriye götürmek için her türlü işbirliği yapmaya hazır olduklarını kaydetti.

Barzani, Irak'ta kurulacak hükümet konusunda ise kendilerinin hükümet kurma çalışmalarında takınacağı tavrın "yapıcı" ve "tüm tarafları içerecek şekilde" olacağını söyledi.

-SORULAR-

Bir gazetecinin, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile yarın yapacağı görüşmenin nedenini ve ileteceği mesajları sorması üzerine Barzani, "Bu konudaki tavrımız oldukça açıktır. Bizim isteğimiz, yapılan bu açılım politikasına tüm Kürtlerin destek verip, var olan sıkıntıları bir an önce sona erdirmesi konusunda çaba göstermesidir" diye konuştu.

Barzani, "Türkiye ile bölgesel yönetim arasında ilişkilerin geliştirilmesinde herhangi bir anlaşma sağlandı mı?" sorusunu yanıtlarken, yaptığı ziyaretin aralarındaki ilişkiyi daha da geliştirmeyi amaçladığını, ziyaretine çeşitli bakanların da katıldığını ve ilişkileri ekonomik, ticari alanlarda geliştirmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Davutoğlu'nun Erbil'e yaptığı ziyareti hatırlatan bir gazetecinin, "Bundan sonra herhangi bir ziyaret düşünülüyor mu? Ziyaret hangi seviyede olacak? Başbakan Erdoğan'ın bölgeye bir ziyareti bekleniyor" demesi üzerine Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Bu tür ziyaretler normal görülmeli her düzeyde. Ziyaretlerin tarihi diye anılması güzeldir, ama bundan sonra o kadar normalleşmeli ki haber niteliği bile o şekilde öne çıkmamalı" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Bağdat'ta Irak'ın bütün kesimlerini temsil eden bir hükümetin kurulmasının ardından, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve kendisinin de Erbil dahil olmak üzere Irak'ın her bir şehrine ziyaretlerde bulunabileceğini söyledi.

Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin başbakan düzeyinde yılda bir kez toplanmayı zaruri gördüğünü belirten Davutoğlu, "Bu çerçevede Erbil başta olmak üzere ziyaretlerimiz artacak" dedi.

Bir basın mensubunun, İsrail'in Gazze'ye yönelik ambargosunu sertleştirdiğini ve Gazze'ye giden yardım gemilerine saldırısında insanların hayatını kaybettiğini hatırlatarak, buna tepkilerinin ne olduğunu sorması üzerine Barzani, sivil insanların hayatını kaybetmesinden üzüntü duyduklarını ifade etti.

-"ŞİDDETİN DEVAM ETMESİNİN YANINDA DEĞİLİZ"-

Türkiye, Irak ve ABD arasında yapılan üçlü mekanizma toplantısında bir eylem planı üzerinde mutabakata varıldığını anımsatan bir basın mensubunun, "Sizin bugün verdiğiniz mesajlar var mıdır? Bölgesel yönetimden PKK ile mücadelede somut adımlar bekleyecek miyiz?" sorusunu ise Barzani, "Hiçbir şekilde şiddetin devam etmesinin yanında değiliz. Türkiye'nin güvenliğini de kendi güvenliğimizden ayrı görmüyoruz. Üzücü olayların sona erdirilmesi için tüm çabalarımızı göstereceğiz" diye yanıtladı.

Kerkük için 6 yıl önce "Gerekirse savaşırız" dediği hatırlatılarak, bugün tutumlarının ne olduğu sorulan Barzani, Kerkük konusunun çözümü için anayasanın bir çizgi belirlediğini kaydederek, "Anayasanın dışında herhangi bir çözüm istemiş değiliz. Bunun çözüm yolunu anayasa belirlemiştir. Anayasada yer alan 140. maddenin uygulanmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Ziyarette sembollerin de ön plana çıktığını ve salonda sadece Türk bayrağına yer verildiğini söyleyen bir gazetecinin, "Bu konuda bizi aydınlatır mısınız ve Sayın Barzani bu konuda ne düşünüyor?" diye sorması üzerine Davutoğlu, "Bunun özel bir anlamı yok. İstiyorsanız Irak bayrağını da hemen getiririz. Aslında konutta hazırlıklar yapılmıştı, yoksa özel bir anlamı yok. Bizim için Irak'tan gelen herkes Irak vatandaşıdır ve Irak bayrağı onları temsil eder. Özel bir anlam yüklemeyin" dedi.

Barzani ise "Kesinlikle buna dikkat etmiş bile değilim. Siz söylemeden bunu fark etmedim" dedi.

AA

Etiketler :