Davutoğlu'ndan Kılıçdaroğlu'na cevap!

Davutoğlu'ndan Kılıçdaroğlu'na cevap!

Davutoğlu, Kılıçdaroğlu'nun, hükümetin Suriye politikasıyla ilgili eleştirilerine, "Olayların illiyet bağını kurmak çap gerektirir" yanıtını verdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, resmi temaslarda bulunacağı Myanmar'a giderken uçakta basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun hükümetin Suriye politikasına ilişkin eleştirileri hakkında Davutoğlu, ''Olayların illiyet bağını kurmak bir çap gerektirir. İlliyet bağı kurmak yok. Her gün kalkıyor, Kılıçdaroğlu için yeni bir dünya doğuyor. O gün bakıyor, 'Ben nereden Davutoğlu'na vurayım, nereden Sayın Başbakan'a vurayım?' O günkü gerçeklik üzerinden birşey söylüyor.
Kılıçdaroğlu'nun, hep söylüyorum, zihninde 'sequence' gelişmemiş. Yani sıralama düşüncesi yok. Olayları arka arkaya sıralayıp bir sonuca ulaşma bu değil. Ama madem 'çapsız' dedi. Matematikte çapı hatırlatmak lazım'' dedi.

İran
Türkiye-İran ilişkileri hakkındaki soru üzerine Davutoğlu, ''Tarihi ve yoğun ilişkilere sahip olduğumuz bir ülkeden saygı beklemek ve o ülkenin yetkililerinin açıklamalarında Türkiye ile olan ilişkilerine verilen değeri görmek bizim hakkımız'' diye konuştu.
Suriye konusunda Türkiye'nin İran'la farklı kanaatleri olduğunu belirten Davutoğlu, ancak İran'la kanalları da hiçbir zaman kapatmadıklarını hep açık ve net görüşlerini ifade ettiklerini söyledi. Davutoğlu, şöyle devam etti:
''Tabii açıklamalarda bizi rahatsız eden husus, Suriye'deki olayların sorumluluğunu Türkiye'ye yükleme çabası. Bunu kabul etmemiz veya bu açıklamayı mazur görmemiz mümkün değil. Görüş ayrılığı anlaşılabilir ama, Suriye'de on binlerce insanın ölümünden sorumlu olan bir yönetimle ilişkiyi sürdüreceksiniz, o yönetime destek vereceksiniz, sonra dönüp Türkiye'yi tehdit edeceksiniz. Bunun samimiyetle, dürüstlükle alakası yok. Ben dün bütün bu konuları açık bir şekilde Sayın Salihi ile konuştum. Suriye'de bu akan kanın sorumlusu rejimdir ve o rejime destek verenlerdir, eğer bir sorumlu aranacaksa...

Hayali harita
Şu anda Suriye'de herhangi bir yerde herhangi bir olay üzerinde Türkiye'nin etki gücünün zayıflamadığını belirten Davutoğlu, Haseke'den Lazkiye'ye kadar bir Kürt kuşağı olmadığını, pekçok farklı Kürt, Arap, Nusayri, Türkmen bölgesinin bulunduğunu söyledi.
O bölgedeki PKK tehdidinin hayali olup olmadığının sorulması üzerine Davutoğlu, şunları söyledi:
''Hayali olmayan şey şu. Oraya PKK militanları geçti, Afrin'e, Kobani'ye, özellikle Afrin'e ve Beşşar Esed bunlara silah desteği sağladı. Bu hayali değil, bu bizim için bir tehdit. Bunu tehdit olarak değerlendirdik ve gerekli tedbirleri aldık, alıyoruz. Hayali olan o harita, Kamışlı'dan Lazkiye'ye kadar, sanki her bir taraf Kuzey Irak'ta olduğu gibi Kürtlerden oluşuyor hayali. O hayali

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.