Davutoğlu'ndan özür dilemeyen İsrail'e sert yanıt

Davutoğlu'ndan özür dilemeyen İsrail'e sert yanıt

Davutoğlu, İsrail'in Mavi Marmara Gemisi'ne yönelik saldırısı nedeniyle özür dilemeyeceği şeklindeki açıklamalara sert yanıt verdi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'in Mavi Marmara Gemisi'ne yönelik saldırısı nedeniyle özür dilemeyeceği şeklindeki açıklamalara sert yanıt verdi. Davutoğlu, "İsrail için bir tercih söz konusudur. Ya T.C Devleti ile ilişkilerini normalleştirme yolunu açacaklardır yada Türkiye ile sadece devlet düzeyinde değil halk olarak ta uçurum açmış olacaklardır" dedi.

İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü İcra Komitesi'nin Somali konulu oturumunun ardından basın toplantısı düzenleyen Bakan Davutoğlu, Somali'nin başkentine büyükelçilik açacaklarını söyledi. Toplantıya ilişkin yaptığı konuşmasında Davutoğlu, "Somali ile ilgili olarak bu toplantıda üç madde ön plana çıktı. Birincisi süreklilik yani yardımların devamlı yapılması, ikincisi bu yardımın ulaştırılması için oluşturulacak mekanizma, üçüncüsü de Suriye'deki iç meselelerin çözülmesi ile ilgili adımların atılmasıdır" diye konuştu.

Davutoğlu, daha sonra gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Hakkari'de ki terör saldırısını değerlendiren Bakan Davutoğlu, "Yakından takip ediyoruz. Başbakanımızla bugün görüştük. T.C Devleti'nin kudretinden kimsenin şüphesi olmasın. Mutlaka bunların cezası verilecektir. Her türlü tedbir alınacaktır. Teröre karşı mücadelede hem hukuksal, hem bölgesel hem de küresel şekilde mücadele edilecektir. Hem içeride alınacak tedbirler hem de bölgemizde alınacak tedbirler var, hem de küresel ölçekte alınacak tedbirler var. Küresel açıdan değerlendiriyoruz. Bu canilerin işlediği suçların karşıtı mutlaka verilecektir" dedi.

"İSRAİL NE YAPACAĞIMIZI BİLİYOR"
Mavi Marmara Gemisi'ne yönelik saldırıya ilişkin İsrail'in özür dilemeyeceği şeklindeki açıklamaları sorulan Bakan Davutoğlu, "İsrail Mavi Marmara Gemisi'ne saldırarak sivilleri katletmesi uluslar arası bir suçtur. Bunun karşılığı olarak taleplerimizi bugüne kadar dile getirdik. Bu taleplerimizde ve kararlılığımızda hiçbir değişiklik yok. İsrail içinde birkaç aydır fırtına kopuyor. 'Özür dileyeceğiz', 'dilemeyeceğiz' diye yoğun tartışmalar yaşanıyor. Ama Türkiye'nin tavrı ve talepleri nettir. Bu taleplerimiz karşılanmaması sonucu atılacak adımlar bütün taraflarca bilinmektedir. İsrail tarafından da BM tarafından da bilinmektedir. Onlarda tutumumuzu biliyorlar. Palmer raporunun hazırlanması sürecinde bütün kanaatlerimizi vurguladık. Palmer raporunda herhangi bir uzlaşı sağlanmadan açıklama yapılırsa ve bu çerçevede yeni bir süreç başlarsa atacağımız adımların ne olacağını taraflar biliyor. ABD başta olmak üzere bütün taraflar biliyor. T.C Devleti vatandaşların hukukunu korumakta kararlıdır. Bu çerçevede taleplerimiz açık ve nettir. İsrail için bir tercih söz konusudur. Ya T.C Devleti ile ilişkilerini normalleştirme yolunu açacaklardır yada Türkiye ile sadece devlet düzeyinde değil halk olarak ta uçurum açmış olacaklardır. İsrail'in bu kararını vermesini bekliyoruz bu karar aldıktan sonra da Türkiyle'nin tutumu beli olacaktır. Özür dilemeyle ilgili tartışmalar ve basın manipülasyonlar bizi hiç ilgilendirmiyor. Dolayısıyla gündemimizde değil. Beklentimiz nettir. Bu olmaması durumunda ne yapacağımızı taraflar görecektir" diye yanıtladı.

Conrad Otel'de yapılan toplantıya İslam Konferansı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Kazakistan Dış İşleri Bakanı Yerzhan Kazykhanov ve Somali Dış İşleri Bakanı Muhammed İbrahim katıldı.

İHA

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.