Davutoğlu'nun 'ucube anıt' değerlendirmesi

Davutoğlu'nun 'ucube anıt' değerlendirmesi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'ucube' dediği İnsanlık Anıtı' için, "Kars, gerek Selçuklular döneminde gerekse Osmanlı döneminden mimari bir geleneğe sahip. Bu mimari estetik arasında bu anıt bu mimariyi yansıtmıyor. Ka

Sarıkamış şehitlerini anma törenlerine katıldıktan sonra büyükelçilerle Kars'a gelen Davutoğlu, Başbakan'ın isim değişikliği teklifinde bulunduğu Büyük Kale Otel'den (Grand Castle), kentin tarihi dokusunu ve Erdoğan'ın 'ucube' dediği İnsanlık Anıtı'nı izledi. Davutoğlu ve büyükelçiler, otelin teras katından Kars Valisi Ahmet Kara ile kentin tarihi dokusunu izlediler. Vali Kara, Kars Kalesi eteklerinde bulunan tarihi mekanlar hakkında Davutoğlu'na bilgi verirken, Başbakan Erdoğan'ın 'ucube' dediği anıtı da eliyle gösterdi.

Anıtı izleyen Davutoğlu'nu bu defa gazeteciler anıtla ilgili soru yağmuruna tuttu. "Buradan Kars'a bakmak çok zevkli ve heyecan verici." diyen Davutoğlu, "Kars, gerek Selçuklular döneminde gerekse Osmanlı döneminden mimari bir geleneğe sahip. Bu mimari estetik arasında bu anıt bu mimariyi yansıtmıyor. Kars'ın o zengin kültürünü yansıtmamış. Mimari estetiğe uymamış. Mimari dokuya uygun eserler yapmak lazım. Bu kadar zengin bir mimarinin arasında iyi durmamış." dedi. Davutoğlu, Ermenistan'la ilişkilerle ilgili de, "Türkiye olarak barıştan yanayız. Türkiye ile Ermenistan'ın arasındaki ilişkilerin normalleşmesini istiyoruz. Ama tabi ki bu tek taraflı olmuyor. Ermenistan'ın da bu konuda adım atması lazım. Bunun anıtla bir ilgili yok. Kafkasya'da barışı getirmemiz lazım. Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkinin de normalleşmesi lazım. Kafkasya'da barışın sağlanması için de Azerbaycan ile Ermenistan ilişkilerinin de normale dönmesi lazım." dedi. Davutoğlu ve eşi, ardından Ebu-l Hasan Harakani Hazretleri Türbesi ve Evliya Camii'ni de ziyaret etti.

Külliyeyi gezen Davutoğlu'na cami imamı Yavuz Uzgur bilgi verdi. Davutoğlu, daha sonra havayolu ile Kars'tan ayrıldı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :