Demirel: 28 Şubat'ı savundu

Demirel: 28 Şubat'ı savundu

Süleyman Demirel, devrimlere sahip çıkarak, 28 Şubat'la ilgili soruşturma isteyenlere sert çıktı.

Eski cumhurbaşkanlarından Demirel'in Yurt gazetesine verdiği röportajın yankıları sürüyor. Merkez sağın önemli aktörü söylemleriyle herkesi şaşırttı.

Halkta karşı devrim korkusu olduğunu savunan Demirel, 28 Şubat soruşturması isteyenleri cahillikle suçlarken, "Neden intikam alacaksınız? Şikayetiniz ne?" diye sordu.

"KARŞI DEVRİM TEDİRGİNLİĞİ ENDİŞESİ"

Devletin kurumlarına sahip çıkılmadığı hissiyle toplumun korku içinde olduğunu savunan Demirel, "Bu korku, karşı devrim tedirginliği mi?" sorusuna şu cevabı verdi: "Evet, korkular , kaygı ve endişeler karşı devrim tedirginliğidir. Vatandaşların büyük bir kısmı 'Türkiye'de artık bir karşı devrim olmaz,' diyor. Yani Türkiye geri günlere dönemez, çağdaşlıktan, Cumhuriyetin devrimlerinden, kadın erkek eşitliği ve kadının sosyal alanda aldığı medeni yerden vazgeçemez. Vazgeçemezsiniz, çünkü bunlar vazgeçilmez kazançlardır."

"ÇAĞDAŞ TOPLUM OLALIM"

Cumhuriyetin kazanımlarına dikkat çeken Demirel, sözlerini "Her köye gidecek yol, her köyde ışık, sağlık ocağı ve medeniyet var. Gelin onları çoğaltalım iyileştirelim. Çağdaş toplum olalım" diyerek sürdürdü.

Devrimin millete dayanarak yapıldığını söyleyen Demirel, imparatorluktan ulus devlete ve laikliğe geçişin kavgasız yapıldığını savundu. Demirel sözlerine şöyle devam etti: "Devrim millete dayanan bir devrim. Çok önemli bir hadise bu ; yani laik devlet çok önemli. Gerçi bizim anladığımız laik devlet ile başka ülkelerin anladığı laik devlet birbirinden farklı. Bizimki tam laik devlet değil aslında, Fransa'nın anladığı bir laik devlet de değil. Fakat şöyle veya böyle devlet ile din bir mesafede durmuşlar. Birbirlerine karşı durmuşlar. Yani devlet dinden bir şey talep etmiyor, din de devletten bir şey talep etmiyor. Bir denge olabilmiş. İşte bu çok önemli bir hadisedir. Ve bütün bunlar içeride kavgasız yapılmış."

"AKIL MI DİNİ DUYGULAR MI?"

İslam dünyasının karmaşık ve tehlikelerle dolu olduğunu savunan, Demirel, sözü Türkiye'ye getirdi: "Parlamenter sistem henüz kabul görmüş değil. İşin en önemli tarafı, Avrupa'da hâlâ tartışılan konu, 'akıl mı, yoksa dini duygular mı hâkim olacak' Yani şeriat mı? Hâlâ bunun tartışıldığı yerler var. Oysa Türkiye, devrimi ile bunları çoktan aşmış."

ŞİKAYETİNİZ NE?

28 Şubat tartışmalarına değinen Demirel, soruşturma taleplerini "intikam iptidai bir histir" sözleriyle cevap veriyor: "İntikam iptidai bir histir. İptidai adamların işidir. İntikam alınır. O sizden alır siz ondan alırsınız. Bu, cahil adamların işi. Neden intikam alacaksınız? Şikayetiniz ne? Türkiye size söylediğim kazanımları kolay, kolay terk edemez. Türkiye ne kadın haklarını, ne çağdaşlığını terk eder. Bakınız Türkiye'de henüz karşı cereyanlar yok. Türkiye'de şehirlerde ahali yok, gençlik yok, üniversite yok. Bunlar Türkiye'de yok mu? Hepsi var. Şimdi nerede? Bu ülkenin üniversitesi de var, halkı da. Türkiye geriye gitmez. Ne kadın haklarından vazgeçeriz, ne moderniteden ne de çağdaş düşünceden." 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum