Demirel: Denizler'i milli irade astı

Demirel: Denizler'i milli irade astı

Partisi AP'yle Denizler'in idamı için oy veren Demirel'in bugünkü savunması: Suç varsa halkındır

TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu üyeleriyle yaptığı 4 saatlik görüşmede verdiği mesajlarla yeniden siyaset gündeminin merkezine dönüş yapan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın idamıyla ilgili kendini savundu. Denizler'in halkın temsilcilerinden oluşan Meclis'in, yani milli iradenin kararıyla asıldığını söyleyen Demirel, "Ben oy veren 276'dan biriyim. Suçu bana yıkamazsınız. TBMM bütün milleti temsil ediyor. Suç varsa halkındır" dedi.

Radikal gazetesinden Deniz Zeyrek, Demirel'in Araştırma Komisyonu ile yaptığı görüşmeyi değerlendirdi..

DEMİREL ZİNDELİĞİ

28 Şubat soruşturmasında ismi sık sık anıldığı halde, geçirdiği soğuk algınlığı nedeniyle kış aylarını sessiz bir şekilde geçiren Demirel, önceki gün TBMM Araştırma Komisyonu üyeleriyle 4 saatlik bir görüşme yaptı. Grip döneminin ardından şubat ayında Güniz Sokak'taki konutunda görüştüğümüz Demirel'in o dönemki bitkinliği de kışta kalmış. Milletvekilleri, Demirel'in 4 saat konuştuğunu, kendileri isteseydi bir üç saat daha konuşmaya hazır olduğunu anlattı. Demirel'in doktoru Aylin Cesur da "Cumhurbaşkanı temposu düşmeden bir üç saat daha konuşabilirdi. Bunu önerdi" diye milletvekillerinin gözlemini doğruladı. Telefonla görüşme yaptığımız Demirel'in ses tonu ve konuşmasındaki akıcılık da bunu doğrular nitelikteydi.

3 FİDAN KONUSUNDA SUÇLU DEĞİLİM

Demirel'e ilk önce komisyonun kendisiyle görüşmesini nasıl değerlendirdiğini sordum. Yanıtı açıktı: "Muhatap olarak beni görmüşlerse 'hayır' demem. Türkiye'de yaşanan meseleleri sorarlarsa da bildiklerimi ve fikrimi anlatırım. Birçok konuda da bilgim ve fikrim var. Bu yüzden 'fikrim yok' da demem..."

9. Cumhurbaşkanı Demirel, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının asılmasıyla ilgili görüşlerini de TBMM Komisyonu'na aktarmıştı. Osmanlıyı örnek verip 'Osmanlı da kendi çocuklarını öldürüyordu' dediğine dair iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyleyen Demirel, 'üç fidan'ın asılması konusunda suçun kendisine yıkılmasından da şikayetçi oldu. Demirel, şunları söyledi:

'DENİZLER'İ MİLLİ İRADE ASTI'

"O tarihte milli irade mevcuttur. İdam kararları yargıtay, Meclis ve Cumhurbaşkanı'ndan geçmiştir. Kararı milli irade vermiştir. O milli irade de bütün milleti temsil ediyor. Bugünlerde her fırsatta 'meşruiyetin kaynağı' olarak gösterilen milli irade buraya gelince niye sayılmıyor. Ben o milli iradede, 276'da sadece 1'im. Asılsınlar diye propaganda da yapmadım. Keşke böyle olmasaydı ama o günün şartlarında öyle oldu maalesef ve yapılanlar kanuniydi. O gün hükümet de ben değildim. Üstelik darbeden zarar görmüştüm. Halkın oylarıyla kurulan iktidar elimden alınmıştı. Şimdi bunun suçunu, günahını benim üstüme yıkmanın manası var mı? Bu demagoji değil mi?"

ERDOĞAN'A YANITI: PADİŞAHLIK YAPMADIM

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başkanlık sistemiyle ilgili açıklama yaparken, "Cumhurbaşkanı partili olarak Çankaya'ya çıkarsa o cumhurbaşkanı çok daha güçlü olur. Demirel'in, Özal'ın yaşadıklarını görüyorum ve orada artık bir vitrin süsü haline geliyorlar" demişti. Demirel, Erdoğan'ın bizzat kendi ismini kullandığını öğrenince şöyle konuştu: "Cumhurbaşkanı kral değil. Anayasanın verdiği yetkilere göre görev yapar. Bu yetkileri bırakıp padişahlık yapmaz. Ben cumhurbaşkanı olarak algıladım ve gayet iyi yaptım. Padişah olarak yapmadım. Muhaliflerim bile görev süremi uzatmak istedi, ama ben talep etmedim. Vitrin süsü sözü yakışıksız."

Demirel, başkanlık sisteminin de cumhurbaşkanlığının düzeltilmesinden ibaret olmayacağını, her alanda çok fazla değişiklik gerektirdiğini söyledi.

DEMİREL'İN UNUTTUĞU BİR ŞEY VAR

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın idamı için yapılan oylamada Meclis'te Adalet Partili milletvekilleri "Bizden 3, onlardan 3" şeklinde bağırarak oy kullanmıştı. Demirel ayrıca oylamada hangi vekilin EVET hangisinin HAYIR oyu verdiğini birebir takip etmişti. "3 fidan konusunda suçlu değilim" diyen Demirel klasik sözünü hayatına da uyguluyor. "Dün dündür, bugün bugündür" diyen Demirel, "Menderes ve iki arkadaşı idam edildi, sonra Deniz Gezmiş ve 2 arkadaşı idam edildi bu karşılık mıydı?" sorusuna "Üç çocuğun asılması talihsizliktir. Menderes'in idam edilmesiyle bağlantısı yok." dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.