Demirel hakkında suç duyurusu

Demirel hakkında suç duyurusu

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği, Özbekistan'da tutuklu bulunduğu cezaevinde...

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER), Özbekistan'da tutuklu bulunduğu cezaevinde hayatını kaybeden Askarov Zayniddin Abdurrasuloviç'in yargı kararına rağmen Özbekistan'a iadesi konusunda sorumluluğu bulunduğunu öne sürdüğü 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile 56. Hükümet üyeleri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Sultanahmet'teki İstanbul Adliyesine gelen MAZLUMDER üyeleri, suç duyurusu dilekçesini savcılığa verdi.

Dilekçede, Özbekistan vatandaşı olan Askarov Zayniddin Abdurrasuloviç'in ülkesinde yaşanan işkence, zulüm ve baskı ortamından kaçarak, 1998 yılında Türkiye'ye sığındığı anlatıldı.

Özbekistan'ın rejim muhalifi ''Demokratik Erk Partisi'' üyesi olduğu ve Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov'a suikast girişiminde bulunduğu gerekçesiyle Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nden iadesi istenen Abdurrasuloviç'in gözaltına alındığı belirtilen dilekçede, Abdurrasuloviç hakkında 12 Mart 1999 tarihinde Bakanlar Kurulu'nun onayı ile Dışişleri Bakanlığı tarafından ''Özbekistan'a iadesi'' istemiyle dava açıldığı ve 15 Mart 1999 tarihinde Fatih 5. Asliye Ceza Mahkemesice iadesine karar verildiği hatırlatıldı.

MAZLUMDER'in 11 Mart 1999 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) müracaat etmesi üzerine ''tedbiren Türkiye, anılan kişileri yargılamanın sonucuna kadar iade etmemeli'' kararına vardığı ifade edilen dilekçede, dönemin hükümetinin mahkeme ile yapılan yazışmalarda Özbekistan ile olan ilişkilerini zedelemek pahasına da olsa ''tedbir kararına uyacağını'' beyan ettiğini anlatıldı.


 

Etiketler :