Demiryollarında tren seferleri durdu

Demiryollarında tren seferleri durdu

Geçici olarak görevden alınan 16 TCDD çalışanının görevlerine iade edilmediği gerekçesiyle başlatılan eylem nedeniyle tren seferleri yapılamıyor. Gebze-Haydarpaşa hattında banliyö trenleri seferleri durdu.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) ve Türkiye Ulaştırma Hizmet Kolu Kamu Görevlileri Sendikası (Türk Ulaşım-Sen) üyelerinin geçici olarak işten uzaklaştırılan 16 TCDD çalışanının görevlerine iadesi istemiyle yaptıkları eylem nedeniyle, Gebze-Haydarpaşa hattında banliyö trenleri sefer yapmadı.

Alınan bilgiye göre, Türk Ulaşım-Sen ile BTS üyelerinin, 25 Kasımdaki 1 günlük ''uyarı grevi''ne katıldıkları için geçici olarak görevden alınan 16 TCDD çalışanının görevlerine iade edilmediği gerekçesiyle yaptıkları eylem kapsamında, Gebze İstasyonu'nda da banliyö trenleri sefere çıkmadı.

Bilet gişelerinin de açılmadığı, makinistlerin göreve gitmediği görüldü.

Eylemden haberi olmayan vatandaşlar, işlerine gidebilmek için geldikleri Gebze Tren Garı'nda trenlerin çalışmadığını öğrenince, başka araçlarla işe gitmenin yolunu aradı.

Bu arada, tren garında vatandaşları bilgilendirmek amacıyla eylem olduğu ve trenlerin çalışmayacağı yönünde anons yapılıyor.

HAYDARPAŞA GARI'NDA EYLEM NEDENİYLE TREN SEFERLERİ YAPILAMIYOR

Geçici olarak görevden alınan 16 TCDD çalışanının görevlerine iade edilmediği gerekçesiyle başlatılan eylem nedeniyle Haydarpaşa Garı'ndan tren seferleri yapılamıyor.

Türk Ulaşım-Sen ve Birleşik Taşımacılık Sendikasının (BTS) başlattığı eylem nedeniyle Haydarpaşa Garı'ndan hareket etmesi gereken trenler, bu sabah hareket etmedi. Vatandaşlara gardan sık sık yapılan anonslarla eylem nedeniyle tren seferlerinin yapılamadığı duyuruluyor.

Bu arada, emniyet güçlerinin gar ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldığı görüldü. Boş tren vagonları, peronlarda bekliyor.

AA muhabirinin görüştüğü Türk Ulaşım-Sen İstanbul 2 No'lu Şube Başkanı İsmail Çiftçi, eylemin süresiz olduğunu ifade ederek, ''16 arkadaşımız göreve iade edilmediği müddetçe eylem devam edecek. Biz göreve hazırız ama ortamı geren yöneticilerdir. Yolcuları mağdur ediyorlar'' dedi.

BTS İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Hasan Bektaş da ''16 arkadaşlarının hukuksuz bir şekilde görevden alınması'' nedeniyle bu eylemi gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, ''25 Kasımdaki uyarı eyleminde çalışanların yüzde 80'i eyleme katıldı ama 16 arkadaşımız görevden alındı. Ortada böyle bir hukuksuzluk var. Yöneticilerin yanlıştan dönmelerini ve 16 arkadaşımızın derhal göreve iadelerini istiyoruz'' diye konuştu.

ANKARA'DAN GELEN TRENULUKIŞLA'DA, ADANA'DAN MALATYA'YA GİDECEK TREN FEVZİPAŞA, MALATYA'DAN ADANA'YA GELECEK TREN NARLI, ELAZIĞ'A GİDECEK TREN İSE ADANA'DA DURDU

 

Türkiye Ulaştırma Hizmet Kolu Kamu Görevlileri Sendikası (Türk Ulaşım-Sen) ve Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Adana şubelerinin işten uzaklaştırılan 16 TCDD çalışanının görevlerine iadesi amacıyla yaptığı iş bırakma eylemi nedeniyle çok sayıda sefer gerçekleştirilemiyor.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, dün gece 24.00'de başlayan eylem sonucunda, Ankara'dan Adana'ya gelen yolcu treni Niğde Ulukışla, Malatya'ya gidecek tren Gaziantep Fevzipaşa, Malatya'dan gelecek tren Kahramanmaraş Narlı ilçesinde durduruldu. Kayseri'den gelecek Erciyes Ekspresi ile Elazığ'a gidecek Fırat Ekspresi, kent garlarında hareket etmedi.

TCDD yetkilileri, yolcuları içindeyken duran seferlerin yolcuları için otobüs ayarladı.

Hergün binlerce kişinin kullandığı Adana-Mersin arasındaki 48 seferin de yarına kadar gerçekleştirilemeyeceği belirtildi.

TCDD 6. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, sabah saatlerinde Mersin'e gidecek yolcuların mağdur olmaması için Adana Garı'na otobüs gönderdi.

Eylemden habersiz gara gelen vatandaşlar, eyleme tepki gösterdi.

-EYLEMCİLERLE, ÇALIŞANLAR ARASINDA GERGİNLİK

Adana Garı Servis Depo Müdürlüğü önünde toplanan Türk Ulaşım-Sen ve BTS üyeleri, saat 08.40'da sefer yapması gereken Fırat Ekspresi'nin görevliler tarafından çalıştırılmak istemesine tepki gösterdi.

Ulaşım Sen Şube Başkanı Muhittin Topal ve BTS Şube Başkanı Mehmet Gök, treni sefere hazırlamaya çalışan Servis Depo Müdür Vekili Cenk Bildirici, CER Servis Müdürü Murat Safa, makinistler Sami Kara ve İsmail Özdemir ile tartıştı.

Topal ve Gök, sadece makinistlerle trenin sefer yapamayacağını, TCDD yetkililerinin eylemi sabote etmeye çalıştıklarını belirterek, ''Provokasyon, grev kırıcılığı yapıyorsunuz. Arkadaşlarımızı çalışmaya zorluyorsunuz. Ehil olmayan kişiler bu makineyi süremez. Sadece 2 makinistle hareket edilemez'' dedi.

Makinistler ise görev yetkilerini bildiklerini, kendilerinin de tek başına hareket edemeyeceklerini yetkililere söylediklerini belirttiler. TCDD yetkilileri ise sendika yöneticilerinin diğer çalışanlara baskı yapmamaları gerektiğini vurgulayarak, ''Yeterli adamımız var, istersek yola çıkarız. Siz çalışmak isteyenleri engellemeyin'' dedi.

-''SENDİKAL HAKLARIMIZI KULLANMAYA DEVAM EDECEĞİZ''

BTS Şube Başkanı Gök, 25 Kasımda gerçekleştirdikleri eylemin ardından, hiçbir gerekçe göstermeyerek 4'ü Adana'da olmak üzere 16 çalışanın görevden uzaklaştırıldığını, buna karşı tepkilerini sendikal hakları doğrultusunda göstereceklerini söyledi.

Bu çalışanların görevlerine iade edilmeleri için daha önce basın açıklamalarıyla uyarılarda bulunduklarını ifade eden Gök, sözlerini şöyle sürdürdü:

''25 Kasımda iş bırakan demiryolu işçilerinden 16 arkadaşımız görevden uzaklaştırıldı. Bu kararı kaldırmaları için 10 Aralıkta basın açıklaması yaptık, dün yine tekrarladık. Akşam saatlerine kadar bekledik. Ancak bu kararı kaldırmadılar. Görevden uzaklaştırmalar iptal edilmediği için demiryolcular trenleri durdurdular. Bir trende servis müdürü ehliyetsiz şekilde makineye binmiş, 'biz treni çıkaracağız' diyorlar. Demiryollarında her branş uzmanlık gerektiriyor, eğitimini almak gerekiyor. Makasçı arkadaşlar, eğitimini almış arkadaşlar iş bırakmış durumda. Usulsüz olarak, demir yollarının mallarına zarar verecek şekilde, makineyi çıkarmaya çalışıyorlar. Biz bunu durduracağız. Arkadaşlarımız görevlerine dönünceye kadar sendikal haklarımızı kullanmaya devam edeceğiz.''

Bu arada, Seyhan İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Ekipler Amirliği ve Güvenlik Şube Müdürlüğüne bağlı ekipler, gerginlik sonrası olası olaylara karşı gar önünde güvenlik önlemi aldı.

EYLEM KAPSAMINDA ESKİŞEHİR GARI'NDA BEKLETİLEN TRENLERDEKİ YOLCULAR OTOBÜSLERLE GİDECEKLERİ YERE GÖNDERİLDİ

 

 

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) ve Türk Ulaşım-Sen üyesi bir grubun, 16 TCDD çalışanının görevlerine iade edilmesi istemiyle başlattığı eylem kapsamında Eskişehir Garı'nda bekletilen trenlerdeki yolcular, otobüslerle gidecekleri yere gönderildi.

 

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 00.30 sularında bazı sendika üyesi makinistlerin, görevden alınan 16 TCDD çalışanının yeniden görevlerine dönmeleri talebiyle başlattıkları eylem nedeniyle bazı yolcu trenleri, geldikleri Eskişehir Garı ile Enveriye İstasyonu'nda bekletildi.

Mağdur olan yolcuların, TCDD tarafından temin edilen otobüslerle gidecekleri kentlere ulaşmaları sağlandı.

Garda bir süre rötar yapan Anadolu Ekspresi, Fatih Ekspresi, Meram Ekspresi ve Eskişehir Ekspresi, eyleme katılmayan makinistlerce seferleri kapsamında bulunan illere götürüldü.

SAMSUN'DA EYLEM NEDENİYLE BAZI TREN SEFERLERİNDE AKSAMA YAŞANDI

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) ve Türk Ulaşım Sendikası (Türk Ulaşım-Sen) üyesi bir grup, 16 TCDD çalışanının görevlerine iade edilmesi istemiyle Samsun'da basın açıklaması yaptı.

Makinistlerin eyleme destek vermeleri nedeniyle Samsun Garı'ndan yapılması planlanan bazı yük ve yolcu treni seferlerinde aksama yaşandığı bildirildi.

Türk Ulaşım-Sen Samsun Şube Başkanı İbrahim Temurcan, eylemin, 25 Kasımdaki 1 günlük ''uyarı grevi''ne katıldıkları için geçici olarak görevlerinden uzaklaştırılan 16 memurun işe iadesi amacıyla başlatıldığını ve bu arkadaşlarının görevlerine dönünceye kadar da eylemin devam edeceğini söyledi.

Samsun'dan hareket etmesi gereken bazı yük trenlerinin seferlerinin yapılamadığını belirten Temurcan, yolcu tren seferlerinde de aksamalar yaşandığını bildirdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :