Demokrat Yargı'dan Brifinge Tepki

Demokrat Yargı'dan Brifinge Tepki

Demokrat Yargı Eşbaşkanı Hakim Orhan Gazi Ertekin, Ankara Adliyesi'nde dün gerçekleşen hakim ve savcılara yönelik brinfingi eleştirdi.

Ertekin, yüksek yargı mensuplarının adliyede görevli hakim ve savcıların sorunlarını dinlemek üzere yaptıkları toplantıyı ''samimi'' bulmadı. Ertekin, toplantının samimi olmamasını katılımcılarının sorunlarının dinlenmesi yerine sadece düzenleyicilerin konuşmasına bağladı. Ertekin, bu tür toplantıların 30 yıldır ilk kez yapılmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirirken, toplantıda sorunların tartışılmamasına ise karşı çıktı.

HSYK, Yargıtay, Danıştay ve YARSAV tarafından gerçekleşen toplantı hakkında Ertekin, 'nihayet' yüksek yargının hakim ve savcıları hatırladığını belirterek, ''Yüksek Yargı, 30 yıl içinde ilk kez hakim ve savcılarını hatırladı. Onları gördü. Bu olumlu bir gelişme...'' dedi.

Ertekin, salonda kendisine yer bulamadığı için YARSAV ve yüksek yargı organlarına tepki gösteren Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa Şahin Tanrıöver'e sahip çıktı.

Ertekin, Savcı Tanrıöver'in tepkisinde haklı olduğunu belirterek, ''Son 30 yıl içinde savcı ve hakimleri dinlemek üzere Ankara Adliyesi'ne ilk kez gelen yüksek yargı mensuplarına sorunlarını anlatmak isteyen savcının (salonda yer bulamadığı için) tepki göstermesini haklı buluyorum.'' dedi.

Ertekin, toplantıyı samimi bulmadığını belirterek, ''Burada savcılar dinlenmek yerine toplantıyı düzenleyenlerin kendileri sadece konuşmuş ve tartışma ortamı oluşmamıştır.'' diye konuştu.

Ertekin, dünkü tepkinin kürsü yargıçların yüksek yargıya ve HSYK'ya karşı 30 yıllık birikimin sonucunda ortaya çıktığını ifade etti.

Ertekin, "Yapılan toplantı yüksek yargı ve kürsü yargıçlarının bir araya gelmesi bakımından hayırlı olmuştur. Bu geç kalınmış bir toplantıdır. Bu toplantı bize göstermiştir ki Yüksek Yargı ve HSYK iyi niyetli olduğu bir toplantıda bile esas görüş alınması gereken kürsü yargıçları konuşacağı zaman toplantıyı terk etmiştir. Bu davranış onların samimiyetinin en büyük göstergesidir. Burada problem olan toplantının yapılması değil organizasyonun bizzat HSYK ve Yüksek Yargının yetki ve gücünün kullanılarak gerçekleştirilmesidir." dedi.

"ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNDE ISRARCI OLUNMALI"

Ertekin, yeni anayasa paketine yüksek yargının kuvvetler ayrığı ilkesini zedelediği göstererek karşı çıkmasının hukuki zeminden yoksun olduğunu belirterek değişiklik paketinde ısrarcı olunması gerektiğinin altını çizdi. Ertekin, şunları söyledi;

"Anayasa paketindeki yargı reformunun temel hedefi yüksek yargıdaki geleneksek iktidarın değiştirilmesine yönelik. Bu anlamda yapılan tepkilerin geleneksel iktidarın çözülüşüne dair olduğunu düşündüğüm için doğal karşılıyorum. Yüksek yargının kuvvetler ayrılığını gerekçe göstererek değişikliğe karşı çıkmasını hukuki zeminden yoksun olarak buluyorum.Anayasa değişikliğinin en önemli ihtiyacı ısrardır. Teklifte ısrar edilmeli. Sürecin akamete uğramasına dönük geç kalmış teklifleri bir kenara atıp kendi yolunda ilerlemesini sağlamak gerekir."

Etiketler :