Deniz Baykal'ın Dersim isyanı

Deniz Baykal'ın Dersim isyanı

CHP Lideri Deniz Baykal partisinin grup toplantısında konuştu.

Baykal Onur Öymen'in 10 Kasım'da Dersim olayıyla ilgili söylediklerinden sonra yaşanan tartışmaları şöyle değerlendirdi...

10 Kasım'da söylenen sözün (Onur öymen'in 'Dersim'le ilgili sözleri) ne olduğunu biliyoruz. Yanlış anlamadan kaynaklı olarak arkadaşımız da özür diledi ama bu sistemli kampanya yürütülüyor. Her toplumun tarihinde yaşanmış acı olaylar vardır. Izdıraplar vardır. Bu ızdırapları üzüntüyle anıyoruz. Ama hangi ülkede bu acılar istismar edilir.
Şu an sistematik bir biçimde kriz yaratılıyor.

Olay sadece Dersim değil. Cumhuriyet tarihinde yaşanmış birçok isyan var. Kolay bir dönüşüm değil. Yüzyıllık alışkanlıklar var. Bunları kimse bir mezhep tartışmasının, kimlik tartışmasının içine sürüklemeye kalkmasın. Olay bu değil. Başbakan ve başkalarının kullanmaya çalıştığı bu olay öyle değildir.

Dersim'de yaşananlar bir mezhebe ya da etnik kimliğe dönük değildir. O bölgedeki aşiretlerin 4'te 3'ü itibar etmiyor. Yaşananlar 'Kerbela' olarak değerlendirilseydi sonuçlar böyle mi olur du? Sayın Başbakan Başka kapıya başka kapıya Aleviler'den sana hayır yok. Dozerleri cemevinin kapısına sürecek. Cemevi cümbüş evi diyecek. Madımak'taki acıya bi şey söylemeyeceksin. Sonra çıkıp böyle konuşacaksın. Bu yıpratma kampanyasına aklı başında kimse alet olmayacaktır. Hz. Muhammed'i Hz. Ali'den ayıramazsınız. Hz. Ali'yi de Mustafa Kemal'den ayıramazsınız... Bunlar Türkiye'nin temelidir.

 

Etiketler :