Denizlerin Reisi" Kaptanı Derya Barbaros Hayreddin Paşa'ya muhteşem Vefa

Denizlerin Reisi" Kaptanı Derya Barbaros Hayreddin Paşa'ya muhteşem Vefa

İstanbul Levent’te İki gün önce açılışı gerçekleşen Kaptanı Derya Barbaros Hayreddin Paşa Camisi ile ilgili detayları İstanbul il Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz paylaştı.

Barbaros Hayrettin Paşa Camisi. 13.05.2023, 09.50

Portre fotoğraflarımızı camiyi gezerken karşılaştığımız, mesleğine aşkla bağlı, fotoğrafçılığımızın daayenlerinden İzzet Keribar/ @izzet_keribar_photography çekti. İlk goyoğraf o anın hatırası.

Ana kubbesinin çapı 24, yüksekliği 44 metre olan yapının 4 minaresinden ikisi 79, ikisi de 92 metre uzunluğunda inşa edildi.

Mimar Sinan'ın Süleymaniye Camisi'nden esinlenilen caminin inşasında, modern inşaat tekniklerinden istifade edildi.

Dün açılan caminin ana kubbe yazısını çevreleyen desenler gemi dümeni şeklinde yapıldı. Kubbe yazısının tam ortasında 16 köşeli pusula yıldızı yer alıyor. Büyük Çamlıca Camisi'ndeki ana kubbede olduğu gibi nano teknolojinin kullanıldığı camide, masif bakır levhalar ile altın ve gümüş renkli malzemeler yer alıyor.

Hattat Ferhat Kurlu tarafından hazırlanan ana kubbenin hat yazısında suyun ve denizin önemine işaret eden İbrahim Suresi 32. ayet-i kerimesi yazıldı.

Tezhip ve süslemeleri Mustafa Çelebi tarafından hazırlanan camide, süslemelerde denize atıf yapılarak mavi tonlara yer verildi.

Caminin ana kubbesinin etrafındaki 32 pencerede yelkenli ve mavi vitraylar yer alıyor. Ayrıca caminin minarelerinde martı detayları bulunuyor.

Caminin akustiğinde ise Mimar Sinan'ın buluşu kullandı. Akustik için kubbenin akustiğinde 242 delik açılarak, ses mühendislerinin tavsiyesiyle kimyasallarla dolduruldu.

Barbaros Hayrettin Paşa Camisi'nin "deniz" temalı mavi renkli halıları özel olarak Manisa'da yaptırıldı.

Mihrap, minber ve vaaz kürsüsünün yapımı da tamamlandı. Cami için 13 metre yüksekliğinde mihrap tasarlandı. Mihrabın yüzeyine Bakara Suresi 149. ayet-i kerimesi yazıldı.

Caminin ana giriş/tac kapısı 13 metre boyunda, 5 metre 90 santimetre eninde Kapı, Selçuklu desenli Rumi bezemeli kündekari tekniğiyle yapıldı.

İçerisinde otopark, kitap kafe, 4-6 yaş anaokulu, dijital görsel sanatlar salonu, çok amaçlı salonların yer aldığı, 20 bin kişinin aynı anda namaz kılabiliyor.
https://www.instagram.com/p/CsL0TY_NNzS/?igshid=NjZiM2M3MzIxNA==

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.