Deprem ve güneş tutulması tesadüf mü?

Deprem ve güneş tutulması tesadüf mü?

Marmara depreminin Güneş tutulmasından sonra, Haiti depreminin ise tutulma öncesi meydana gelmesi 'Bağlantı var mı?' sorusunu gündeme getirdi. Uzmanlara göre ise Ay belki tetikleyebilir ama Güneş asla!

Uzmanlar , güneş tutulmasının depremleri etkilemediği yönünde hem fikir. Kızılay Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, uzun yıllardan beri insanları bu konuda bilgilendirmeye çalıştığını söyleyerek, 'Güneş tutulmasının ya da gök olaylarının depremlerle yakından uzaktan alakası yok'' dedi.

İstanbul Üniversitesi Jeofizik Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu da Güneş'in Dünya üzerindeki çekim etkisinin yok denilecek kadar az olduğunu vurgularak şunları açıkladı:  'Güneş tutulmasının, depremlerle bağlantısıyla ilgili 'tetikleme varsayımı' vardır. Bu varsayım, 'Güneş tutulmasıyla meydana gelen çekim gücü, kırılmaya yakın faylarda basınç meydana getirir' şeklinde açıklanır. Fakat Güneş'in Dünya üzerindeki çekim gücü yok gibi. Ay karalarda 20-30 cm, denizlerde ise 2 metreye kadar inip çıkma meydana getirebiliyor. Ay'ın Dünya'ya yakınlaşıp uzaklaşması yani Dünya üzerindeki çekim etkisi depremleri tetikleyebilir düşüncesi daha olasılıklı. Ama Güneş'le ilgili böyle bir bulgu yok. Bütün gezegenler bir araya geldi. Onlar bile bu etkiyi sağlayamadı.''

İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü ve Maden Fakültesi Genel Jeoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Okan Tüysüz ise, 'Kesinlikle böyle bir ilişki yoktur. Yapılan araştırmalar bağlantının olmadığını gösterdi. Tamamen tesadüf'' diye konuştu.

(Akşam)

Etiketler :