Depreme santralin içinde yakalandı

Depreme santralin içinde yakalandı

Japonya'da deprem ve tsunami sonrası şimdi de nükleer facia gündemde. 20 gündür dünyanın korkuyla izlediği Fukuşima Nükleer Santrali'nde çalışan bir teknisyen deprem anını anlattı.

Tarihin beşinci büyük depremiyle yıkılan Japonya, tsunaminin ardından şimdi de nükleer faciayı atlatmaya çalışıyor. 20 gündür dünyanın korkuyla izlediği Fukuşima Nükleer Santrali'nde çalışan bir teknisyen deprem anını anlattı.

Fukuşima nükleer santralindeki nükleer sızıntıya rağmen yangına müdahale eden itfaiyecilerin ilk görüntüleri yayınlandı.

Japonya'da 11 Mart'ta meydana gelen deprem sırasında Fukuşima nükleer santralinde olan teknisyen yaşadıklarını BBC'ye anlattı.

Adının açıklanmasını istemeyen teknisyen, öğleden sonra saat üç civarında meydana gelen deprem sırasında olağan bakım için 5 numaralı reaktördeydi.

31 yaşındaki görevli sonrasını şöyle anlattı:

"Ağır iş makinaları, vinçler başımızın üzerinde sallanmaya başladı. Üç dakika sonra elektrikler kesildi. Beş dakika kadar sallanmaya devam ettik. Çok güçlü bir sarsıntıydı. Arkadaşlarıma seslendim. Elimdeki fenerle onları arıyordum. İyi olduklarından emin olmak istedim. Yeniden sarsıntı başlayınca hepimiz dışarı koştuk."

Teknisyen herkesin iyi olduğu tespit edilince, santral çalışanlarına evlerine gitmesi için izin verildiğini belirtti.

'SANTRALE DÖNMEK İSTERİM'

Arabasına binip hızla santralden uzaklaştığını dile getiren teknisyen tsunamiye dakikalar kala yaşadıklarını ise şöyle anlattı:

"Tsunaminin geldiğini biliyordum. Arabamdaki televizyondan, tsunami uyarısını dinlemiştim. Depremden 20 dakika sonraydı. Sarsıntı çok şiddetliydi ama tsunaminin bu kadar büyük olacağını, santralin bu kadar zarar göreceğini tahmin etmemiştim.

"1970'de faaliyete geçen santralin nispeten eski olduğunun hepimiz farkındaydık. Ama gene de böyle birşey beklemiyordum. Sadece deprem olsaydı belki bu kadar kötü olmazdı. Ama tsunami nedeniyle acil durum devreleri zarar gördü. Santralin zarar gördüğünü anladıktan sonra ilk işim ailem ve arkadaşlarımı uyarmak oldu. Radyasyonun insan sağlığını kötü etkilediğini bildiğim için onlara kaçabildikleri kadar uzağa kaçmalarını söyledim."

Halihazırda santralden çok uzak bir noktada arkadaşlarıyla birlikte kalmaya başlayan teknisyen, tehlike geçince santrale ve üç kilometre uzağındaki evine geri dönmek istediğini söylüyor.

BBC-TÜRKÇE 

Etiketler :