Derin İtalya'nın Vatikan Ayağı

Derin İtalya'nın Vatikan Ayağı

Yargı, işadamları, bürokrasi ve mafyanın işbirliği yaptığı P3 ağına Katolik merkezi Vatikan'da bulaştı.

Yargı, işadamları, bürokrasi ve mafyanın işbirliği yaptığı P3 ağına Katolik merkezi Vatikan'da bulaştı. Değeri 9 milyar euro olan Vatikan emlaklarını yöneten Kardinal Sepe soruşturuldu ve görevden alındı

 

 

İtalya'da işadamları, bakanlar, bürokratlar, yargı mensupları, ihale çeteleri ve mafyanın iç içe geçtiği P3 (Propaganda 3) ağına Vatikan da bulaştı. İhale çetesini soruşturan Perugia savcılığı, kamu ihalelerini P3 üyesi işadamlarına peşkeş çeken Sivil Savunma Örgütü Başkanı Guido Bertolaso'nun ifadesinde bir detaya takıldı. Bertolaso ifadesinde, Roma'da Via Giulia'da kendisine tahsis edilen evin Vatikan'a ait olduğunu söyledi. Bunun üzerine savcılık, Vatikan emlaklarının yönetiminden sorumlu Kardinal Crescenzio Sepe hakkında iki ayrı dosya kapsamında soruşturma başlattı. Kardinal Sepe, 2005'te Vatikan'ın sahip olduğu emlakları yöneten "Propaganda Fide"nin başkanıydı. 2006'ya kadar görevde kalan Kardinal, bazı emlakların restorasyonu ve satışında usulsüzlük yapmakla suçlandı. Toplam değeri 9 milyar euro olarak tahmin edilen Vatikan emlaklarının Kardinal Sepe tarafından yönetimi, Papa 16. Benedict'in de hoşuna gitmemiş olacak ki, Sepe sadece 3 yıl görevde kalabildi. Başlı başına bir servet olan Vatikan emlakları, Kilise'nin Afrika ve Asya misyonlarına kaynak olarak kullanılıyor. Kardinal Sepe'nin, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Guido Bertolaso ve Angelo Balducci ile tanışıklığı ise 2000'de kilisenin jübile kutlamalarına dayanıyor. İsa'nın doğumunun 2 bininci yılı kutlamalarında İtalyan hükümetini ve Vatikan'ı temsil eden taraflar yine birlikte çalışmışlar.

 

TELEFON DİNLEMELERİ

Bakanları, kardinalleri, generalleri sapır sapır döken İtalyan savcıların soruşturmaları sürerken, İtalyan hükümeti telefon dinlemelerine sınır getiren yasanın geçmesi için uğraşıyor. Gerekçe olarak; özel hayata saygı, pek çok insanın haksız yere suçlanması ve savcılığın telefon dinlemelerini bir tahkikat aracı olarak kullanamayacağı öne sürülüyor. Özellikle de bu telefon konuşmalarının daha tahkikat bitmeden basına yansıması halinde ağır cezalar öngörülüyor. Ancak bu dinlemelerle İtalyan savcıları ihale çetelerini bir bir ortaya çıkarıyor. Başbakan Berlusconi'nin politize olduklarını öne sürdüğü savcıların mafya üzerine yaptıkları tahkikatlarda da önemli bir araç telefon dinlemeleri. Getirilen sınırlamalar arasında, mesela bir din adamının telefonlarının dinlenmesi halinde Vatikan'a haber verilmesi de yer alıyor. Konuşmaları yayınlayan gazete sahiplerine de ağır para cezaları öngörülüyor. Dinlemeler sayesinde, müteahhit Diego Anemone ile Kamu İhaleleri Başkanı Balducci ve Sivil Savunma Örgütü Başkanı Bertolaso arasındaki ilişkiler ortaya çıkarıldı. Aquila'da düzenlenen G-8 zirvesi için aldıkları milyar euro'luk ihaleler nedeniyle adeta sarhoş olan müteahhit Diego Anemone, kendilerini ihya eden Sivil Savunma Örgütü Başkanı Guido Bertolaso'ya, Roma'da, Salaria Sport Village'de mega bir 'sex partisi' düzenlettiği ortaya çıktı. Bertolaso'ya kaç kadın göndermeleri gerektiğini, Sivil Savunma Örgütü başkanının kaç kadınla eğlenebileceğini telefonda tartışan Anemone'nin konuşmaları, jandarma teşkilatı 'Karabiniyeri' tarafından kaydedildi ve basına sızdırıldı.

NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Bu yolsuzlukla ilgili tutuklanan Flavio Carboni, İtalya'nın farklı şehirlerinde ihale çetelerini ortaya çıkaran savcılara yeni bir vizyon getiriyor. Buraya kadar yer verdiğimiz önemli ihale yolsuzlukları arasındaki ince bağ, Carboni'nin kimliğinde ve kurduğu gizli organizasyonda yeni bir anlam kazanıyor. 80 yaşının eşiğine gelmiş olan Sardunyalı işadamının, ortakları Arcangelo Martino ve Pasquale Lombardi ile birlikte kurduğu gizli örgüt "Propaganda 3" ya da diğer adıyla P3, siyasi ve ekonomik alanda büyük bir rahatlıkla hareket ediyor. Örgütün amacı bir iktidar grubu oluşturmak. Tıpkı 80'li yıllarda "P2" ile olduğu gibi. Roma jandarmasının yaptığı telefon dinlemelerinin birinde, Carboni'nin yoldaşları Martino ve Lombardi şunları söylüyor: "Benim ve senin arkadaşlarının anlaması gereken bir şey var. Biz olmadan ilerleyemezler." Roma Mahkemesi savcılarından Giovanni De Donato'nun, P3'ü kuran Carboni, Martino ve Lombardi hakkında hazırladığı 60 sayfalık tutuklama emrinde ilginç diyaloglar var. Savcı De Donato, Sardunyalı işadamı ve arkadaşlarını "hâkim ve politikacıları etkilemek, yönlendirmek ve suç işlemeye yönelik P2 gibi gizli bir örgüt kurmakla" suçluyor. De Donato, P3 3 olarak tanımlanan derneğin amaçlarını sakladığı, anayasal ve kamu idaresi organlarının işleyişini yönlendirmek istediğini de öne sürüyor.

Kaynak: Sabah

Etiketler :