Derin proje için ilk adım atılıyor

Derin proje için ilk adım atılıyor

Ergenekon ve Balyoz davası sanıklarının cezaevinden çıkarmak daha önce çeşitli senaryolar gündeme gelmişti.

Ergenekon ve Balyoz davası sanıklarının cezaevinden çıkarmak daha önce çeşitli senaryolar gündeme gelmişti. Zaman gazetesinin iddiasına göre, sanıkları cezaevinden kurtarmak için milletvekili yapma projesinde ilk adım atılıyor.

Ergenekon ve Balyoz davası sanıklarını cezaevinden çıkarabilmek için milletvekili yapma projesinde ilk adım atılıyor.

İddialara göre kendisi de Ergenekon sanığı olan Yalçın Küçük, bu çerçevede CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den randevu isteyecek. Kabul edilmesi halinde de cebindeki listeyi sunacak. Küçük'ün listesinde Doğu Perinçek, Mehmet Haberal, Tuncay Özkan, Mustafa Balbay, Atilla Uğur, Hasan Iğsız, Engin Alan ve Çetin Doğan'ın isimlerinin yer aldığı ileri sürülüyor.

Söz konusu plana göre Doğu Perinçek, Tuncay Özkan, Mustafa Balbay ve Çetin Doğan CHP'den, Engin Alan, Mehmet Haberal, Atilla Uğur ve Hasan Iğsız da MHP'den aday gösterilecek. Listelerde seçilebilir sıralara konacak bu isimler, milletvekili olunca da dokunulmazlığa kavuşacak. Böylece, darbe teşebbüsü gerekçesiyle devam eden yargılamaları dondurulmuş olacak. Küçük'ün randevu talebine muhalefet liderlerinin vereceği cevap merak konusu. MHP lideri Bahçeli'nin Küçük'e olumlu karşılık vermesi beklenmiyor.

Kılıçdaroğlu ise Bursa'da bir gazetecinin, "Haberal ve Balbay'ı kontenjan milletvekili yapacak mısınız?" sorusuna "Listeler hazırlandığında göreceksiniz." karşılığını vermişti. "Peki, olumlu diyebilir miyiz?" şeklindeki ısrarlı sorusuna, "Olumsuz olsaydı hemen hayır derdim." diyen Kılıçdaroğlu'nun sözleri CHP'nin Ergenekon sanıklarını kurtarma planı olarak değerlendirilmişti. Balyoz darbe planı çerçevesinde 4 ay cezaevinde kaldıktan sonra tahliye olan emekli Korg. Engin Alan, kasım ayında görüştüğü Bahçeli'nin siyasete atılma teklifini kabul etmişti.

Ergenekon sanıklarına ilham olan yöntemi ilk olarak, kapatılan Demokratik Toplum Partisi (DTP) uyguladı. Terör örgütü üyesi olduğu iddiasıyla tutuklu yargılanan Sebahat Tuncel, 2007 seçimlerinde milletvekili seçildi, ardından cezaevinden tahliye edildi. Tuncel, halen BDP saflarında siyasete devam ediyor.

Zaman

Etiketler :