Dershanede paralel kaçak

Dershanede paralel kaçak

Çoğunluğu paralel yapıya bağlı olan dershaneler, vatandaşın cebine göz dikerken çalışanların da hakkını yiyor.

Türkiye'de velinin cüzdanına göz diken dershane sistemi2015 yılında tarihe karışacak. Büyük çoğunluğu paralel yapının elinde olan dershaneler fahiş fiyatları ile velilerin parasını hortumlarken bir yandan da çalışanının hakkını yiyor. Birçok öğretmenin asgari ücret bile almadığı, sigortasının yapılmadığı dershanelerde sigortalı olanların da 95 milyon liralık primleri ödenmedi.

VERGİ DE ÖDEMİYOR
Öğrencilerin birçoğunu kayda almayan böylece kazancından vergi kaçıran dershaneler, çalışanlarının primlerini de ödemeyerek onların da hakkını gasp ediyor.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, dershanelerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) 94.5 milyon liralık prim borçları olduğunu açıkladı. Bir soru önergesini cevaplandıran Çelik, 2011'de dershanelerde61 bin 107, 2012'de 67 bin 859 kişi ve 2013'de de 70 bin 690 kişinin SGK'da kayıtlı olduğunu bildirdi. Çelik, dershane, okuma salonu ve etüt merkezlerinin ödenmeyen prim borçlarının 94 milyon 457 bin 958 lira olduğunu açıkladı. Primlerin tahsili için Amme Alacaklarının Tahsil Usulü İle İlgili Yasa gereği icra takip işlemlerinin başlatılacağını kaydeden Çelik, mevzubahis kuruluşların üst seviye yönetici ve yetkilileri ile kanuni temsilcilerinin de müesseseye karşı işverenleri ile beraber mesul olduklarını vurguladı. Çelik, bunlar ile ilgili de icra takibi işlemi yapılabileceğini bildirdi.

2015'TE YOK OLACAKLAR
Milli Eğitim Bakanlığı, "dershane" kavramını eğitim mevzuatından çıkardı. Yeni yönetmeliğe dershanelerin kapatılması sürecini belirleyen bir 'Dönüşüm Programı' maddesi eklendi. Dönüşüm Programı, 1 Eylül 2015tarihine kadar özel öğretim kurumuna dönüşmek isteyen dershanelerin, özel okula dönüşmek istediklerine ilişkin program resmen tanındı. Dershaneden ortaöğretim özel okula dönüşen kurumlar, 2018- 2019 eğitim öğretim yılının sonuna kadar Temel Lise olacak. Özel okullar ücretlerini kendi belirleyecek ancak okulların ara sınıflarının eğitim ücreti, bir önceki yılın ücretinden en fazla yüzde 5 oranında yüksek olabilecek.

Kaynak: Takvim

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.