Devlet eliyle Kürtçe tiyatro

Devlet eliyle Kürtçe tiyatro

TRT Şeş'in yıktığı tabudan sonra, üniversitede Kürtçe eğitim bölümü gelmişti. Bir Kürtçe tabusu da sanat alanında dün Van'da Devlet eliyle yıkıldı...

Türkiye'de ilk kez Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'ne ait bir salonda Kürtçe oyun sahnelendi.

23 Mayıs tarihinden itibaren Viranşehir, Ergani, Çınar, Mardin, Bostaniçi, Dicle ve Suruç'taki özel salonlarda seyirci karşısına çıkan "Reşe Şeve (Karabasan)" adlı Kürtçe oyun, bugün de Van Devlet Tiyatrosu salonunda sahnelendi. Berfin Zenderlioğu ve Mirza Metin'in kurucusu olduğu Teatra Destar'ın hazırladığı oyun, 2 seans halinde seyirciyle buluştu. Oyunu, Demokratik Toplum Partisi (DTP) Van Milletvekili Özdal Üçer, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya ile az sayıda vatandaş izledi.

Oyun sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan DTP Van Milletvekili Özdal Üçer, bugün Van Devlet Tiyatrosu'nda Kürtçe oyun oynandığını, görüldüğü gibi devletin de bölünmediğini söyledi.

Van Belediye Başkanı Bekir Kaya ise, bu manzaraya bakıldığında nasıl bir ülkede yaşandığının farkına varıldığını belirterek, "Çok normal bir oyun oynandı. Öyle ünlü oyuncular oynamadı, ama ulusal basının ilgisi her şeyi gösteriyor" dedi.

Oyunu izleyen Hüseyin Yiğit isimli vatandaş, bugün Devlet Tiyatroları'nda Kürtçe oyun sahnelenmesinin kendisini çok duygulandırdığını belirtti. Sürecin artık barışı gerektirdiğini söyleyen Yiğit, "Kürtler ve Türkler bir arada yaşamasını bilmelidir" diye konuştu.

Organizasyonu gerçekleştiren Can Ajans'ın sahibi Erdal Başürün ise, özel bir tiyatro tarafından ilk kez bir oyunun Devlet Tiyatroları'na ait salonda sahnelendiğini kaydederek, "Bu oyunun sahnelenmesi ajans olarak bizi mutlu etti. Ama bu izni alırken çok kolay olmadı. Bazı zorluklar yaşadık" dedi.

Etiketler :