Devlete 'neden askerini korumadın' cezası!

Devlete 'neden askerini korumadın' cezası!

Işık Koşaner'in 'kendi askerimizi alnından vurduk' sözleri AİHM'ni harekete geçirdi

Türkiye'de son 20 yılda, kışlalarda 1342 asker şüpheli biçimlerde öldü. Son olarak Işık Koşaner'i ses kaydındaki "kendi askerimizi alnından vurduk" sözleri ile gündeme gelen kışlalardaki şüpheli ölümler konusunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de çok önemli bir karara imza attı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, birliğinde intihar ettiği açıklanan bir askerin ailesinin açtığı davada Türkiye'yi 18 bin Euro tazminat ödemeye mahkum etti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, intihar eden askerin psikolojik rahatsızlıklar nedeniyle 3 kez hastaneye kaldırıldığının sabit olmasına, uyuşturucu ve alkol bağımlısı olduğu bilinmesine rağmen askerlik yaptırılmasının Avrupa insan hakları sözleşmesine aykırı olduğuna hükmetti.

Emsal niteliği taşıyan kararda söz konusu erin, askere alındığında intihar etme riski açık bir şekilde öngörülebilmesine rağmen, ilgili askeri görevlilerin gerekli önlemleri almadığı kaydedildi.

Milliyet'in haberine göre, konuyla ilgili sadece hafifletici önlemler alan yetkililerin intihara giden süreci önleyemediği belirtildi.

Askeri sağlık muayene sistemine ilişkin mevcut düzenlemelerin kusurlu olduğu sonucuna varan mahkeme, olayın bir intihar olduğu kabul edilse bile devletin sorumluluğunun devam ettiğine dikkat çekti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.