'Devletin birliğini bozmakla' suçlandı

'Devletin birliğini bozmakla' suçlandı

Şemdinli mahkemesi, müdahil avukatların talebi üzerine emekli Yaşar Büyükanıt’la birlikte komutanlar Uğurlu, Öztürk ve Kubat hakkında suç duyurusunda bulunma kararı aldı.

Şemdinli Davası sanıkları, Yargıtay, askeri mahkeme ve uyuşmazlık mahkemesinin ardından 5 yıl sonra tekrar tutuklu olarak sivil mahkemede hakim karşısına çıktılar. Şemdinli Davası’na bakan Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Umut Kitabevi’nin bombalandığı dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve bölgedeki diğer üst düzey 3 komutan hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. 

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde 9 Kasım 2005’te meydana gelen patlamayla ilgili yargılanan tutuklu sanıklar astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile PKK itirafçısı Veysel Ateş’in yargılanmasına, uyuşmazlık mahkemesinin kararıyla Van. 3. Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden başlandı. Sanıklar tahliyelerini isterken, avukatları da dosyanın ‘görevsizlik’ kararı verilerek Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesini talep etti.

‘Tanırım iyi çocuktur’ demişti

Daha sonra söz alan müdahil avukatları mahkemenin, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı olan eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile Genelkurmay Başkanlığı Harekat ve Planlama Daire Başkanı Erdal Öztürk, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Selahattin Uğurlu ile Hakkari İl Jandarma Komutanı Erhan Kubat hakkında, TCK’nın 302. maddesinde yer alan ‘Devletin birliğini bozmak’ suçundan Van Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.

13 müdahil avukat adına söz alan Murat Timur, olayın basit bir görev ihmali olmadığını, devletin birliği ve bütünlüğünü hedef alan suçları kapsayan TCK’nın 302/1’inci maddesi kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Verilen kısa aranın ardından kararını açıklayan Van. 3. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıkların ‘tahliye’, sanık avukatlarının ‘görevsizlik kararı’ taleplerini reddederken, müdahil avukatların talebini kabul etti. Mahkeme, tutuklu sanık Astsubay Ali Kaya için “Tanırım iyi çocuktur” diyen Yaşar Büyükanıt ile Erdal Öztürk, Selahattin Uğurlu ve Erhan Kubat hakkında Van Cumhuriyet Başsavcı Vekilliğine suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Duruşma 18 Ekim 2011 tarihine ertelendi.  MELİK DUVAKLI

Ayrı bir dava açılır ya da ana dava birleştirilebilir

Van 3. Ağır ceza Mahkemesi’nin suç duyurusu kararıyla eski Genelkurmay Başkanı Büyükanıt’ın yargılanması yolunda ilk adım atılmış oldu. Suç duyurusunun ardından Van Cumhuriyet Başsavcılığı, Büyükanıt ve diğer komutanlar hakkında yapacağı soruşturmanın ardından dava açma gereği duyarsa iddianame hazırlayıp mahkemeye sunacak. Savcılığın ayrı bir dava açabileceği gibi, hazırladığı iddianameyi Şemdinli Ana Davası’yla birleştirilmesi talebiyle Van 3. Ağır Ceza’ya da gönderebileceği belirtildi. TCK 302’den, “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak”tan savcılığa suç duyurusunda bulunulduğuna dikkat çeken kaynaklar, bunun mevcut suçlamanın ‘adam öldürmek’ ve ‘çete’ suçmalarından farklı olduğu için ‘İkinci Şemdinli davasının’ açılabileceğini ifade ettiler.  Büyükanıt ve 3 komutan örgüt kurup yönetme ve adam öldürme suçlarından da yargılanabilecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.