Devletin tüm birimlerine denetim

Devletin tüm birimlerine denetim

TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu, Sayıştay Kanunu Teklifi üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor. Denetime kapalı alan kalmayacak!

TSK, MİT, Emniyet ve Jandarma ile birilkte bugüne kadar Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulunca denetlenen kurum, kuruluş ve ortaklıkları da Sayıştay denetimi kapsamına alınıyor.

 

TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu, Sayıştay Kanunu Teklifi üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor. AK Parti İstanbul Milletvekili Alaattin Büyükkaya başkanlığında toplanan Alt Komisyon, Teklifin, Sayıştayın, ''Denetim alanı''nı düzenleyen maddesinde değişiklik yaptı.

 

Alınan bilgiye göre, Alt Komisyonunun benimsediği bir önergeyle, TSK, MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı elinde bulunan devlet mallarının denetlenmesine ilişkin esas ve usuller, Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Sayıştayın görüşleri alınarak Bakanlar Kurulunca çıkarılacak bir yönetmelikle düzenlenecek.

 

Önergenin gerekçesinde, ''TSK, MİT, Emniyet, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığının elinde bulunan devlet mallarının denetlenmesi esnasında söz konusu malların milli güvenlikle ilgili olmaları nedeniyle herkes tarafından öğrenilmesinin sakıncalı olacağı, bilgilerin güvenliğini garanti altına alacak şekilde denetim yapılmasına imkan verilecek bir yönetmeliğin çıkarılmasının amaçlandığı'' ifade edildi.

 

Alt Komisyon yaptığı bir diğer değişiklikle, bugüne kadar Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulunca denetlenen kurum, kuruluş ve ortaklıkların da Sayıştay denetimi kapsamına alınmasını benimsedi. Sayıştayın denetim alanı tüm kamu idarelerini, kamu fonlarını, kamu kaynaklarını ve kamu faaliyetlerini içerecek biçimde düzenlenirken, bu doğrultuda Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulunca denetlenen kamu kurum, kuruluş ve ortaklıklarının TBMM eliyle yapılacak denetiminin Sayıştay tarafından hazırlanacak raporlara dayanarak KİT Komisyonu eliyle yerine getirilmesi amaçlanıyor.

 

Etiketler :