Devrim ateşi yayılıyor

Devrim ateşi yayılıyor

Onyıllardır baskıcı rejimlerin esaretindeki Ortadoğu ve Kuzey Afrika halkları, özgürlük için ayaklandı. Tunus’ta iktidarı deviren halk ayaklanması, bölgenin siyasi haritasını değiştirecek toplumsal hareketliliği tetikledi. Mısır’dan Bahreyn’e, İran’dan Ce

Tunus ve Mısır’daki isyanlar ‘domino etkisi’ senaryolarına güç kazandırarak, Cezayir ve Ürdün’ün ardından yeni ‘cepheler’e sıçradı.

İRAN

İran, 2009’daki şaibeli cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından patlak veren ve kanlı bir müdahaleyle bastırılan gösterilerin ardından en büyük protesto eylemlerine sahne oldu. Tahran’da Besic adlı rejim yanlısı milislerle muhalifler arasındaki çatışmalarda hayatını kaybeden bir kişi için dün yapılan cenaze töreninde yine kanlı çatışmalar yaşandı. Gösterilerden ABD ve işbirlikçilerini sorumlu tutan hükümet, muhalif liderlerin yargılanması için harekete geçti. ABD ise, gösterilere açık destek vererek İran rejimi aleyhinde net bir tavır aldı.

IRAK

Ortadoğu ve Kuzey Afrika’yı saran isyan dalgasının son adresi Irak oldu. Irak’ın güneyindeki Kut kentinde, altyapı hizmetlerinin yetersizliğini protesto eden ve yolsuzluk yapan yetkililerin görevden alınmasını isteyen 2 bin gösterici, hükümet binalarına saldırdı, valinin ikametgahını ateşe verdi. Göstericilerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada 3 kişi öldü. Çatışmalarda 15’i polis 30 kişi de yaralandı.

YEMENYemen’de 30 yıldır iktidarda olan Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’in istifasını isteyen muhaliflerin protestoları 6’ncı günü geride bıraktı. İktidar yanlılarıyla, karşıtlarının çatışmaları dün de devam etti. 2 kişinin öldüğü, 7 kişinin yaralandığı gösteriler sırasında biri AP muhabiri, biri El Arabiya televizyonu kameramanı 3 gazeteci dövüldü. Salih, daha önce, 2013’te tekrar başkan adayı olmayacağını açıklamıştı.

BAHREY ABD’nin müttefiki zorda

Bahreyn’de gösteriler üçüncü gününde de devam etti. Kral, ölen iki protestocu için özür dilese de binlerce muhalif geceyi meydanda kurdukları çadırda geçirdi. Çoğunluğun Şii olduğu, ABD’nin 5’inci Filosuna ev sahipliği yapan ülkede göstericiler, 1971’den beri görevde olan Başbakan Şeyh Halife’nin istifasını ve yeni anayasa istiyor.

LİBYA Albay Kaddafi diken üstünde

Tunus ve Mısır’daki devrim dalgası, 40 yıl önce bir darbeyle iktidarı ele geçiren Libya lideri Muammer Kaddafi’nin koltuğunu da sarstı. İsyanlara pek rastlanmayan Libya’da, Kaddafi’ye karşı tarihi husumeti bulunan Bingazi’de yüzlerce kişi rejim aleyhinde gösteri düzenledi. Muhalifler ile polis ve hükümet yanlıları arasında çıkan şiddetli çatışmalarda en az 38 kişi yaralandı. Çok sayıda kişi tutuklandı.

REJİM YANLILARI DA MEYDANDA

Hükümet yanlılarının, gösterilericilerin kentin en büyük meydanında düzenlendiği eylemin ardından kontrolü ele geçirdiği açıklandı. Ancak ilk kez tanık olunan bu çaptaki gösterilerin, dünyanın en uzun süre iktidarda kalan diktatörleri arasındaki Kaddafi’yi zor durumda bırakacağı tahmin ediliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :