Dikkat! Provokasyonlar Geliyor...

Dikkat! Provokasyonlar Geliyor...

HAK-PAR Genel Başkanı Bayram Bozyel, “Türkiye değişiyor ve demokratikleşiyor. Bu değişim karanlık yapıları rahatsız ediyor. Seçim yaklaşıyor, provokasyonlar artabilir. Herkes dikkatli olmalı” dedi.

HAK-PAR Genel Başkanı Bayram Bozyel’den provokasyon uyarı geldi. Teröristbaşı Öcalan’ın son açıklamalarında Hizbullah’ı tehdit etmesini eleştiren Bozyel, “Gerilimler 1990’lı yıllarda kaldı. O yıllarda derin oyunlar bölgeyi yaktı. Çatışma üst seviyeye çıktı. Ama bugün sorunların çözümüne yönelik önemli adımlar atıldı. Böyle bir ortamda eski defterler üzerinden gerilimi tırmandırma çabası kabul edilemez. Başlayan sürece ‘tehdit’ ile karşılık vermek ortamı gerer. Provokasyon arayışı içinde olanların elini güçlendirir. Öcalan bir taraftan barış derken, bir taraftan tehdit etmesi anlaşılır bir durum değil” dedi.


“İMRALI’DAN YAPILAN AÇIKLAMALARA İTİBAR EDİLMEMELİ”


Avukatları aracılığıyla Öcalan’ın verdiği mesajların çelişkilerle dolu olduğunu vurgulayan Bozyel, “İmralı’dan yapılan açıklamalara itibar edilmemeli. Üstelik dışarıya taşınan sözlerinin ne kadarı ona ait bilmiyoruz da. Bulunduğu ortam değiştirilmeli ve daha denetlenebilinir bir hale getirilmelidir” diye konuştu.


“DERİN GÜÇLER YENİ OYUNLAR PEŞİNDE”


“Türkiye değişiyor ve demokratikleşiyor” diyen Bozyel, “Bu değişim karanlık yapıları rahatsız ediyor. Seçimler yaklaşıyor. Birileri sandığa müdahale etmek isteyecektir. İlerlemeden rahatsız olanlar ülkenin önüne çeşitli engeller koyacaklardır. Derin güçlerin seçime doğru oyunları artacaktır. Buna karşı hepimiz hazırlıklı olmalıyız” şeklinde konuştu.


NELER OLABİLİR?


Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinde taşeron yapıları kullanarak şiddet arayışı içine girecek olan güçlerin varlığına dikkat çeken Bozyel, “Bu yapılar tam anlamıyla deşifre edilmiş değil. 1990’lı yıllarda attıkları adımları hepimiz biliyoruz. Bir taraftan örgütler diğer taraftan ise Ergenekon gibi yapılar o yıllarda çatışma sürecini derinleştirmişti. Bugün de aynı yolu deneyebilirler. PKK da silahlı çatışmalara dönebilir” dedi.

“Ama ne yaparlarsa yapsınlar millet artık bilinçlendi” diyen Bozyel, “Provokatörlerin işi eski kadar kolay değil. Değişim karşıtlarının son çırpınışları da fayda getirmeyecek. Hepimiz sorumlu davranır, gerilimden nemalananlara fırsat vermezsek, 2011 yılında çözüme daha fazla yaklaşırız. Aksi durum, barışçıl demokratik çözüm yönündeki inancın zayıflamasına, şiddet yanlılarının güçlenmesine yol açar” şeklinde konuştu.


EVSEN: KARANLIK GÜÇLERE PRİM VERMEMELİYİZ


Diyarbakır Düşünce ve İnşa Hareketi Sözcüsü Ömer Evsen ise, “Her seçim öncesinde bölge üzerinde kirli oyunlar sahnelenmektedir” dedi.“Bu oyunların senaristleri karanlık yapılardan beslenmektedir” diyen Evsen, “Karanlık yapıların yazıp, sahneye koymak istedikleri oyunlara karşı herkes sağduyulu davranmak zorundadır. Demokratikleşmeye yönelik önemli gelişmelerin yaşandığı şu günlerde bölgeye atılacak bir kıvılcım, elde edilen kazanımları yok eder. Karanlık güçlere prim vermemeliyiz. Bu ülkeyi 10-15 yıl geriye götürmek isteyenleri yalnızlaştırmalıyız. Geçmişte yaşanan olayları kaşıyanlara yüz vermemeliyiz” şeklinde konuştu.


HAŞİMİ: TUZAKLARA DÜŞMEMELİYİZ


Diyarbakır eski milletvekili Haşim Haşimide, bölgede provokasyona yönelik atılacak adımlara karşı halkı uyardı. Haşimi, “Kürt sorununun çözümünün önünde engel olarak duran yapılar artık herkes tarafından bilinmektedir. Bu yapılar sürekli ‘kaos’ peşinde koşmaktadır. Toplumun sinir uçlarına dokunarak gerilim pompalayıp, kardeş kanı akıtmak isteyebilirler. Bölge çözüme bu kadar yakın iken, derin yapıların tuzaklarına düşmek telafisi mümkün olmayan gelişmeleri beraberinde getirir. Bölge halkı her zamankinden daha dikkatli ve sağduyulu olmalıdır” dedi.

Yeni Akit-Aslan Değirmenci

 

Etiketler :