Dink davasında Albay hakim karşısında

Dink davasında Albay hakim karşısında

Hrant Dink'in davasında Albay Ali Öz'ün yargılanmasına devam edildi

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili hakkında 'görevi ihmal' suçundan dava açılan, dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'ün yargılanmasına devam edildi.

Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya Dink ailesinin avukatları Ergin Cinmen, İsmail Vem Halavut ve Hakan Bakırcıoğlu ile sanık Albay Ali Öz'ün avukatı Ali Sürmen katıldı.

Dink ailesinin avukatı Ergin Cinmen, Dink’in öldürülmesine ilişkin Trabzon 1. Ağır Ceza ve 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülün davalar ile İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yürütülen davaların hukuki ilişkisi olduğu iddiası ile dosyaların İstanbul’daki ana dava ile birleştirilmesini talep etti.

Sanık Ali Öz hakkında Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi ve 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen davalar arasındaki irtibatın sadece görev yönünden olmadığını savunan Cinmen, “Sadeci Ali Öz yönünden de değildir. Diğer sanıklar açısından da bir bağlantı vardır. Bilindiği üzere Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili İstanbul’da yürütülen davada da ortaya çıktığı gibi, Ali Öz ve diğer sanıkların öldürme olayı hakkında önceden bilgi edindikleri halde bu bilgileri örtbas ederek ağır bir kasta yaklaşan kusur içerisine girmişlerdir.” dedi.

Bu iddialarını 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde de dile getirdiklerini, ancak bunu mahkemeye bir türlü anlatamadıklarını ifade eden Cinmen, şöyle devam etti: “Bu olayın Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 83. maddesi kapsamında olduğunu iddia ettik. Fakat yine dosya içerisinde görüldüğü gibi mahkemenin verdiği görevsizlik kararı kaldırılıp, iade edilmiştir. Bize göre dosyalar arasında bir bağlantı vardır. Sanıkların eylemlerini mevcut delillerle değerlendirmek, bize göre ağır ceza mahkemesinde yapılmalıdır. Sanıkların eyleminin ihmal mi, yoksa TCK’nın 83. maddesinde düzenlenen ihmal suretiyle öldürme eylemine katılma mı olduğunu mahkemeniz tayin edecektir. Biz burada yürütülen tüm davaların İstanbul 14. Ağır Ceza’da yürütülün dava ile hukuki ilişkisi vardır. Bu nedenle dosyaların İstanbul’daki dava ile birleştirilmesini talep ediyoruz.”

Sanık Albay Ali Öz’ün avukatı Ali Sürmen ise Trabzon’da görülen “görevi ihmal” davası ile İstanbul’daki cinayet davasının aynı kefeye konulamayacağını savundu.
Davanın reddini talep eden Sürmen, “Söz konusu olayla ilgili bilgileri bildirdiğini söyleyen kişi resmi haber elemanı değildir. Bu konuda resmi bir kayıt yoktur. Astsubaylar bu bilgiyi aldılarsa bunu resmi evraka geçirip, Görev Sonuç Raporu hazırlamışlar mıdır; hayır. Ali Öz, bunlar olmadan kendi başına resmi evrak düzenleyemez. Evrakların olaydan sonra düzenlendiği iddia edilmektedir, bu doğru ise tartışılır. Burada görülen bir ihmal davasıdır, İstanbul’daki ise öldürme davasıdır. Dolayısıyla bu davanın reddini talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Tarafların taleplerini dinleyen mahkeme heyeti, Dink ailesinin davaya katılma talep ve iddialarına dayanak teşkil eden Hrant Dink ile müştekilerin bağlantılarını gösterir bir veraset belgesi veya nüfus aile kayıt tablosunun getirilmesi, Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nin 2008/615 esas sayılı dava dosyasının onaylı suretinin çıkartılıp bu dosyaya konulması, Hrant Dink ve müştekiler arasındaki bağı gösterir belgenin gelmesinin ardından katılma talepleri hakkında karar verilmesi ve katılma konusunda karar verildikten sonra da dosyanın birleştirilip birleştirilmesine bilahare karar verilmesi gerekçeleriyle duruşmaya 29 Mart 2011 tarihine erteledi.

Öte yandan, öğleden sonra Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde, Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin olarak dönemin Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'ün de aralarında bulunduğu 8 sanık hakkında 'görevi ihmal suretiyle görevi kötüye kullanmak' suçundan açılan davanın görüşülmesine de bugün devam edilecek.
Hrant Dink'in öldürülmesinde, dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz, aynı kurumun İstihbarat Şube Müdürü Kıdemli Yüzbaşı Metin Yıldız ile Jandarma Astsubay Okan Şimşek ve Jandarma Astsubay Veysel Şahin'in de yer aldığı 8 sanık hakkında 'görevi ihmal suretiyle görevi kötüye kullanmak' suçundan, 6 aydan 2 yıla kadar hapsi istemiyle Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı.

Devam eden bu davayla birlikte Albay Ali Öz hakkında, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürüleceğine ilişkin alınan bilgiler konusunda gerekli titizliği göstermeyerek 'görevini ihmal' ettiği gerekçesiyle Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeni bir dava açılmıştı.
 

Etiketler :