Dink suikastinde düğümü çözecek fotoğraf

Dink suikastinde düğümü çözecek fotoğraf

Gazeteci Adem Yavuz Arslan’ın bugün piyasaya çıkacak ‘Bi Ermeni var’ kitabında Dink cinayetinin kilit isimleri Veli Küçük ile Albay Ali Öz’ün birlikte fotoğrafına yer verildi

Gazeteci Adem Yavuz Arslan’ın bugün piyasaya çıkacak ‘Bi Ermeni var’ kitabında Dink cinayetinin kilit isimleri Veli Küçük ile Albay Ali Öz’ün birlikte fotoğrafına yer verildi  

Hrant Dink Cinayeti’nin 4. yıldönümünde ortaya şok bir fotoğraf çıktı. Fotoğrafta  Hrant Dink’i tehdit eden Ergenekon sanığı emekli Tuğgeneral Veli Küçük ile cinayet istihbaratını aldığı halde sümenaltı ettiği öne sürülen dönemin Trabzon Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz beraber görünüyor. Gazeteci Adem Yavuz Arslan’ın bugün piyasaya çıkacak “Bi Ermeni Var-Hrant Dink Operasyonu’nun Şifreleri” kitabında cinayetle ilgili çarpıcı bilgilere yer verildi. Jandarma arşivinden çıkan fotoğrafta Veli Küçük’ün Trabzon Jandarma Alay Komutanlığı’nı ziyaret ettiği görülüyor. Dönemin Jandarma Alay Komutanı Ali Öz’ün ise Küçük’e özel önem verdiği, karşısında esas duruşta beklediği ve alayın anı defterini imzalattığı görülüyor. Bu ilişkinin belgelenmesi soruşturmada yeni bir aşamayı işaret ediyor.

DİNK EN ÇOK KÜÇÜK’TEN KORKUYORDU

Kardeşi, Dink’in en çok Küçük’ten çekindiğini anlatıyorlardı. Hatta avukatlarından Erdal Doğan ölümünden 5-6 ay önce Dink’in Veli Küçük tarafından birkaç kez tehdit edildiğini anlatmıştı. Küçük ayrıca Dink’in Şişli Adliyesi’ndeki yargılamalarında da sahneye çıkmıştı. Hatta Dink’in kardeşi Orhan Dink “Ağabeyim, ‘Küçük mahkemeye geldi ve huzurumuz kalmadı” dedi” diyerek şöyle devam etmişti: “En ciddiye aldığı grup da Küçük’ün grubuydu. Küçük’ten doğrudan e-mail ya da telefon yoluyla tehdit gelmiş değil. Kendini devlet sanan kişilerin bu tür hatalar yapacağını düşünmek mümkün değil. Şu net ki; iki grup üzerine yoğunlaşıyordu. Küçük ve Kerinçsiz. Kimin kimi organize ettiğini bilmemiz mümkün değil. Ama Küçük, ortaya çıktığında işin ciddiyetini anladık. Küçük’ten sonra kurşun gelebilirdi ve geldi.”

Aslan’ın ifadesi her şeyi daha anlamlı kıldı

Dink Cinayeti davası 4. yılında neredeyse başladığı yerde dururken geçen yılın son günlerinde ilginç bir gelişme oldu. Trabzon Jandarması’nın yakından tanıdığı Aslan Aslan isimli şahıs o döneme ilişkin bilgiler verdi. Aslan’ın kitapta yer alan anlatımlarına göre Ali Öz ile Veli Küçük yakın görüşüyorlardı. Aslan’a göre Küçük, Dink suikastı tutuklusu Erhan Tuncel’i de gıyaben tanıyordu. Aslan ayrıca cinayet öncesi ile ilgili çarpıcı bir bilgi daha verdi. Öz’ün Dink’e ait bir konuşma CD’si hazırlattığını ve bunu Erhan Tuncel ve arkadaşlarına izlettiğini söyledi. 

İzler Ali Öz’de kesişiyor

• Yıllar sonra ortaya çıkan diğer fotoğraftaki isim ise Albay Ali Öz. Dink cinayeti işlendiğinde Trabzon Alay Komutanı idi. Ortaya çıkan belgelere göre ise cinayeti daha planlama aşamasında duydu ama “sonra bakarız” deyip sümen altı etti. Soruşturma dosyalarına ve müfettiş raporlarına göre Trabzon jandarması şunları yapmıştı:

2006 yılı Haziran-Temmuz’un da Coşkun İğci, McDonalds’ı bombalayan Yasin Hayal’in Dink’e yönelik bir eylem hazırlığı içinde olduğunu irtibatta olduğu astsubaylar Okan Şimşek ve Veysel Şahin’e iletti. Fakat istihbaratı alan jandarma adım atmadı. Hatta İğci astsubaylara olayı hatırlattığında “merak etme Yasin Hayal kontrolümüz altında” dedi. Cinayetten sonra ise Coşkun İğci’yi konuşmaması yönünde tehdit edip, geçmiş tarihli evrak düzenleyerek adaleti yanıltma girişiminde bulunmuşlardı. Alay komutanı Ali Öz ise 9 Şubat 2007’de verdiği ifade de İğci’nin yalan söylediğini konuyu duymadıklarını söylemişti.

ALİ ÖZ BİZE SUSUN BASKISI YAPTI

Trabzon’da ki jandarma görevlileri hakkında görevi ihmalden dava açıldı.  Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde   20 Mart 2008 tarihinde ya≠pılan 2. duruşmada Okan Şimşek ve Veysel Şahin şok bir açıklama yaptılar. Daha önceki ifadelerin gerçeği yansıtmadığını ve baskı altında verdiklerini anlattılar.  Herşeyi bildiklerini ama Ali Öz’ün hiçbir şey yapmadığını, kendilerine de olayı anlatmamaları için baskı yaptığını söylediler. Trabzon jandarması Dink’in öldürüleceği istihbaratını aldı ama gereğini yapmadı. Asayiş toplantılarına katılan başta Alay Komutanı Ali Öz olmak üzere 11 jandarma personeli konudan haberdardı. Ali Öz “sonra konuşuruz” diyerek konuyu kapatmıştı. Takip eden günlerde ne zaman gündeme getirilse konu geçiştirildi. Cinayet işlendikten sonra da 2006 Temmuz’unda Coşkun İğci’nin paylaştığı bilgileri 20 Ocak 2007 tarihinde raporlaştırdı. Cinayetten üç gün sonra Ali Öz, mahiyetindeki personele “bu konuda bilgimiz olduğunu kimseyle paylaşmayın” telkininde bulundu.

 HATIRLAMAYAN KOMUTAN! 

 Ali Öz, 24 Ocak 2007 günü Pelitli Belediyesi’nin hoparlöründen jandarma dışında kimseye bilgi verilmemesi uyarısını yaptırmıştı. Ali Öz verdiği ifadelerde sorulan hiçbiri şeyi hatırlamadığını söylüyordu.  Veysel Şahin ve Okan Şimşek’in kendisiyle bilgiyi paylaştığını hatırlamıyordu. İstihbarat Yüzbaşı Metin Yıldız’ın odasına geldiğini de hatırlamadı. Ali Öz, Trabzon’da ne zaman göreve başladığını ya da Yasin Hayal’in McDonald’s saldırısını da “hatırlamıyordu.”

Star

Etiketler :