Dinlediğiniz müzik sizi ele veriyor!

Dinlediğiniz müzik sizi ele veriyor!

İngiltere'nin ünlü Cambridge Üniversitesinde yapılan bir araştırma, bir kişinin MP3 çaları veya bilgisayarındaki müzik türünün karakteriyle ilgili önemli ipuçları verdiğini gösterdi.

İngiliz medyasında yer alan, 250 bin müzik tutkunun müzik zevkiyle ilgili yapılan araştırmada, caz severlerin üretken, rock dinleyenlerin isyankar, klasik müzik meraklılarının entelektüel ve pop müzik tutkunlarının da arkadaş canlısı oldukları ortaya çıktı.

2003'ten bu yana yapılan araştırmanın başında yer alan Cambridge Üniversitesinden Psikolog Dr. Jason Rentfrow, insanların müzik zevklerini açıklayarak, kişilik ve değerleriyle ilgili diğer insanlara bir işaret yolladıklarını belirtti.

Dr. Rentfrow, bir kişinin müzik çaları veya bilgisayarındaki müzik dosyasının, diğerlerine, bu insanın "değerleri, sosyal sınıfı, hatta etnik kökeni" hakkında hızlı bir değerlendirme olanağı sağlayabileceğini belirterek, "İnsanlar birçok nedenden ötürü çevrelerindekileri tahmin ve kontrol edebilme hissiyle davranırlar. Birisiyle ilk tanışmamızdan itibaren nasıl birisi olduğunu anlamaya çalışırız. Bilgisayardaki müzik dosyası bu kişi hakkında önemli işaretler sağlayabilir" diye konuştu.

Araştırmasında, deneklerden rock, pop, electronica, rap, klasik ve caz türü müzikleri nasıl değerlendirdiklerini soran Rentfrow, katılımcılardan bu türlerin tutkunlarının dışa dönüklük, uzlaşmacılık, insaflı veya vicdanlı olmak, ruhsal bozukluk ve açık sözlülük gibi kişisel özelliklerine not vermelerini istedi.

Rentfrow, ayrıca deneklerden, kişisel özellik ve değerlere 1'den 7'ye kadar not vermelerini ve müzik tutkunlarının özellikle hangi etnik köken ve sosyal sınıftan geldiklerini tahmin etmelerini talep etti.

Araştırmanın sonunda, katılımcıların, kimin klasik müzik, rock ve rap sevdiğini yüzde 77 gibi yüksek bir oranla tahmin ettikleri görüldü.

Etiketler :