'Dirençli değişken ve bulaşıcı'

'Dirençli değişken ve bulaşıcı'

Avrupa sağlık otoritesi ECDC, 18 kişinin ölümüne neden olan koli basili bakterisinin tipini tespit etti, ancak kaynağını bulamadı. Dünya Sağlık Örgütü: Mutasyona uğramış, değişken, bulaşıcı, hareketli ve ölümcül.

Başta Almanya olmak üzere 9 Avrupa ülkesinde 18 kişinin ölümüne neden olan 1554 kişiye bulaşan koli basilinin türünün tespit edildiği açıklandı. Avrupa hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi ECDC tarafından dün yapılan açıklamada "Laboratuvar çalışmaları sonunda bakterinin 2005 yılında Koreli bir kadında görülen nadir koli basili türü O104-H4 tipi olduğunu belirledik" denildi. Bu koli basili türünün nadir görülen, kana etki ederek böbrekleri iflas ettiren ve kontrol edilemediğinde ölümcül olan bir bakteri olduğu belirtildi. O104-H4 tipi koli basilinin kesin kaynağının ise henüz belirlenemediği açıklandı.

DSÖ: YAYILIRKEN DEĞİŞİYOR
Almanya'da salatalık, domates, biber gibi sebzelerin üzerinde tespit edilen bakteriyle ilgili en ürkütücü açıklamalar ise dün Dünya Sağlık Örgütü'nden geldi. Örgütün gıda güvenliği uzmanlarından Hilde Kruse "Avrupa'da salgın paniğe neden olan bu bakteri iki koli basilinin mutasyona uğrayarak meydana getirdiği bambaşka bir tür. Bu bakteri mutasyonu farklı karakterlere dönüşerek daha ölümcül, daha zehirli bir hal alıyor. Yayılırken mutasyona uğrayan, gelişen ve sıçrayan bu tür sıra dışı. Kaynağını henüz bilmiyoruz. Ama insandan hayvana hayvandan insana çok kolay şekilde bulaşacak nitelikte. Tıpkı Ebola'nın insana zaman zaman bulaşabildiği gibi" dedi.

  'HAYVAN VE GÜBRE İHTİMALİ'
Hayvanlarda zehirli birçok koli basili türü bulunduğunu hatırlatan Kruse "Bu veriler bize bakterinin hayvan kaynaklı olabileceği ihtimalini de düşündürmeli" dedi. Avrupa bilim insanları da ölümcül bakterinin sebze yetiştiriciliğinde kullanılan gübreden kaynaklandığını düşünüyor. Mide bulantısı, kanlı kusma ve ishal gibi belirtileri olan EHEC bugüne kadar Avusturya, Danimarka, Almanya, Hollanda, Norveç, İspanya, İsveç, İsviçre, İngiltere ve Çek Cumhuriyeti'nde tespit edildi.

AB 'İTHALAT' KAVGASINDA
Almanya'da 1470, İsviçre'de 15, İsveç'te 46, Danimarka'da 7, Hollanda'da 3, İngiltere'de 7, Avusturya'da 3, İspanya, Norveç ve Çek Cumhuriyeti'nde birer hastada 'EHEC' tespit edildi. Öte yandan Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin AB ülkelerinden sebze alımını yasakladığını duyurması AB ekonomisine de milyonlarca euroluk zarara uğratacak. AB, Rusya'nın sebze yasağına tepki gösterirken birlik kendi içinde de kavgaya düştü. Almanya'nın virüsün kaynağı olarak İspanya'dan ithal edilen salatalıkları göstermesine İspanya Başbakanı J. L. Rodriguez Zapatero "Tahminden öteye gitmeyen bu açıklamalar için Almanya'dan tazminat isteyeceğiz" şeklinde sert bir çıkışta bulundu.

ÇİN: EBOLA KADAR GÜÇLÜ
Almanya'nın Hamburg kentindeki Tıp Merkezi Üniversitesi ile yeni ortaya çıkan koli basili türü ile ilgili ortak incelemelerde bulunan Çin'in Shenzen kentindeki BGI Enstitüsü'nden de şok açıklamalar geldi. Enstitü yeni bakteri türüyle ilgili hazırladığı inceleme raporunda "Daha önce Afrika kıtasında onbinlerce kişinin ölümüne neden olan Ebola salgınlarındaki kadar güçlü bir süper toksik bakteri. En ilginci de antibiyotik tedavisine cevap vermeyecek şekilde dirençli olması." ifadelerine yer verildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.