Dış basında referandum

Dış basında referandum

The Guardian gazetesi, referandum sonuçlarından anayasa değişikliklerine güçlü destek çıktığını aktardı.

Gazete, söz konusu değişikliklerin hükümet tarafından Türkiye'ye "tam demokrasi yolunu açacak kapı" olarak görüldüğünü yazdı.

Yapılan anketlerde yüzde 56 oranında "evet" beklendiğini hatırlatan The Guardian, referanduma yaklaşık olarak yüzde 60 oranında "evet", yüzde 40 civarında ise "hayır" çıktığını aktardı. Gazete, referandumdan çıkan "evet" sonucunun Başbakan Erdoğan için büyük bir destek anlamına geleceğine dikkat çekti.

BBC: Türkler anayasa değişikliğine güçlü destek verdi

Türkiye'deki referandum sonuçları dünya basınında geniş yankı buldu. İngiliz BBC kanalı Türk halkının anayasa değişikliklerine beklenenin de ötesinde güçlü destek verdiğini duyurdu.

Referandumda oy kullananların yüzde 58'inin "evet", yüzde 41'inin ise "hayır" dediğini aktaran BBC, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün oylarını kullandıkları görüntülere de yer verdi.

Referandumdan önce yapılan anketlerin "evet" ve "hayır" oylarının birbirine yakın sonuçlar elde ettiğine dikkat çeken BBC, evet oylarının bu denli yüksek çıkmasının beklenmediğine işaret etti. Haberde ayrıca, evet oylarının Erdoğan'ın liderliğini daha da güçlendirmesinin beklendiğine yer verdi. Öte yandan BBC kanalı haberinde Erdoğan'ın, "İleri demokrasi yolunda tarihi bir dönemeci geçtik." sözlerine yer verdi

Etiketler :