Dışişleri Bakan Yardımcısı, Arnavutluk'ta konuşma yaptı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı, Arnavutluk'ta konuşma yaptı.

"Türkiye'nin her yerinde Arnavutluk ile bir bağ buluyoruz. Bu güzel ülke ile ortak özelliklerimiz de var. İki ülke arasındaki güven ve işbirliğinin, bölge ülkeleri ve tüm dünya için örnek olmaya devam edeceğinden eminim"

TİRAN (AA) - Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, Türkiye'nin her yerinde Arnavutluk ile bir bağ bulduklarını ifade ederek "Bu güzel ülke ile ortak özelliklerimiz de var." dedi.

Arnavutluk'un başkenti Tiran'da "Türkiye-Arnavutluk İlişkilerinin Geçmişi, Bugünü ve Geleceği" konulu uluslararası konferans düzenlendi.

Türkiye’nin Tiran Büyükelçiliği, Arnavutluk Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı, Arnavutluk-Türkiye Ticaret ve Sanayi Odası (ATTSO) ve Arnavutluk Uluslararası Çalışmalar Enstitüsünce (AIIS) düzenlenen konferans, Türkiye ve Arnavutluk arsındaki ilişkilerin kuruluşunun 100. yıl dönümü kapsamında gerçekleştirildi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Bozay, burada yaptığı konuşmada, Arnavutluk hükümeti ve halkının Türkiye'de meydana gelen depremin ardından gösterdiği dayanışmadan duyduğu memnuniyeti ifade ederek bunun unutulmayacağını ve Türk milletinin her zaman zor günlerde kendisinin yanında kimin durduğunu hatırlayacağını vurguladı.

İki ülke arasında varılan dostluk anlaşmasının yeni şartlara göre geliştirilmesi gerektiğine işaret eden Bozay, şöyle devam etti:

"Özellikle AB üyelik süreci olmak üzere yeni sistemin kurallarına uyum sağlamalıyız. Dönüşümle, yeşil anlaşmayla, dijital gündemle uğraşıyoruz. AB talepleriyle aynı çizgide olunması ve iklim anlaşmasının seviyelerine saygı duyulması adına Arnavutluk ve Türkiye bu dostluk ilişkisini, dünya standartlarıyla aynı standartları ve çizgiyi takip etmek için kullanmalıdır. Biz bu yönde beraber çalışmalıyız."

Türkiye ve Arnavutluk arasındaki işbirliğinin, enerji, tarım, turizm, sağlık, kırsal kalkınma ve yenilik gibi bazı ana alanlarda daha da gelişeceğine inandığının altını çizen Bozay, "Berat, İşkodra, Akçahisar, Ergiri, Avlonya, Görice, Tiran, Elbasan birçok ortak kültürel öğe görüyoruz. Türkiye'nin her yerinde Arnavutluk ile bir bağ buluyoruz. Bu güzel ülke ile ortak özelliklerimiz de var. İki ülke arasındaki güven ve işbirliğinin, bölge ülkeleri ve tüm dünya için örnek olmaya devam edeceğinden eminim." dedi.

Arnavutluk Avrupa ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Megi Fino da 100 yıllık ilişkinin temelinde işbirliği felsefesinin yer aldığını ifade etti.

İki ülke arasındaki stratejik ortaklığın 2021 yılında imzalandığını belirten Fino, Arnavutluk ve Türkiye arasında kardeş ve stratejik ilişkilerin bulunduğunu söyledi.

Fino, "Arnavutluk'a verdiği sürekli destekle Türkiye kendi cömertliğini göstermiştir. Bunu, Arnavutluk'un Birleşmiş Milletler üyeliği için yaptığı oylamayla, 1991 ve 1997'de Arnavutluk'a yaptığı yardımlarla göstermiştir. NATO üyeliğinde Arnavutluk'a destek çıkmıştır, Kosova'nın bağımsızlığını tanımıştır, yıkıcı depremin ardından ve salgın sırasında cömert yardımlarda bulunmuştur. Tüm bunlar, Türkiye'ye şükranlarımızı ifade ettiğimiz örneklerdir." diye konuştu.

ATTSO Başkanı Bilal Kara da iki ülke arasında güçlü ekonomik ilişkilerin bulunduğunu vurgulayarak "Türkiye ve Arnavutluk devlet kurumlarının ifade ettiği hedeflere ulaştık. Neslimizin bu kardeşçe işbirliğini görmesi bir ayrıcalık ve onurdur. Bugün iki ülke arasındaki bu güzel ilişkinin, ekonomi ve iş alanlarına da yansıdığını görmekten mutluluk duyuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, AIIS Başkanı Albert Rakipi, Arnavutluk ve Türkiye arasındaki ilişkilerin son 30 yılda istikrarlı bir şekilde geliştiğini söyledi.

Konferansa, Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Tayyar Kağan Atay, Yunus Emre Enstitüsü Arnavutluk Koordinatörü Ömer Osman Demirbaş, TİKA Tiran Koordinatörü Emine Gizem Başkan'ın yanı sıra ülkedeki Türk kurum ve kuruluş temsilcileri ile davetliler katıldı.

Konferansta, eski Arnavutluk Meclis Başkan Yardımcısı Valentina Leskaj, Türkiye Maarif Vakfına bağlı Tiran New York Üniversitesi Rektör Yardımcısı Doç. Dr. İlir Kalemaj ve Ankara SETA Vakfında araştırmacı olarak görev yapan Mehmet Uğur Ekinci de birer konuşma yaptı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.