DİSK Hakkında Ağır İddia

DİSK Hakkında Ağır İddia

DİSK eski Başkanı Türkler, ABD'den yardım talep etmiş!

Aydınlık dergisi Yazarı Yıldırım Koç, bir suikast sonucu hayatını kaybeden Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK)'in kurucusu ve ilk başkanı Kemal Türkler'le ilgili çarpıcı iddialarda bulundu. Koç'a göre sanılanın aksine Türkler'in işçinin emekçinin haklarını savunma noktasında tezat davranışlarda bulundu.

 

68'liler Birliği Vakfı, Türk Solu'nun ikizleri olarak adlandırılan Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK)'in kuruluşlarının yıl dönümü anısına bir konferans düzenlendi. Konferansa 68'liler Birliği Vakfı Başkanı Sönmez Targan, Eski TİP Diyarbakır Milletvekili Tarık Ziya Ekinci, Prof. Dr. Ercan Eyüpoğlu ve Araştırmacı Yazar Yıldırım Koç ve Serpil Güvenç katıldı. İşçi Partisi yanlısı Aydınlık dergisi yazarı Yıldırım Koç'un DİSK'in Kurucusu ve ilk başkanı Kemal Türkler'e yönelik sözleri konferansa damgasını vurdu.

 

DİSK' i DİSK yapan tüm çabaların 1975-1980 yıllarında Türkiye Komünist Partisi (TKP) ve diğer komünist çevrelerce gösterildiğini söyleyen Koç, Kemal Türkler döneminin sendikacılarının gözlerde büyütülmemesi gerektiğini dile getirdi. DİSK'in 13 Şubat 1967 yılında Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) yönetiminden dışlanan TİP'liler tarafından kurulduğunu hatırlatan Koç, 1967-1975 dönemi DİSK'i ile 1975-1980 dönemi DİSK'ini birbirinden ayrılması gerektiğine dikkat çekti.

 

Koç, Kemal Türkler'in başkanlığını yaptığı 1967-1975 dönemi sendikacılarını eleştirirken, 1975- 1980 dönemi TKP'li sendikacıları ise övdü. DİSK' in 5 kurucusundan 3'ünün TÜRK- İŞ içindeyken ABD' ye götürülüp gezdirilen 600 sendikacı arasında yer aldığını iddia eden Aydınlık Yazarı, Türkler'in 1972 yılında bir kongrede "İşçileri mülk sahibi yapın kafaları değişiyor, ben ev sahibi olduktan sonra kafam değişti." dediğini ileri sürdü. Koç bu durumdan utanç ve üzüntü duyduğunu kaydetti.

 

Koç, 1967- 1977 yılları arasında DİSK başkanlığı yapan Türkler'in ABD'ye gitmek ve konut kooperatifine para aktarmak için ABD'den yardım talep ettiğini öne sürdü. Koç, bunun Türkler'e ait 3 mektupta belgeli olduğunu söyledi.

 

DİSK'in Kemal Türkler başkanlığında işçi hareketlerinde etkin bir rol oynamadığını belirten Koç, sendikanın kurulmasından sonra sadece Ankara'da 1968 ya da 1969'da küçük bir miting yaptığını belirtti. Koç, 1970 yılında işçi hareketlerine sahne olan 15-16 Haziran eylemlerinde DİSK yönetiminin etkisinin olmadığını da öne sürdü.

 

Koç, Kemal Türkler'in olaylardan 15 haziran sabahı gazetecilerin araması üzerine haberdar olduğunu öne sürdü. Türkler'in bunu itiraf ettiğini söyledi. "DİSK'i DİSK yapan sendikacılar değildir." diyen Koç, TKP' ve sosyalist grupların yaptığı faaliyetlerin DİSK'i bilinir ve etkin hale getirdiğini ifade etti. İSMAİL ÇITAK İSTANBUL

Etiketler :