'Disko'da yapılan işkenceyi anlattılar!

'Disko'da yapılan işkenceyi anlattılar!

AİHM'ye giden 219 şikayette yapılan işkenceler anlatıldı.

İç hukuk yolları tıkalı. Mahkemeler hep "üst"leri haklı buldu. İşte bu nedenle askeri disiplin koğuşlarına atılarak burada kötü muamele gören askerlerden 219'u konuyu AİHM'ye taşıdı. İstanbullu Er Uğur Kantar'ın diskoda gördüğü işkencelerin ardından hayatını kaybetmesi gözleri yeniden 'disko'larda yaşanan hak ihlallerine çevirdi.

İstanbullu Er Uğur Kantar, Kıbrıs'ta askerliğini yaparken atıldığı disko diye tabir edilen askeri disiplin koğuşunda gördüğü ağır işkencelerin ardından komaya girmiş, 80 gün süren yaşam mücadelesinin ardından hayatını kaybetmişti. Kantar'ın vefatı gözleri yeniden askeriyelerde yaşanan hak ihlallerine çevirdi.

Uğur Kantar gibi birçok askerin başına gelen vahim işkenceleri ortaya çıkaran askerhaklari.com'da, başka diskolarda yaşanan işkence ve kötü muamele anıları da bulunuyor.

Kantar'ın işkence sonucu vefat etmesi ile tekrar gündeme gelen diskolarda işte bu sahneler yaşanıyor:

[Hamdi]: Edirne, 1983
Psikolojim bozuldu

"7 gün hapis yattım. Her türlü fiziki ve psikolojik şiddete hakarete uğradım. Ben ve benim gibi onlarca insan vardı. Gardiyanlar tipine uyuz olduğu insanları bile durup dururken tokatlıyordu. Yemek çok az veriliyordu. Çok kötü muameleyle geçen 7 gün sonrasında birliğime geri döndüğümde psikolojim bozulmuştu. Bir süre korkak ve tedirgin davranışlarım oldu, kendi kendime konuşmalar yapıyordum. Ağlama krizleri geçirdiğim olmuştur."

[Ahmet]: Erzincan, 1986
Guantanamo gibi

"72 saat boyunca dayak, hakarete maruz kaldım... Aç kaldım... Konuşmak yasaktı. 72 saat boyunca sustum. Hiç bir şey konuşturmuyorlardı. Yaptığınız anda görevliler tekme tokat giriyorlar. Yemek geliyordu süre iki dakika diyorlardı. İki dakika içinde yemeği yiyip, masayı silip, sıraya gireceksiniz... Üç gün boyunca ağzıma giren bir lokma ekmektir... Bir askeri her gün dövüyorlardı. Sürekli nöbet tutturuyorlardı. Uykusuz bırakıyorlardı. Guantanamo kampı gibi... Neyimiz eksikti bilemiyorum. Ayağımızdaki kelepçeler belki."

[Nuri]: Ağrı, 2006
"Çakılların üzerinde çıplak süründürdüler"

"7 gün boyunca çekmiş olduğum ceza nedeniyle psikolojim bozuldu ve çok yıprandım. Burada bana her türlü eziyeti yaptırdılar. Sanki ben bir vatan hainiymişim gibi çakıl taşlarının üzerinde çıplak bir şekilde süründürdüler, gece soğuğunda beni uykudan kaldırıp üzerime soğuk su döktüler ve buna benzer bir çok işkenceye maruz kaldım"

[Metin]: Hakkari, 2009

"Diskoda görmediğimiz işkence kalmadı. Bizi WC'ye 10 kişi koyup sigara içtiriyorlardı. Yerlere su döküp sürünerek temizliyorduk. 2 3 senelik yıkanmamış elbiseler bize giydiriliyordu. "

[Mahmut]: İstanbul, 2010
Onurları kırıyorlar

"Ben ve benimle birlikte kalan arkadaşlarım içeride sürekli olarak dayak ve küfür yedik. Hem gardiyan askerlerden, hem de bir uzman çavuştan. Gardiyanlar sürekli küfürlü konuşuyorlardı. Gardiyan koğuşa su bastı ve herkesi koridora ayağımızda çoraplarla dizdi. Su dizimize kadar geliyordu. O şekilde yaklaşık bir buçuk saat ayakta başımız tavanda olarak kaldık... Başım öne eğikken gardiyan küt diye tokat atıyor senin başın niye havada değil diye. Başımız öne eğik vaziyetteyken gardiyanlar copu alıp ensemize vuruyorlardı. Copu kullanmadığı zaman tokatla vuruyordu."

ÇEKİNME SEN DE ŞİKAYET ET

SÖZ konusu internet adresinde askeriyelerde kötü muamele gören askerlerin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) nasıl başvuracakları da anlatılıyor. Eğer askeriyede alınan disko cezasının üzerinden 6 ay geçmediyse AİHM'ye başvuru yapılabiliyor. Şu ana kadar AİHM'ye 219 askerin başvuru yaptığı da öğrenildi.

Milli Gazete 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.