Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Rusya Federasyonu Dini İdaresi ve Müftüler Konseyini ağırladı

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Rusya Federasyonu Dini İdaresi ve Müftüler Konseyini ağırladı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş:- "Rusya'da komünizm döneminde İslam'ın devam etmesi, Müslümanların İslam'ı tanımaları, yaşamaları noktasında sizler ve sizlerden önceki hocalar çok büyük mücadeleler verdiniz."

ANKARA (AA) - Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Rusya Federasyonu Dini İdaresi ve Müftüler Konseyi Başkanlığı heyetini kabul etti.

Diyanet İşleri Başkanlığından yapılan açıklamaya göre kabulde, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Erbaş, Rusya'da çok sayıda Müslümanın yaşadığını ve Rusya'nın bir Müslüman devlet olduğunu düşündüklerini belirterek, "Zaman zaman Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de 'Ben bir İslam devleti başkanıyım' dediğini duyuyoruz ve bundan da hakikaten mutlu oluyoruz. Hakikaten Rusya'da Müslümanların sayısının da gittikçe arttığını, nüfusun arttığını bilmiş olmaktan da çok mutluyuz elhamdülillah." ifadelerini kullandı.

Erbaş, Rusya'ya yaptığı ziyaretlerinde pek çok müftüyle görüştüğünü, Diyanet hizmetleri konusunda işbirliğini nasıl yükseltebileceklerine, din eğitimi noktasında gençlerin eğitimlerine nasıl katkıda bulunabileceklerine dair istişarede bulunduklarını belirterek, şunları kaydetti:

"En son Moskova'yı ziyaretimde Moskova Camisi'nde bir cuma namazı kıldık, orada hutbe okudum. Yani caminin içi dolu olduğu kadar, dışında da kar ve yağmur altında binlerce Müslümanın namaz kılmış olması gerçekten beni çok duygulandırdı. Yani Rusya'da bu şekilde Müslümanların özellikle genç Müslümanların namaza, camiye devamları, cuma namazına olan duyarlılıkları bizi çok mutlu ediyor."

Rusya'nın komünizm döneminde, orada yaşayan Müslümanların göstermiş olduğu fedakarlıklara da değinen Erbaş, şöyle devam etti:

"Rusya'da komünizm döneminde İslam'ın devam etmesi, Müslümanların İslam'ı tanımaları, yaşamaları noktasında sizler ve sizlerden önceki hocalar çok büyük mücadeleler verdiniz. Bunlar unutulur şeyler değil ve bu fedakarlıklarınızı hiçbir zaman biz unutmuyoruz, her zaman sizleri hayırla yad ediyoruz."

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Rusya Federasyonu Müslümanları Dini İdaresi ve Müftüler Konseyi Başkanlığı arasındaki işbirliği çalışmalarının 30 senedir devam ettiğine dikkati çeken Erbaş, son yıllarda aradaki bu bağın her zaman devam ettirilmesi için daha da yoğun bir gayretin içerisinde olunduğunu aktardı.

Rusya'dan Türkiye'ye gelen öğrencilerin eğitimleri konusunda, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı ile yürüttükleri çalışmalara da değinen Erbaş, "Bu çalışmalar inşallah sizlerin katkılarıyla, vasıtasıyla daha da gelişecek." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya Federasyonu Dini İdaresi ve Müftüler Konseyi Heyeti adına konuşan Rusya Federasyonu Müslümanları Dini İdaresi Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi Temsilcisi Rashid Akkaziev ise kabulden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Erbaş'a teşekkür etti.

Kabulde, Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürü Mahmut Özdemir de hazır bulundu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.