Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş Suudi Arabistan’da Hac ve Umre Konferansına katıldı

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş Suudi Arabistan’da Hac ve Umre Konferansına katıldı

2023 yılı Hac organizasyonuyla ilgili çalışmalarda bulunmak üzere Suudi Arabistan’da olan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Cidde’de Hac ve Umre Konferansına iştirak etti

Buradaki konuşmasında, Allah’ın insanı yeryüzünde bir halife olarak yarattığını ve ona ancak gücünün yettiği kadar sorumluluk yüklediğini belirten Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, “Kolaylık, yüce dinimiz İslam’ın en temel prensiplerinden biridir. Kolaylık ilkesi, İslam’ın her zaman her yerde ve tüm insanlar için geçerli bir din olmasının göstergelerinden biridir.” dedi.

Kur’an-ı Kerim’de farz olarak bildirilen hac ibadetiyle ilgili görevlerin sünnetle detaylandırıldığını ifade eden Başkan Erbaş, “Allah Resulü’nün birçok hadisinde dikkati çeken en önemli şeylerden biri de haccın meşakkatli ve zor olmasıdır. Dolayısıyla Allah Resulü hac görevlerinin yerine getirilmesinde kolaylığı tercih etmiştir.” diye konuştu.

Hz. Peygamberin hac ibadetlerinde kolaylıktan yana olduğuna ve ümmetine zorluk istemediğine dikkati çeken Başkan Erbaş, şöyle devam etti:

“Bundan hareketle Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu, ‘Ümmetimin ihtilafı rahmettir’ beyanına dayanarak aldığı kararlarda hac ve umre yapanların karşılaştıkları sorunların çözümünde kolaylaştırıcı yaklaşımı esas almıştır. Nitekim zorluklar bizi farklı mezheplerden yararlanmaya zorlamaktadır. Bu kararlar doğrultusunda Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğümüz, hacıların Kitap ve Sünnete uygun olarak ibadetlerini sağlık ve güvenlik içinde yerine getirmeleri için hac ve umre organizasyonunu ve hizmetlerini planlamakta ve yapmaktadır.”

Türkiye’den gelen hacıların, mevcut şartlarda hac ibadetini Kur’an-ı Kerim ve Sünnete uygun olarak en kolay şekilde yerine getirebilmelerine yönelik Din İşleri Yüksek Kurulu’nun karar ve fetvalarından örnekler de paylaşan Başkan Erbaş, “Din İşleri Yüksek Kurulumuz, hac görevlerine ilişkin kararlarını Peygamber Efendimiz’in sünnetine uygun olarak kolaylık prensibine göre vermektedir. Zira Hz. Peygamber sallallahü aleyhi vesellem, günah olmadığı sürece iki şeyden kolay olanı tercih etmiştir.” dedi.

Başkan Erbaş, Kitap ve Sünnete aykırı olmamak kaydıyla, hac ibadetini en güzel ve kolay şekilde yerine getirebilmek için farklı mezheplerin fakihlerinin görüşlerinden istifade edilebileceğini ifade etti.

Suudi Arabistan makamlarının, hac ve umre ziyaretlerinin kolaylık ve emniyet içinde yapılması için ortaya koyduğu çabayı takdir ettiklerini aktaran Başkan Erbaş, “Müslüman ülke ve toplulukların yetkin kişileri ve fıkıh meclislerinin bir araya gelerek günümüz şartlarında hac ibadetini en güzel ve kolay şekilde yapabilmek için ortak çözümler üzerine çalışmalarını öneriyoruz.” dedi.

Konferansta, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Selim Argun, Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan ile Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Mustafa Irmaklı da hazır bulundu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.