Diziler uzadıkça dökülüyor

Diziler uzadıkça dökülüyor

Son yılların gözdesi diziler sadece reyting için değil senaryo ve çekim hatalarıyla da birbirleriyle adeta yarışıyor. Kurtlar Vadisi, Ezel, Hanım'ın Çiftliği, gibi ünlü yapımlarda 'bu kadar da olmaz' dedirten hataların en önemli nedeni ise reklam alma kay

EKREM ÖZTÜRK / İSTANBUL
Daha fazla reklam alma kaygısıyla 90 dakika çekilen diziler, senaristleri ve oyuncuları zorlarken, izleyiciyi çileden çıkaran hatalarla dolu. Çekim ekibi ve oyuncuları adeta sette yaşamaya zorlayan koşullar, dizilerde de mantık hatalarına neden oldu. 'Yaprak Dökümü'nün finalind demiryolu olmayan Trabzon'a trenle yolculuk sahnesi, gözleri izleyiciyi aptal yerine koyan dizilerdeki hatalara çevirdi. Alay konusu olan hatalardan bazıları şöyle:

YANLIŞ OTOBÜSTE

* Ezel dizisinde, Ezel karakteri, Ramiz Dayı ve Kenan Birkan'ın yanına koşarken, üzerinde sadece siyah tişört vardı. Ama gara girdiğinde tişört birden ceket oluverdi.

* Yine Ezel dizisinin geçtiğimiz sezonunda yayımlanan bölümündeki bir hata dikkatlerden kaçmadı. Serdar, Beyoğlu'nun ara sokaklarından kaçıp Tarlabaşı'nda özel halk otobüsüne bindi. Fakat araç 90 kodlu Draman-Eminönü otobüsüydü. Fatih'in bir semti olan Draman Tarlabaşı'nın yakınından bile değil.

POLİS BÖYLE YAPAR MI

* Yaprak Dökümü dizisinin bir bölümünde şu hata göze çarptı: Zanlı hakkında tutuklama kararı çıkıyor. Ancak duruşma 3 ay sonrasına erteleniyor .Oysa bu süre en fazla bir ay.

* Akasya Durağı dizisinin bir bölümünde, sızıntı petrolü izinsiz satan kişiler, "Şikayet var" diye gözaltına alınıyor. Sonra da "Şikayetten vazgeçildi" diye zanlı serbest bırakılıyor. Bu olay hırsızlık kapsamında olduğu için şikayetin geri çekilmesinin bir değeri yok.

* Hanımın Çiftliği dizisinde ise senarist düğün sahnesin 1950'li yıllarda henüz yazılmamış olan bu şarkıyı çalındı. Bir başka sefer ise İsmail Hakkı Uzunçarşılı'nın henüz yazılmamış Osmanlı Tarihi kitabı da dizinin kütüphanesine kondu.

TEKNOLOJİ DİZİLERE YETİŞEMİYOR

* Yine Hanımın Çiftliği'nde Muzaffer Bey'le görüşmeye gelen traktör firması temsilcisi traktörlerinin motorunun 1600 cc hacminde ve 225 beygir gücünde olduğunu söyledi. 1600 cc hacminde benzin motoru ile 225 beygir gücü elde etmek bugünün teknolojisi ile bile mümkün değildir.

* Kurtlar Vadisi Pusu'nun geçtiğimiz sezon yayınlanan bir bölümünde Polat, sırtına saplanan tırtıllı bıçağı on saniyelik bir hamleyle kapı aralığına sıkıştırıp çıkarttı. Ardından sırtından ameliyat olan Polat, hastaneden kaçırılırken sırtüstü sedyede taşındı.

HAVUÇ SINAVSIZ EHLİYET ALDI

* "Çocuklar Duymasın" dizisinde "Havuç" karakteri motor dersini çalışıyor ve ertesi gün ehliyet alıyor! Eğer ülkemizde kanunlar değişmediyse ilk önce motor, ilk yardım ve trafikten sınav yapılıyor ve yaklaşık 1 ay sonra açıklanan sınav sonuçlarının ardından ehliyet talep eden kişi direksiyon sınavına tabi tutuluyor. Başarılı olduğu taktirde ehliyet veriliyor.

Sistem böyle işlerse daha çok hata görürüz

TV eleştirmeni Bekir Hazar, dizilerde bolca görmeye başladığımız hataların çok normal olduğunu belirterek "Öyle zaman geliyor ki bir dizinin bir bölümünü çekmek haftalar alabiliyor. Bu senaristlerde de yorgunluğa neden oluyor. O yüzden bu tür hataların olmasını çok normal karşılıyorum" dedi. Hatalar konusunda senaristleri suçlamamak gerektiğini ifade eden Hazar "Kanallar böyle istiyor. Burda bir sorumluluk varsa bu yapımcıya ait. Televizyonlar kaset teslim alıyor sonuçta. Setlerdeki sorunlarla ilgili bir sorun varsa bu yapımcıya aittir. Yapımcılar kar marjlarını düşürmedikleri sürece bu sorunlar devam eder" dedi. Oyuncuların çok zor şartlar altında çalıştıklarını ifade eden Hazar "Fabrika işçileri bile 3 vardiya çalışırken bunlar tek vardiya çalışıyor" diye konuştu. 'Yaprak Dökümü'nün final bölümünde yapılan hataya da dikkat çeken Hazar "Ben bu tür hataların artarak devam edeceği görüşündeyim" dedi. Y.ŞAFAK

 

 

 

Etiketler :