'Doğal gaza bu kış zam yok!'

'Doğal gaza bu kış zam yok!'

Kış ayları gelirken vatandaşın merakla beklediği doğalgaz fiyatları konusunda son açıklama en yetkili ağızdan geldi. Enerji Bakanı Taner Yıldız, bu kış doğalgaza zam görünmediğini söyledi

 Mehmet Nayır'ın haberi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, SABAH ve Takvim Gazeteleri ile ATV televizyonununAnkara bürosunu ziyaret etti.

Doğalgaz sektöründen, nükleere ve petrol arama çalışmalarına kadar birçok konuda soruları yanıtladı. Yıldız, kış ayları yaklaşırken herkesin merakla beklediği sorunun yanıtını verdi.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, doğalgaza bu kış zam gözükmediğini müjdeledi. Doğalgazın otomatik fiyatlandırmaya bağlı olduğunu hatırlatan Yıldız, "Fiyat 90 lira olsun, 100 lira olsun diye biz karar vermiyoruz.

Gaz fiyatı, petrol fiyatına endeksli bir formülle hesaplanıyor. Şu anki petrol fiyatları seyrini sürdürürse 6 ay sonrası için zam gözükmüyor" dedi.

GEREĞİNİ YAPARIZ

Özellikle 2008 yılında doğalgazda zam ve indirimlerinsık uygulanmasının belli sorunları beraberinde getirdiğini aktaran Yıldız, "Doğalgaz ve elektrikte kısa vadeli indirim veya zam uygulamak yerine uzun süreli, istikrarlı bir sistem kurguladık.

Enerji fiyatları ülkelerin büyümesi ile doğrudan ilgili stratejik bir konu" diye konuştu. Doğalgazdatüketim düşüşü nedeniyle ilk 7 ayda tüketilemeyen 3 milyar metreküp gaza 'al ya da öde' nedeniyle 2 milyar dolar ödeme yapılacağı riskinideğerlendiren Yıldız, doğalgaz sözleşmelerinde yer alan 'al ya da öde' kapsamında ödenen paraların bir nevi ön ödemeli doğalgazalımı gibi düşünülmesi gerektiğini belirterek, "Burada kullanmayacağımız fazla para ödemiş değiliz.

Parayı peşin ödüyoruz ancak 5 yıl içinde gazı kullanma imkânımız olacak. 5 yıl içinde tüketemeyeceğimizi görürsek yani tüketim yeterli seviyede gelişmezse gerekeni yaparız" dedi.

Mayınlı bölgede ciddi rezerv olabilir

Suriye sınırındaki mayınlı bölgeler temizlendikçe petrol arama çalışmalarının hızlanacağını aktaran Yıldız, "Şu an orada günlük 2500 varil petrol üretiyoruz.

10 metre genişliğindeki alanda mayın temizlenince bile hemen arama yapıyoruz. Bölgede ciddi rezerv olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Karadeniz petrolü ithalatı kesebilir

TPAO'NUN Karadeniz'deki petrol arama çalışmaları hakkında da bilgi veren Bakan Yıldız, "Karadeniz'den ne kadar petrol rezervi bekliyorsunuz?" sorusunu, "Karadeniz'deki olası rezervin Türkiye'nin enerji ithalatını ne kadar azaltacağına dair elimizde veri yok.

Ancak Türkiye'nin ithalatını kesebilecek rezerv olduğuna dair ümidimiz var" dedi. Karadeniz'deki petrol arama çalışmalarının 286 bin kilometrekarelik alanda devam ettiğini belirten Yıldız, "Türkiye'nin 765 bin kilometrekarelik alanı olduğunu düşündüğümüzde sadece Karadeniz'de, Türkiye'nin 3'te 1'i kadar alanda petrol arıyoruz.

Şu an Karadeniz'de Leiv Eirikson platformuçalışmalara devam ediyor. 2011'de Amerikalı Exxon daha teknolojik bir petrol arama platformunu getirecek.

Çalışmalarımız 2011'de hızlanarak devam edecek" dedi. Yıldız, Karadeniz'de Chevron'la da anlaşma imzaladıklarını hatırlatarak, "Ümit olmasaydı bu şirketler bu denli büyük yatırımlara imza atmazdı" dedi.

Samsun-Ceyhan görüşmeleri başladı

Yıldız, Samsun- Ceyhan projesinin İstanbul ve Çanakkale Boğazı'ndan geçen tankerler için fırsat olduğunu söyledi

Samsun-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı'na ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Yıldız, "Geçen hafta bize projeyle ilgili Moskova'dan davet geldi.

Daha önceden tertip ettiğimiz toplantının Moskova'da yapılmasını istediler. Biz de 'tabii dedik' ve ekiplerimizi dün Moskova'ya gönderdik. Bugün çalışmalara başladılar.

Biz, bu projenin özellikleİstanbul ve Çanakkale Boğazı'ndan geçen tankerler için fırsat olduğunu firmalara söyleyebiliyoruz. En az 20 firma ile Boğaz geçişi için çalışıyoruz" dedi.

Sabah

Etiketler :