'Doğalgaza politika bulaştıranlar var'

'Doğalgaza politika bulaştıranlar var'

Türkmenistan'ın Taşkent Büyükelçisi: Doğalgaza politika bulaştıranlar var.

Türkmenistan'ın Taşkent Büyükelçisi Sultan Pirmuhamedov, "sahip oldukları doğalgaza politika bulaştıran dış çevreler olduğunu" söyledi. Taşkent'te düzenlendiği değerlendirme toplantısında konuşan Türkmen Büyükelçi Pirmuhamedov, bazı çevrelerin çıkar amaçlı politikalarından dolayı sahip oldukları doğalgaz potansiyelinden tam faydalanılamadığını söyledi. Türkmen Büyükelçi, bu çevrelerin kimler olduğu konusunda ise isim vermedi.

HERKESE YETECEK DOĞALGAZ VAR

Türkmenistan'da tahmin edilen doğal gaz rezervinin 25 trilyon metreküp miktarında olduğuna dikkat çeken Büyükelçi Pirmuhamedov, "Herkese yetecek doğalgazımız var. Sadece bu işe politika bulaştıran çevreler olmasa bundan daha kolay faydalanacağız. Eğer bu nedenler olmasaydı, Nabucco gibi projeler 7-8 yıl öncesinden hayata geçerdi." dedi. Büyükelçi, her şeye rağmen Türkmenistan'ın sahip olduğu doğalgazı "asla silah olarak kullanmayacağını" ve ülkesinin tarafsızlık ilkesine bağlı olarak bu zenginliği uluslararası ticari norm ve fiyatlar çerçevesinde ihtiyaç duyan ülkelerle paylaşmaya devam edeceğini kaydetti.

TAPİ GÜNEY ASYA'YI ISITACAK

Bu amaçla daha önce Rusya'ya uzanan doğalgaz boru hattından başka Türkmen-Çin ve Türkmen-İran doğalgaz boru hatlarının faaliyete geçtiğini dile getiren Pirmuhamedov, önlerinde ise kısa adı TAPİ olan 'Türkmenistan-Afganistan-Pakistan ve Hindistan' ve batı doğrultusuna uzanan Nabucco doğalgaz projeleri olduğunu hatırlattı. Türkmen Büyükelçi, "Hayata geçirilecek TAPİ boru hattıyla güney Asya'ya 33 milyar metreküp doğalgaz verilecek. Bunun 18 milyar metreküpünü Hindistan, geri kalanını da Afganistan ve Pakistan kullanacak." dedi.

Hindistan'a ulaşacak bin 735 kilometre uzunluğundaki boru hattının 200 kilometresi Türkmenistan, 840 kilometresi Afganistan ve 400 kilometresi de Pakistan topraklarından geçecek. Boru hattının yaklaşık 7 milyar dolara mal olması bekleniyor.

AB'LE OLUMLU MÜZAKERE

Türkmen Büyükelçi, ülkesinin Nabucco doğalgaz projesi için de doğalgaz tedarik edecek ülkelerden biri olacağını ve en son Aşkabat'ta gelen AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun bu konuda önemli ve olumlu müzakerelerde bulunduğunu aktardı.

Bu arada Türkmenistan 2030'a kadar yıllık doğalgaz üretimini 180 milyar metreküpe çıkarmayı hedefliyor. Hâlihazırda Türkmenistan'ın yıllık doğal gaz üretimi 80 milyar metreküp dolayında seyrediyor.

Türkmenistan Rusya ve Nabucco'dan başka Çin'e 40, Güney Asya'ya 33 ve İran'a da 20 milyar metreküp doğalgaz verecek. 2010'da Rusya'ya 30 milyar metreküp doğalgaz veren Türkmenistan Nabucco boru hattına da 10 ile 20 milyar metreküp arasında değişen miktarlarda doğalgaz tedarik edebilecek.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :