Doğan Grubu'nun gerçek değeri kaç para?

Doğan Grubu'nun gerçek değeri kaç para?

Yavuz Semerci 'Doğan Grubu'nun maddi olarak gerçek değeri nedir?' sorusuna cevap aradığı yazısında çarpıcı rakamlar veriyor...

Medya gündeminin en çok konuşulan konusu Doğan Grubu üzerinden dillendirilen iddialar şu günlerde. Grubun büyük ölçüde satılacağı yönündeki iddiaların sonu gelmezken ortada kocaman bir soru da duruyor hala. Doğan Grubu'nun maddi olarak gerçek değeri nedir?

Habertürk yazarı Yavuz Semerci konuyu köşesinde tartışmaya devam ediyor. Semerci bugün grubun gerçek değeri üzerine çarpıcı analizler yapmış. Kulislerde konuşulan ve medyaya sızan rakamların gerçekle bir bağı olmadığını söyleyen Habertürk yazarı "DOĞAN Gazetecilik mi pahalı, Hürriyet mi ucuz? Star TV kendi başına ne kadar eder? Kanal D ve Hürriyet’in içinde bulunmadığı bir pakete (içinde Star TV ve Milliyet, Posta, Radikal’in olduğu) kim ne kadar önerebilir?" diye soruyor.

Semerci'nin bu sorulara verdiği yanıt ise Doğan Grubu için hayli can sıkıcı. Çünkü Semerci'ye göre grubun gerçek değeri söylenen rakamların çok altında.

"Bir şirketin değerini belirleyen onlarca faktör sayabilirsiniz. Pazarın durumu (doygun mu, gelişmeye meyilli mi), şirketin sektördeki payı, ülkenin ekonomik yapısı, istikrar vs...

Ancak temel gösterge EBITDA (Earning Before Interest Taxes, Depreciation and Amortization). Türkçe’si de FAVÖK (Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr) Bu gösterge, bir şirketin ana faaliyetlerinden kâr mı zarar mı ürettiğini ortaya koyuyor. Ve dünyada medya şirketlerinin satın alma değerleri (hele kontrol hisseleri de söz konusuysa) EBITDA çarpı 5 ile 10 arasında değişiyor. Yani bir medya şirketinin yıllık EBITDA’sı 100 milyon dolar ise satın alma sırasında hisse değeri (ülkesine, bölgesine göre) 500 milyon dolar ile 1 milyar dolar arasında değişiyor.

Doğan Gazetecilik’in şu anki piyasa değeri 241 milyon dolar. EBITDA ise şu anda yok, yıl sonunda belki 7 milyon dolar civarında olacağını bilançodan çıkarabiliriz. Neredeyse 36 kat bir değerden söz ediyoruz.

Hürriyet’te ise (teknik detaylara boğmayayım) bu oran 10 kat. Yani makul ve mantıklı bir seyir söz konusu. Başka bir deyişle, Doğan Gazetecilik aşırı değerli gözüküyor. (Bu satış süreciyle birlikte hisse toplayanların bu hesabı yapıp yapmadıklarından emin değilim.)

Reel bir veri daha... Doğan Gazetecilik, kendisine bağlı Milliyet, Posta, Radikal gibi gazeteleri üretmek ve dağıtmak için 2010 yılının 6 ayında 177 milyon TL harcamış. Elde ettiği gelir ise 181 milyon TL..."

Yazının tamamı için buraya tıklayın...
 

gazeteciler.com

Etiketler :