Doğan gurbunun Cemil Çiçek sevgisi

Doğan gurbunun Cemil Çiçek sevgisi

Milliyet Yazarı Fikret Bila bugün "reklam kokan hareketler bunlar" dedirtecek bir yazı kaleme aldı. Meclis Başkanlığı bu dönem neden önemli ve neden Cemil Çiçek ismi ortaya atıldı?

Yeni Meclis başkanının kim olacağı sorusu daha önceki yasama dönemlerinde hiç olmadığı kadar gündemde bu sefer.

Peki neden?

Cevabı çok basit. Çünkü bir aksilik olmazsa bu dönemde yeni bir anayasa hazırlanacak. İşte tam da bu durumda Yeni Meclis Başkanı'nın kim olacağı konusu çok önem kazanıyor.

Doğan Grubu favori adayını bugün açıkladı. Nereden mi biliyoruz.

Milliyet Yazarı Fikret Bila bugünkü yazısında Cemil Çiçek'i öve öve bitiremedi. Bugünkü yazıda resmen Cemil Çiçek'in PR işine soyundu.

Daha diğer adaylardan bahsetmeden en şanslı aday olarak Cemil Çiçek'in ismini ortaya attı. Burada sormak gerekiyor. Diğer isimler belli olmadan Cemil Çiçek'in şansı nasıl yükseliyor?

Fikret Bila’nın, diğer isimlerden bahsetmeden ‘Çiçek en şanslı isimdir’ demesi, buz gibi bir dizayn operasyonu.

İşte Fikret Bila'nın bugünkü yazısı;

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim kampanyasının başında “en önemli projem” dediği yeni anayasa, yeni TBMM Başkanı’nın yükünü artıracak.

Yeni anayasa konusunda muhalefet partileri TBMM Başkanı’nın öncülük etmesi gerektiği konusunda hemfikir. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da MHP lideri Devlet Bahçeli de anayasa çalışmalarının TBMM Başkanı’nın öncülüğünde kurulacak partilerarası bir komisyon eliyle yürütülmesinin uygun olacağını ifade ettiler.

Yeni anayasa gibi çok önemli bir çalışmanın partiler arası diyalogla yürütülmesi ve mümkün olan en geniş siyasal ve toplumsal uzlaşmaya dayanması temel koşul olarak kabul ediliyor.

Bu durumda yeni TBMM Başkanı’nın kim olacağı da büyük önem taşıyor. Yeni başkanın muhalefetin de sıcak bakacağı bir isim olması anayasa çalışmasında ortak mesafe alınması açısından da önemli bir faktör olacak.

Çiçek’in şansı

TBMM Başkanlığı için Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in ismi ön plana çıktı. Çiçek, siyaset yapma anlayışı gereği bu konuda yorum yapmadı. Siyasette hiçbir göreve kendisinin talip olmadığını anımsatmakla yetindi.

Buna karşın TBMM Başkanlığı için şansı en yüksek isimlerin başında Cemil Çiçek geliyor. Çiçek’in şansını artıran nedenler olarak, en deneyimli bakan ve milletvekili olmasının yanı sıra sorunlu alanlarda partiler arası köprü işlevini görmesi; Avrupa Birliği uyum yasaları sırasında muhalefetin desteğinin sağlanması konusunda önemli katkılarda bulunması; Türk Ceza Yasası, Medeni Yasa, Türk Ticaret Yasası, Ceza Muhakemesi Yasası gibi Türk hukukunun temel yasalarının değiştirilmesinde gösterdiği performans sayılabilir.

Çözüm odaklı siyaset

Cemil Çiçek için söylenebilecek bir özellik de tıkanmaya doğru giden konularda sorunun değil çözümün parçası olmaya gayret göstermesidir. Partiler arası ortak nokta bulma ve çözüm üretme geleneğine sahip bir siyasetçi.

Rahmetli Turgut Özal’la çalıştığı yıllardan bu yana Çiçek, sonuç almaya odaklı bir siyaset anlayışına sahip. Bunu yaparken devlet adamlığını öne çıkaran, partisel çıkarlardan önce ülke çıkarlarını gözeten bir çizgi izlediği de biliniyor.

Devleti tanımak

Yeni anayasa yapmak gibi temel bir konuda çalışmalara öncülük edecek, partiler arası diyaloğu koordine edecek ismin devleti iyi tanıması da gerekli. Sadece hükümet ve siyasi partileri değil diğer anayasal organlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla kolay temas kurabilmek ve güven verebilmek gibi hasletler de önemli.

İktidarın tercihi

Türkiye; Meclis Başkanı’nın iktidar partisinden seçilmesi geleneğine sahip. Uçlarda gezinen bir isim olmadıkça muhalefet partileri de tarafsız olabileceğine inandıkları isimlerin Meclis Başkanı seçilmesine katkı veriyorlar.

Bu gelenek, iktidar partisinin tercihini etkileyecek önemde. Bu ölçülerle bakıldığında siyasetteki ağırlığı ve deneyimiyle Cemil Çiçek, muhalefet partilerinin de ısrarla itiraz edecekleri bir isim değil. İktidar partisinin muhalefet partilerinde yapacağı bir yoklama bu konuda fikir verecektir 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.