Doğan ve Paralel Medya'nın tesettür haberi yalan çıktı!

Doğan ve Paralel Medya'nın tesettür haberi yalan çıktı!

BBC Türkçe başta olmak üzere medyanın Türkiye'yi ''Dünyanın tesettüre en fazla para harcayan ülkesi' ilan etmesi yeni bir tartışmayı da beraberinde getirmişti. Oysa sözü geçen haberde hem mantık hem de içerik hatası var.

2014-2015 araştırmasında analistler 2013 yılında Türkiye'de gerçekleştirilen tüm tekstil ayakkabı harcamalarını toplayıp 'İslami giyim' tablosuna yerleştirdiler. 39.3 milyar dolar ile 'Dünyanın tesettüre en fazla para harcayan ülkesi' ilan edildik.

BBC Türkçe'de yer alan uydurma rakamlara Doğan medyasının yanı sıra paralel medya da ilgi göstermişti.

Hürriyet.com yazarı Sefer Levent, 'tesettürde özür borcu' başlıklı yazısında şu görüşleri aktardı:

"...Türkiye'de yapılan tüm tekstil harcamaları (27 milyar dolar) 'tesettür ya da İslami giyim harcaması' diye adlandırılamaz. Tesettür ayakkabısı diye bir şey yoktur. Türkiye'deki tüm ayakkabı, terlik alışverişinin bedelini (5 milyar dolar) alıp, bulduğunuz garip rakamlara ekleyip, bir de bunların ithal versiyonlarını (3 milyar dolar) katsanız bile '39.3 milyar dolarlık tesettür faturası' çıkmaz.

"Rapordaki değerlendirmeler, ülkelerdeki müslüman nüfusun yaptığı toplam tüketim harcamaları 'İslami yaşam tarzı' ürünlerinin ulaşacağı potansiyel kabul edilerek hesaplanmıştır. Örneğin, yaptığımız değerlendirmelerde Müslüman nüfusun yiyecek harcamaları helal yiyeceklerin ulaşacağı büyüklük olarak tahmin edilmiştir. Bu rakamlarda potansiyel harcamalar belirtildiği için rakamlar kesin harcamaları yansıtmamaktadır."

Analistler kaynak olarak Dünya Bankası'nın 2011 yılı 'Uluslararası Karşılaştırma Programı'nı baz aldıklarını söylediler. Ayrıca analistler IMF'nin büyüme datalarını da kullandıklarını belirtiyor. Ancak bu verilerin hiçbirinin müslüman yaşam tarzıyla bir ilişkisi yok. "Ülkede yapılan gıda harcamalarının tümünü helal gıda harcaması olabilir diye kabul ettik" mantığı doğru olmaz.

Bu rapor etse etse 4.5-5 milyar dolarlık tesettür harcamamızı 39.5 milyar dolara fırlatarak Türkiye ile ilgili iki yanlış imaj çizmiştir.

Birincisi tüm Türkiye'yi erkek-kadın çocuk tesettüre bürünmüş göstermiştir.

İkincisi tesettür kıyafet giyen Türk kadınlarının çok müsrif olduğu algısına neden olmuştur. Üstelik bu algıyı moda dışında gıda ve diğer alanlarda da oluşturmuştur."

(Haber10)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.