Doğan'ı kendi maliyecileri yaktı

Doğan'ı kendi maliyecileri yaktı

Doğan Grubu'nun doğrudan ve dolaylı ortaklıkları aleyhine 300 milyonluk bir cezanın daha geleceği belirtiliyor.

Doğan Grubu'nun doğrudan ve dolaylı ortaklıkları aleyhine 300 milyonluk bir cezanın daha geleceği belirtiliyor. Uzmanlar ise Doğan Grubu'nu, vergi cezasında uzlaşma sürecini iyi yürütmeyen maliyecilerinin yaktığını dile getirdi.

CAHİT SARAÇOĞLU'nun haberi

Doğan Grubu'nun doğrudan ve dolaylı bağlı ortaklıkları Doğan TV Holding A.Ş., D Yapım Reklamcılık ve Dağıtım A.Ş., Doğan Prodüksiyon Hizmetleri A.Ş. ile Alp Görsel İletişim Hizmetleri A.Ş. aleyhine 2005, 2006, 2007 ve 2008 hesap dönemlerine ait açılmış olan davalara yeni cezalar geliyor. Son olarak, 713 milyon 304 bin 326 TL cezanın üzerine, 334 milyon lira tutarında gecikme faizi ve karar harcı gelecek. Ancak, faizi ile birlikte 300 milyon liralık yeni bir cezanın daha Gruba gelmesi bekleniyor. Yeni Şafak, "Hazine avukatları kararı alamadı, SPK Doğan hisselerini takibe aldı" başlığı ile 9 Ağustos tarihli haberinde, Gruba 800 milyon lira ceza geleceğini yazmıştı.

300 MİLYON DAHA BEKLENİYOR

Öte yandan cezanın bu tutarla sınırlı olmayacağı ortaya çıktı. Gruba, incelenen dönemlerle ilgili olarak faizi ile birlikte yaklaşık 300 milyon lira tutarında yeni bir ceza geleceği öğrenildi. Böylece Grubun, vergi borç ve cezaları toplam tutarının 1 milyar 350 milyon liraya ulaşması bekleniyor. Bu arada Grup, yukarıdaki cezaların dışında 1 milyon 880 bin 796 TL tutarındaki davayı da kaybetmişti. Böylece Grubun toplam ödeyeceği vergi borç ve ceza tutarın 1 milyar 352 milyon liraya ulaşması bekleniyor. Vergi davasını yakından izleyen vergi uzmanları Doğan Grubu'nu, Maliye ile 4,8 milyar liralık vergi cezasında uzlaşma sürecini iyi yürütmeyen maliye kökenlilerinin yaktığını dile getirdiler. Uzmanlar, bu maliye kökenlilerin başında uzlaşmaya gelmeden bir hafta önce "İşlemlerimizde sıfır hata var. Maliye'den özür bekliyoruz" diyen Holding CEO'su hesap uzmanı Soner Gedik'in geldiğine dikkat çektiler. Gedik ise bu lafları edip, kurumlar arasında gerilimi tırmandırdıktan sonra 25 Kasım 2009 tarihindeki uzlaşma günü görüşmelere katılmamıştı.

500-800 milyon TL'ye maliye ile uzlaşılabilirdi

Doğan Grubu ile Maliye arasındaki uzlaşma görüşmeleri 25 Kasım 2009 tarihinde sabah 05.30'a kadar sürmüştü. Merkezi Uzlaşma Komisyonu'ndaki görüşmelerde kurumlar vergisi aslı ve cezası ile bir işlem üzerinden yapılan KDV aslı, cezası ve faizi için yaklaşık 1 milyar 150 milyon lira ile 1,5 milyar lira arasında toplam borç çıkarılmıştı. Bu rakam üzerinde uzlaşma teklif edilmişti. Söz konusu tutar, Merkezi Uzlaşma Komisyonu'nda çok aşağılara indirilebiliyor. Bu şekilde grubun borcunun toplam 500-800 milyon liraya gerileme şansı vardı.

YENİ ŞAFAK

Etiketler :