Doğan'ın Yeni Dosya'sı Savcılığa gitti

Doğan'ın Yeni Dosya'sı Savcılığa gitti

862 milyon liralık vergi cezasının yankıları sürerken iki kritik gelişme daha gündemde Kontrolörler, "vergi kaçakçılığı" raporunu savcılığa iletti

Gelirler kontrolörlerinin Doğan Yayın Holding (DYH) hakkında 862 milyon TL'lik (36 milyon TL 2003 yılına ait) vergi cezasının ardından iki gelişme daha bekleniyor. Maliye, "vergi kaçakçılığı" tespiti yapılan inceleme raporunu Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdi. DYH, cezaya karşı açacağı davayı kaybederse ayrıca 120 milyon TL'yi aşkın gecikme faizi ödeyecek. Maliye'nin ardından, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) da harekete geçti. Kontrolörlerin vergi inceleme raporunu isteyen SPK, DYH'nin yanıltıcı beyanda bulunduğunu tespit ederse suç duyurusunda bulunacak ve idari para cezası da verebilecek. SPK yetkilileri, "Basına yansıyan bilgilere göre biz de yanıltılmış olabiliriz" dedi.

GÖZLER MAHKEMEYE ÇEVRİLDİ
Kontrolörler "vergi inceleme raporunu" Cumhuriyet Savcılığı'na da gönderdi. Savcılık raporu inceleyip DHY yönetim kurulu hakkında ceza davası açılıp açılmayacağına karar verecek. Vergi kaçakçılığından verilen cezalarda uzlaşma hakkı bulunmadığı için mahkeme kararının DYH aleyhine çıkması durumunda rekor cezanın yanında bir de gecikme faizi talep edilecek.

GECİKME FAİZİ EN AZ 120 MİLYON TL
Halkalı Vergi Dairesi tarafından şirkete gönderilen ihbarnamede, 132 milyon 921 bin 473 TL tutarında vergi aslı borcu yer alıyor. 2004, 2005 ve 2006'da kapsayan incelemenin sonrasında mahkeme Doğan Yayın'ın aleyhine karar verirse yaklaşık vergi aslı kadar da gecikme faizi ödenecek. Edinilen bilgiye göre, dava 2010 yılında sonuçlanır ve DYH aleyhine karar çıkarsa, 2007-2010 yıllarını kapsayan 3 yıllık süre için talep edilecek gecikme faizi 120 milyon TL'yi aşacak.

SPK ALARMA GEÇTİ
Maliye'nin grup hakkında başlattığı incelemenin kapsamı da genişliyor. Maliye'den DYH'ye ilişkin "vergi inceleme raporu"nu isteyen SPK, hisse devrinde muvazaa bulunmadığını, yatırımcıları nasıl etkilediğini, İMKB'ye ilan edilen tarihin doğru olup olmadığı konusunu 2004, 2005 de dahil olmak üzere geriye doğru inceleyecek.

Etiketler :